Για δεκαετίες, το ζήτημα της αντισύλληψης αποτελεί κατεξοχήν γυναικεία υπόθεση. Εντούτοις η μακροχρόνια χρήση ορμονικής αντισύλληψης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως η θρόμβωση και ο καρκίνος του μαστού.
Κινέζοι ερευνητές φιλοδοξούν να αλλάξουν το τοπίο της ορμονικής αντισύλλησης, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν στο ACS Nano, ανέπτυξαν ένα ανδρικό αντισυλληπτικό συγκεκριμένης διάρκειας η δράση του οποίου μπορεί να αντιστραφεί.
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν το αντισυλληπτικό εμπνευσμένοι από τα πολύχρωμα κοκτέιλ.
Οι υφιστάμενες μορφές ανδρικής αντισύλληψης είναι είτε βραχυπρόθεσμες (προφυλακτικά) είτε μη αναστρέψιμες (εκτομή του σπερματικού πόρου). Ωστόσο τα προφυλακτικά δεν παρέχουν απόλυτη προστασία, ενώ η στείρωση αν και αποτελεσματική, δεν είναι αναστρέψιμη.
Ο Δρ. Xiaolei Wang και οι συνεργάτες του θέλησαν να δημιουργήσουν μία μεσοπρόθεσμη και αναστρέψιμη επιλογή ανδρικής αντισύλληψης. Έμπνευσή τους ήταν δημοφιλή κοκτέιλ, όπως το Galaxy, στο οποίο ο εκάστοτε μπάρμαν δημιουργεί πολύχρωμη επίστρωση υγρών στο ποτήρι. Εάν το ποτό αναδεύεται ή θερμαίνεται, τα στρώματα συνδυάζονται σε ένα ομοιόμορφο υγρό.
Ο Δρ. Wang και οι συνάδελφοί του αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μία παρόμοια προσέγγιση για να εγχύσουν στρώματα υλικών που θα παρεμποδίζουν την πορεία του σπέρματος μέσα στον σπερματικό πόρο, τον σωληνίσκο που μεταφέρει το σπέρμα από τον όρχι στην ουρήθρα. Στη συνέχεια με την εφαρμογή θερμότητας τα στρώματα θα αναμειγνύονταν και αποβάλλονταν από τον οργανισμό.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την προσέγγιση αυτή σε αρσενικούς αρουραίους. Εισήγαγαν διαδοχικά τέσσερις στρώσεις υλικών μέσα στο αγγείο: Μία υδρογέλη που αποτελεί φυσικό φραγμό του σπέρματος, νανοσωματίδια χρυσού τα οποία θερμαίνονται όταν ακτινοβολούνται με υπέρυθρο φως, αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ (EDTA), ένα χημικό που διαλύει την υδρογέλη και επίσης καταστρέφει το σπέρμα και τέλος ακόμα ένα στρώμα νανοσωματιδίων χρυσού.
Τα υλικά που εγχύθηκαν, εμπόδισαν τους αρουραίους από τη γονιμοποίηση των θηλυκών για περισσότερους από δύο μήνες.
Ωστόσο όταν τα στρώματα αυτά εκτέθηκαν για λίγα λεπτά σε θερμότητα – μέσω ενός λαμπτήρα υπέρυθρης ακτινοβολίας – αναμίχθηκαν και διαλύθηκαν επιτρέποντας στα πειραματόζωα να είναι και πάλι γόνιμα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες παρότι αυτό το πιλοτικό πείραμα είναι ελπιδοφόρο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επαλήθευση της ασφάλειας των υλικών.