Σε κλινική δοκιμή που διεξήχθη από κορυφαίους ερευνητές στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε ότι οι β-γλυκάνες που υπάρχουν στη βρώμη μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Οι β-γλυκάνες είναι ο κύριος τύπος εδώδιμων ινών που απαντώνται στη βρώμη και το κριθάρι. Υπάρχουν, επίσης, και σε μορφή συμπληρωμάτων, όπως το Beta heart® της Herbalife Nutrition – ένα θρεπτικό ρόφημα σε σκόνη με γεύση βανίλια που περιέχει το βασικό συστατικό β-γλυκάνη βρώμης OatWell™.
Λαμβάνοντας τρία γραμμάρια β-γλυκανών βρώμης την ημέρα, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή μείωσαν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) κατά μέσο όρο κατά 12% μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες, με περαιτέρω μείωση έως 15% μετά από μόλις οχτώ εβδομάδες. Γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη», η LDL αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του οργανισμού και, εάν είναι υψηλή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.*
Γενικά, η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του Beta heart®, έδειξε μέση μείωση της συνολικής χοληστερόλης 6,5% μετά από τέσσερις εβδομάδες, και 9% μετά από οχτώ εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χοληστερόλη των συμμετεχόντων επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα όταν διέκοψαν τη λήψη του Beta heart®, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της καθημερινής πρόσληψης β-γλυκανών.
Η δοκιμή διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sant’Orsola-Malpighi της Μπολόνια, για λογαριασμό του Nutrition Foundation της Ιταλίας. Περιλάμβανε 83 συμμετέχοντες (48 γυναίκες και 35 άνδρες) και ήταν μία από τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε πληθυσμό της νότιας Ευρώπης. Στην αρχή της δοκιμής, κάθε συμμετέχων είχε μετρίως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και ακολουθούσε τυπική μεσογειακή διατροφή.
O Γιώργος Μουίνος MSc – PhD Φυσιολογίας της Άσκησης και της Διατροφής, Post-Doc Αθλιατιατρικής και επιστημονικός συνεργάτης της Herbalife Nutrition, δήλωσε:
«Τα πορίσματα αυτής της κλινικής δοκιμής είναι σημαντικά και ενισχύουν τη γνώση μας ότι η λήψη β-γλυκάνων συνιστούν μια αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο για τη μείωση της χοληστερόλης σε άτομα με ήπια έως μέτρια επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών σχετικά νεαρής ηλικίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι, στην Ευρώπη, το 54% των ενηλίκων από 25 ετών και άνω έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως». Τα αποτελέσματα της δοκιμής έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients».