«Προστάτεψε την ακοή σου, προστάτεψε την υγεία σου!» είναι το σύνθημα για την 28η Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, η οποία έχει καθιερωθεί την τελευταία Τετάρτη κάθε Απριλίου από το 1996 μετά από πρωτοβουλία του Κέντρου Ακοής και Επικοινωνίας.
Η ηχορύπανση και οι επιπτώσεις της στην υγεία απασχολούν χρόνια τους επιστήμονες ενώ σήμερα εντείνεται η προσπάθεια χάραξης αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού θορύβου, «των ανεπιθύμητων ή επιβλαβών θορύβων στις αστικές περιοχές και στο ύπαιθρο που δημιουργούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των θορύβων που εκπέμπονται από μεταφορικά μέσα, από οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές και από χώρους βιομηχανικής δραστηριότητας» κατά τον ορισμό της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επισημαίνει ότι «η ακούσια έκθεση σε θόρυβο μπορεί να πυροδοτήσει άγχος και να επηρεάσει βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος, η ξεκούραση και η μελέτη. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό καταγράφηκε στην πρόσφατη έκθεση “Νοσοεπιβάρυνση από την ηχορύπανση” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι χάνουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υγιή χρόνια ζωής λόγω του θορύβου από την οδική κυκλοφορία και μόνο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Θόρυβος στην Ευρώπη 2020» κύρια πηγή περιβαλλοντικού θορύβου στην Ευρώπη είναι η οδική κυκλοφορία ενώ ένας στους πέντε (20%) του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα θορύβου θεωρούνται επιζήμια για την υγεία. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η μακροχρόνια έκθεση στον περιβαλλοντικό θόρυβο ευθύνεται ετησίως για 12.000 πρόωρους θανάτους και 48.000 νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, ενώ περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έντονη διαταραχή ύπνου με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.
Τέλος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) σημειώνει ότι η θορυβογενής βαρηκοΐα θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η πιο διαδεδομένη επαγγελματική ασθένεια, η οποία οφείλεται στη συνεχή έκθεση του εργαζόμενου σε υψηλά επίπεδα θορύβου. Πέρα από τις επιπτώσεις στην ακοή, η συνεχής έκθεση στον θόρυβο επιδρά αρνητικά στο νευρικό σύστημα, την ψυχική διάθεση, στο σύστημα αναπαραγωγής και στους ενδοκρινείς αδένες.
Αναγκαίο το συμβόλαιο υγείας
Η αυξανόμενη ανησυχία για το αρνητικό αντίκτυπο του περιβαλλοντικού θορύβου υπερθεματίζει τη σημασία απόκτησης ενός ασφαλιστικού προγράμματος υγείας που, ακόμα και αν δεν καλύπτει βοηθήματα όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας, θα αποδειχθεί σωτήριο για άλλες επιπλοκές υγείας.
Ο τόπος κατοικίας επί του παρόντος δεν συνυπολογίζεται για τον καθορισμό ασφαλίστρου στα εγχώρια νοσοκομειακά προγράμματα, σύμφωνα με ασφαλιστικούς συμβούλους. Αντίστοιχα αποτελέσματα δείχνει και μια έρευνα στο διαδίκτυο. Εντούτοις, στους όρους τραπεζοασφαλιστικού προϊόντος υγείας που κυκλοφορεί στην αγορά, στο χωρίο για την επεξήγηση του ασφαλίστρου, ο «τόπος διαμονής» συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες που το καθορίζουν χωρίς περεταίρω διευκρινίσεις. Μια πιθανή εξήγηση θα βασιζόταν στη λογική που ακολουθείται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου το ασφάλιστρο επηρεάζεται από την κατοικία λόγω των διαφορών στο νομοθετικό πλαίσιο, στο επίπεδο ανταγωνισμού και στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ των πολιτειών.
Στην Ελλάδα, τα μόνα ασφαλιστήρια που λαμβάνουν υπ’ όψιν ξεκάθαρα τον ταχυδρομικό κώδικα είναι τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου, καθώς οι αστικές περιοχές πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο ατυχήματος. Με μια πρώτη σκέψη, κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να διαμορφώνεται το ασφάλιστρο και για την υγεία. Η τελευταίο ωστόσο αποτελεί το υπέρτατο αγαθό και, σήμερα, πολλοί φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο τονίζουν ότι ο ταχυδρομικός κώδικας ως ακριβέστερος δείκτης της επιβίωσης και υγείας από τα γονίδια είναι μια κατάσταση προβληματική. Αυτό δηλαδή που είχε περιγράψει κατά την ομιλία της στην ημερίδα εμβολιασμού του ygeiamou η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη: «δεν μπορώ να φανταστώ μια κοινωνία που αφήνει την καταγωγή να γίνεται μοίρα».
Ένας ακόμα παράγοντας άμεσα σχετιζόμενος με τον θόρυβο που θα διαδραματίσει ρόλο στα ασφαλιστήρια υγείας είναι το επάγγελμα. Κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου αποτελούν αδιαπραγμάτευτες εξαιρέσεις για τις εταιρείες όπως χειρώνακτες, εργάτες, οικοδόμοι, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι κ.α. για τα συμβόλαια προσωπικού ατυχήματος ή η επαγγελματική ενασχόληση με πυγμαχία, πάλη, kick boxing, αγώνες ταχυτήτων, καταδύσεις κ.α. στα νοσοκομειακά προγράμματα κ.ο.κ..
Αν η επικινδυνότητα κρίνεται από τον βαθμό που απειλείται η αρτιμέλεια, όπως προκύπτει από τις περισσότερες προαναφερθείσες εξαιρέσεις, δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς ως ευάλωτη ομάδα επαγγελματίες όπως εργαζόμενους σε χώρους ψυχαγωγίας (π.χ. djs), αεροδρόμια ή κατασκευαστικά έργα –και δεν εννοούμε τους χειρώνακτες με τον εμφανέστερο κίνδυνο από την εργασία τους. Δεν είναι απλώς ότι σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για επιπτώσεις από την ηχορύπανση και σε άλλα συστήματα πλην του ακουστικού όπως το καρδιαγγειακό. Είναι ότι ακόμα και για την ακοή που πλήττεται πρώτη, για έναν στους τέσσερις απασχολούμενους σε θορυβώδη επαγγέλματα που πιστεύει ότι έχει καλή ή εξαιρετική ακοή, τα ακουομετρικά στοιχεία θα αποκαλύψουν πιθανή θορυβογενή βλάβη.
Εν κατακλείδι, τα θορυβώδη αστικά περιβάλλοντα επιτάσσουν την πρόληψη για την υγεία. Μην την αμελείτε.
Διαβάστε επίσης:
Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;