Την 3η Μαρτίου όρισε ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη της κώφωσης και της απώλειας ακοής, καθώς και την προώθηση της φροντίδας της υγείας των αυτιών και της πολύτιμης αίσθησης σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τεκμηριωμένο υποστηρικτικό υλικό που περιλαμβάνει φυλλάδια, αφίσες, πανό, infographics και παρουσιάσεις κ.α..
Για την επιλογή της ημέρας, ευθύνονται τα δύο αυτάκια που σχηματίζει η αριθμητική μορφή της συγκεκριμένης ημερομηνίας (3.3). Για φέτος που προστίθεται ένα ακόμα (2023), ο ΠΟΥ προτάσσει το μήνυμα «Φροντίδα αυτιών και ακοής για όλους! Ας το κάνουμε πραγματικότητα» και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν στην ανάδειξη της σημασίας της ενσωμάτωσης της φροντίδας του αυτιού και της ακοής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ως βασικό στοιχείο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης.
Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, προβλήματα ακοής εντοπίζονται σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες, με τη μειωμένη αίσθηση στο ένα ή και τα δύο αυτιά να επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία, να περιορίζει τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και να διαταράσσει την καθημερινότητάς τους συνολικά.
Η ακοή χαρακτηρίζεται συχνά ως η πλέον σημαντική αίσθηση, καθώς εξασφαλίζει την ουσιαστική επικοινωνία, συμμετέχει (μαζί με την όραση) στη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος που ευθύνεται για την ισορροπία και την κίνηση, έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ηλικιωμένοι με πιο σοβαρή απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια.
Προβλήματα εκ γενετής
Μια παράμετρος που θα πρέπει να ελέγχεται πριν την τελική απόφαση για το ιδανικό ασφαλιστήριο υγείας, είναι η κάλυψη για συγγενείς ανωμαλίες. Θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς οι οι συγγενείς καταστάσεις δεν περιορίζονται στην πλήρη ή μερική έλλειψη πτερυγίου ωτός (απλασία ωτός) ή τα «πεταχτά αφτιά» (αφεστώτα ώτα) αλλά περιλαμβάνουν και ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εξωτερικού ακουστικού πόρου ή τον λαβύρινθος που σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα ακοής.
Ενδεικτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διερευνήσουν αν καλύπτεται η χειρουργική ατρησίας του έξω ακουστικού πόρου (ΕΑΠ) και συγγενών ανωμαλιών ΕΑΠ και πτερυγίου, όπως εντοπίζονται σε κάποια νοσοκομειακά προγράμματα στις βαριές επεμβάσεις. Όπως σημειώνουν χειρουργοί ΩΡΛ, οι συγγενείς ανωμαλίες του έξω ωτός μπορεί να αφορούν μόνο το πτερύγιο του ωτός με τη μορφή απλασίας ή δυσμορφίας ή μόνο τον έξω ακουστικό πόρο με ατρησία αυτού, την απουσία δηλαδή φυσιολογικού ανοίγματος, ενίοτε όμως και τις δύο καταστάσεις. Η ατρησία επιφέρει συνήθως προβλήματα ακοής. Οι συγγενείς ανωμαλίες του έξω ωτός πρέπει να εξετάζονται ώστε, αν υπάρχει βαρηκοΐα, το παιδί να παρακολουθήσει συνεδρίες με λογοθεραπευτή για να αναπτύξει φυσιολογική ομιλία.
Ασθένειες και ατυχήματα
Προβλήματα ακοής όπως η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα που οφείλεται σε βλάβη στο έσω αυτί ή στο ακουστικό νεύρο όσο και η βαρηκοΐα αγωγιμότητας (έξω ή στο μέσο αυτί) μπορεί να αποτελούν συγγενείς παθήσεις, συχνά όμως είναι επίκτητες όπως μετά τη ρήξη τυμπάνου σε ένα τροχαίο ατύχημα.
Σε περίπτωση ατυχήματος, υπάρχουν ατομικά συμβόλαια προσωπικού ατυχήματος που αποζημιώνουν τη μερική ή ολική απώλεια σύμφωνα με το ποσοστό που αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και ορίων ευθύνης της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας. Ενδεικτικά, στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν προγράμματα που καλύπτουν την ολική απώλεια ακοής από το ένα αυτί σε ποσοστό 10% ή 15% και, αντίστοιχα, κατά 40% έως 60% για τις δύο πλευρές.
Μια άλλη περίπτωση αποτελούν το σύνδρομο και η νόσος Meniere που εμβοές, ιλίγγους, ωτική πληρότητα και βαρυηκοΐα. Αν και το το σύνδρομο Meniere οφείλεται σε εξωγενείς αιτιολογικούς παράγοντες (π.χ. τραύμα, ωτίτιδα, ιογενής λοίμωξη κ.α.), η ομώνυμη νόσος που εμφανίζεται συνήθως στα 20-60 έτη και σπανίως σε παιδιά αποδίδεται σε γενετικούς και ενδογενείς παράγοντες. Για τη διάγνωσή της ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει χρήση της παροχής ιατρικών επισκέψεων ώστε να υποβληθεί σε έλεγχο από ΩΡΛ (από ακοόγραμμα έως απεικονιστικές εξετάσεις). Η αντιμετώπιση από την άλλη διακρίνεται σε συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, ενδοτυμπανικές εγχύσεις και χειρουργική θεραπεία. Η Αποσυμπίεση Ενδολεμφικού Σάκου/Θύλακα, η Αιθουσαία νευρεκτομή και η Λαβυρινθεκτομή που επιλέγονται αναλόγως της περίπτωσης, αποτελούν χειρουργικές θεραπείες που εντοπίζονται στις ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις των συμβολαίων υγείας όπου αξιολογούνται κατά το σύνηθες ως βαριές και εξαιρετικά βαριές.
Μια ειδική τέλος περίπτωση από τα νεοπλάσματα μαλακών μορίων αποτελούν τα ακουστικά νευρινώματα, κατάσταση που οδηγεί σε μερική έως πλήρη απώλεια ακοής. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα, μπορεί να αποζημιωθεί από το συμβόλαιό του για τεχνολογικά βοηθήματα ή επεμβατικές θεραπείες όπως η αφαίρεση ακουστικού νευρινώματος ή τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, δαπανηρές ιατρικές πράξεις που συχνά ο ασφαλισμένος καλείται να αποδείξει μέσω της ιατρικής γνωμάτευσης πως αποτελούν μονόδρομο.
Επιδόματα και βοηθήματα
Η κώφωση/απώλεια ακοής μπορεί να καλύπτεται και επιδοματικά μέσα από τα προγράμματα ασφάλισης Σοβαρών Ασθενειών ορισμένων εταιρειών. Για την απόδοση του ασφαλίσματος, απαιτείται συνήθως επιβεβαίωση της ολικής μη αναστρέψιμης απώλειας της ακοής και από τα δύο αυτιά με ακουομετρικές εξετάσεις που διενεργούνται και πιστοποιούνται από Ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). Προσοχή όμως στο τί ορίζει ως ολική απώλεια το συμβόλαιο π.χ. «απώλεια τουλάχιστον 80 ντεσιμπέλ (dB) σε όλες τις ακουστικές συχνότητες».
Ως προς τα βοηθήματα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν βοηθήματα όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας εν αντιθέσει με τα προαναφερθέντα κοχλιακά εμφυτεύματα. Όπως αναφέρουν ασφαλιστικοί σύμβουλοι, για την εξασφάλισή τους θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΟΠΠΥ. Ο οργανισμός παρέχει 450€ για ένα ακουστικό βαρηκοΐας κάθε τέσσερα έτη με προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να έχει πιστοποιημένη απώλεια ακοής από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιδιώτη ιατρό και με τη σφραγίδα από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε επίσης:
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;
Αιμαγγειώματα: Οι περιπτώσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας
Ασφάλιση – Παθήσεις των όρχεων: Οι καλύψεις που πρέπει να γνωρίζετε