Τελικά πόσο καλό κάνει ο καφές στην υγεία μας; Το σίγουρο είναι πως οι έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του είναι συνεχείς, με άλλη μια θετική επίδραση να αναδεικνύεται από τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο BMC Public Health, όσον αφορά την υγεία του ήπατος, η απάντηση είναι θετική, καθώς η συχνή κατανάλωση καφέ, ακόμα και χωρίς περιεκτικότητα σε καφεϊνη, μας προστατεύει από την εμφάνιση της χρόνιας ηπατικής νόσου και της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος, ενώ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε νόσο του ήπατος.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη μεγάλη και συνεχή βρετανική έρευνα Biobank, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων, συγκεκριμένα 494.585 άτομα, τα οποία ανέφεραν τις καθημερινές τους συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 58 έτη, ενώ το 54.5% ήταν γυναίκες. Το 78% αυτών έπιναν συστηματικά καφέ, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο δύο κούπες την ημέρα, με το 55% να καταναλώνει στιγμιαίο καφέ, το 23% αλεσμένο καφέ όπως ο εσπρέσο και το 19% καφέ χωρίς καφεΐνη. Το 22% δεν κατανάλωναν κανένα ρόφημα από την οικογένεια του καφέ.
Περίπου δέκα χρόνια κράτησε η ιατρική παρακολούθηση του δείγματος, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν 3.600 περιστατικά χρόνιας ηπατικής νόσου και 301 θάνατοι. Σημειώθηκαν 5.439 περιπτώσεις μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας και 184 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ ροφήματα καφέ, οι καταναλωτές καφέ είχαν σημαντικό προβάδισμα, έχοντας μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου κατά 21%, κατά 20% χρόνιας ή λιπώδους ηπατοπάθειας και 49% θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.
Όπως σημειώνει και ο Oliver Kennedy, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, «δεν έχει σημασία το είδος του καφέ που θα καταναλώσετε καθώς όλα τα είδη του καφέ λειτουργούν ευεργετικά, ακόμα και τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα. Παρόλα αυτά, τον μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι έπιναν τρία με τέσσερα ποτήρια αλεσμένου καφέ τη μέρα».
Πώς εξηγούνται όμως οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ για την υγεία του ήπατος;
Ο Oliver Kennedy επισημαίνει ως υπεύθυνες δύο χημικές ενώσεις που εμπεριέχονται στον γαλλικό καφέ και τον εσπρέσο, την καφεστόλη και την καχόλη. Ακόμα μια άλλη ουσία, το χλωρογενικό οξύ, ένα είδος πολυφαινόλης που βρίσκεται στον καφέ, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ρυθμίζοντας τη γλυκόζη στο ήπαρ και στο λεπτό έντερο.
Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν τα ευρήματα προηγούμενης έρευνας δημοσιευμένης στο Gastroenterology, σύμφωνα με τα οποία όσοι είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους δύο με τρεις κούπες καφέ, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του ήπατος και 46% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο. Μάλιστα, με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ στις τέσσερις κούπες, ανάλογα απομακρυνόταν και ο κίνδυνος με 41% και 71% αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει και ο Kennedy, χρειάζονται περαιτέρω ερευνητικά στοιχεία για να επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ευρήματα. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να υπάρχει σύνεση στην κατανάλωση, ενώ εάν έχετε ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει ηπατικές δυσλειτουργίες, πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Διαβάστε επίσης:
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
Εσπρέσο ή καπουτσίνο; Τι αποκαλύπτει ο καφές που πίνετε για την πίεση και την καρδιά σας