H εξαγορά του ασφαλιστηρίου συμβολαίου συμπεριλαμβάνεται στα δικαιώματα του ασφαλισμένου και αποτελεί ουσιαστικά την επιστροφή από την εταιρεία ενός ποσού, την «αξία εξαγοράς του ασφαλιστηρίου», εφόσον ο πρώτος αποφασίσει να αποχωρήσει από τη σύμβαση και και δεν έχει επέλθει η ασφαλιστική περίπτωση. Αφορά τα ασφαλιστικά προϊόντα για ατομική ασφάλιση ζωής πλην της πρόσκαιρης ασφάλισης θανάτου καθώς και τα συνταξιοδοτικά/αποταμιευτικά.
Η αξία εξαγοράς μπορεί να ισούται με το μαθηματικό απόθεμα, το τμήμα δηλαδή των καταβαλλομένων ασφαλίστρων που χρησιμοποιεί η ασφαλιστική εταιρεία ώστε να σχηματίσει ποσά αντίστοιχα με όσα απαιτούν οι υποχρεώσεις της απέναντι στον ασφαλισμένο σε κάθε χρονική στιγμή, στις παρακάτω περιπτώσεις:
- το ασφαλιστήριο είναι στο τελευταίο έτος ισχύος του
- σε περίπτωση ελευθεροποίησης του συμβολαίου
- στην περίπτωση που ληξιπρόθεσμων ασφαλίστρων, με την ασφάλιση όμως σε ισχύ.
Κάποιες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος είναι ότι:
- στην ομαδική ασφάλιση μπορεί να υπάρξει ειδική συμφωνία,
- κοινή υποχρέωση για κάθε περίπτωση είναι η πλήρης εξόφληση των ασφαλίστρων που αντιστοιχούν σε αυτά τα έτη,
- σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί εφάπαξ-extra καταβολές ασφαλίστρων και αιτηθείτε εξαγορά του συμβολαίου ρευστοποιούνται,
πρώτα τα μερίδια που προέρχονται από αυτές, - με την ολική εξαγορά το συμβόλαιο ακυρώνεται, ο λογαριασμός μηδενίζεται και το ασφαλιστήριο δεν μπορεί να επανέλθει σε ισχύ.
Ωστόσο, υπάρχουν πέντε σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να εξαγοράσει το συμβόλαιό του:
- η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται από τον νόμο να εξασφαλίζει στον υποψήφιο προς ασφάλιση τους πίνακες με τα ποσά της αξίας εξαγοράς που δικαιούται σε κάθε χρόνο της ασφάλισης. Οι πίνακες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συμβολαίου και παραδίδονται συνήθως με το ενημερωτικό έντυπο πληροφοριών,
- το δικαίωμα εξαγοράς ενεργοποιείται μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος όπως προβλέπεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και υπό προϋποθέσεις, συνήθως μετά τα δύο ή τρία έτη ασφάλισης και όχι μετά τα τρία έτη π.χ. μετά από δύο πλήρη έτη για ασφαλιστήρια διάρκειας έως δέκα ετών ή μετά τα τρία για ασφαλιστήρια μεγαλύτερης διάρκειας,
- η εταιρεία οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα όπως προκύπτει από το συμβόλαιο το αργότερο εντός 30 ημερών από την κατάθεση της αίτησης για εξαγορά. Σε περίπτωση μη καταβολής εντός της προθεσμίας ή μη καταβολής του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος, ο τελευταίος πρέπει να διαμαρτυρηθεί ώστε να του δοθεί το υπόλοιπο ποσό και να επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία,
- ο ασφαλισμένος πρέπει να ελέγχει την εγγυημένη απόδοση όπως αναγράφεται στην εκάστοτε σύμβαση,
- δεν πρέπει να παραλείπει να ζητά ενημέρωση από την ασφαλιστική εταιρεία κάθε έτος, ώστε να γνωρίζει πώς εξελίσσεται η αξία εξαγοράς.
Προσοχή: Όπως συμβουλεύουν έμπειρα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να διατηρούν το προϊόν τουλάχιστον για 15 έως 20 χρόνια, ιδίως σε συμβόλαια μακροπρόθεσμων επενδύσεων, καθώς οι απώλειες από την πρόωρη εξαγορά του συμβολαίου μπορεί να αγγίξουν έως και το 70%.
Διαβάστε επίσης:
Αστική επαγγελματική ευθύνη: Τι είναι και σε ποιους είναι απαραίτητη;
Οικογενειακό πρόγραμμα υγείας: Πέντε σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξετε
Νοσηλεία στο εξωτερικό: Το ποσοστό κάλυψης που μπορείτε να πετύχετε