Ντόμινο δυσλειτουργιών και προβλημάτων προκαλεί η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Παρά το αφήγημα της κυβέρνησης για την επιτυχή μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, η πραγματικότητα την οποία βιώνουν και μεταφέρουν οι γιατροί είναι διαφορετική, γεμάτη ελλείψεις προσωπικού, εργαστηρίων, εξοπλισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται, την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και τις συνθήκες εξουθένωσης υπό τις οποίες εργάζονται οι επαγγελματίες υγείας.
Επικουρικοί γιατροί -στην καλύτερη περίπτωση- και «δανεικοί» γιατροί -στη χειρότερη-, ακάλυπτες εφημερίες, κλειστά εργαστήρια, είναι η… ρουτίνα στα Κέντρα Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης όπως αποτυπώθηκε από κλιμάκιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψης. Η οριακή κατάσταση λειτουργίας των δυο Κέντρων Υγείας της βορειοανατολικής Αττικής έρχεται να προστεθεί στις δραματικές εξελίξεις στα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Καπανδριτίου, όπου όπως κατήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) διακόπηκε η 24ωρη εφημέρευση λόγω έλλειψης γιατρών.
Τι είδε το κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ
Η «αυτοψία» της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, κυρίας Ματίνας Παγώνη, του γενικού γραμματέα, κ. Ηλία Σιώρα και του μέλους του ΔΣ, κ. Κώστα Λιβαδά, την περασμένη Τετάρτη, αποκάλυψε τη δύσκολη πραγματικότητα για το προσωπικό αλλά και τους πολίτες στα Κέντρα Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης. Γι’ αυτό και η ΕΙΝΑΠ θα διεκδικήσει, με τη στήριξη των γιατρών της, την επίλυση των ζητημάτων από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας.
Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Είναι ενδεικτικό ότι τους χειμερινούς μήνες έχει κατά μέσο όρο 9.000 επισκέπτες τον μήνα και εκτελεί μηνιαίως πάνω από 16.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος ασθενών και εξετάσεων πολλαπλασιάζεται.
Στο Κέντρο υπηρετούν σε όλες τις ειδικότητες 36 γιατροί, εκ των οποίων 14 είναι επικουρικοί, δηλαδή με συμβάσεις. Ωστόσο, οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν 50 γιατρούς. Από το καλοκαίρι του 2018 εκκρεμούν δύο προκηρύξεις για την κάλυψη ιατρικών θέσεων. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εφημερίας το Κέντρο Υγείας Ραφήνας «δανείζεται» γιατρούς από άλλα Κέντρα Υγείας (Καλύβια, Κορωπί, Χαλάνδρι κ.λπ.), παρόλο που και σε αυτά υπάρχουν ελλείψεις.
Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και τεχνολόγων για τα εργαστήρια, από Δευτέρα έως Πέμπτη δεν εφημερεύει το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο. Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις τα απογεύματα και τη νύχτα. Πλήρης εφημερία υπάρχει μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Μάλιστα, δύο από τους τέσσερις τεχνολόγους είναι επικουρικοί και ΟΑΕΔ αντίστοιχα, γεγονός που σημαίνει πως τους επόμενους μήνες απολύονται.
Επίσης, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι στο κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο μη ιατρικό προσωπικό (διοικητικοί υπάλληλοι, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί).
Στο… κόκκινο οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης
Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης εξυπηρετεί τις περιοχές Ν. Μάκρης, Μαραθώνα, Γραμματικού ενώ δέχεται ασθενείς μέχρι και από την Εύβοια, καθώς σε κοντινή απόσταση υπάρχει δομή προσφύγων. Τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός, όχι μόνο από Έλληνες που διατηρούν εξοχικά, αλλά και από Ευρωπαίους τουρίστες. Είναι το Κέντρο Υγείας που δέχτηκε τεράστιο αριθμό εγκαυματιών μετά την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.
Ο ανεπαρκής αριθμός παθολόγων, γενικών γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων) είναι το βασικό πρόβλημα που προκαλεί αμέσως αδυναμία κάλυψης εφημεριών. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στην ΕΙΝΑΠ 14 κενές βάρδιες τον Ιούλιο και άλλες 16 τον Αύγουστο. Για την κάλυψη των εφημεριών το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης «δανείζεται» γιατρούς από άλλα Κέντρα Υγείας.
Παρόλα αυτά εκκρεμούν τρεις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών από το προηγούμενο έτος (μικροβιολόγος, παιδίατρος κ.λπ.). Υπάρχουν ελλείψεις σε πνευμονολόγους, ΩΡΛ, γυναικολόγους και καρδιολόγους.
Η δυσλειτουργία είναι έντονη και στα εργαστήρια, καθώς το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εφημερία του Κέντρου Υγείας. Όπως κατέγραψε η ΕΙΝΑΠ, οι βιοχημικές εξετάσεις στέλνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα κεντρικά με κούριερ. Επιπλέον δεν υπάρχει βιοχημικός αναλυτής, παρά μία …«προπολεμική» φυγόκεντρος, ενώ ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.Τέλος, τα απογεύματα και τη νύχτα δεν γίνεται καμία επείγουσα εξέταση στα εργαστήρια λόγω έλλειψης τεχνολόγων.