Ο σκύλος είναι χαρούμενος όταν στην καθημερινότητά του τηρείται ένα πρόγραμμα.
Αν αλλάξει κάτι στις καθημερινές του συνήθειες, αλλά και στο περιβάλλον που ζει, μπορεί να του προκαλέσει νευρικότητα, να τον αναστατώσει, και να παρουσιάσει διαφορετική συμπεριφορά.
«Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που αλλάζει πολλά στην καθημερινότητά μας, στο σπίτι, αλλά και στη διάθεσή μας. Αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τις γιορτινές μέρες, αλλά οι σκύλοι δεν έχουν καμία επίγνωση: δέντρα, στολίδια, λαμπάκια, ψώνια, ταξίδια. Προετοιμασία στην κουζίνα, καλεσμένοι, τραπεζώματα, ενθουσιασμός. Όλα αυτά, πιθανότατα, θα προκαλέσουν άγχος στους μικρούς μας φίλους», αναφέρει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη.
Εξηγεί ότι ο σκύλος είναι ένα ζώο, που του αρέσει το πρόγραμμα και οι ξαφνικές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, καθώς και στο περιβάλλον που ζει, τις περισσότερες φορές του προκαλούν νευρικότητα και αλλαγή συμπεριφοράς.
Γι΄αυτό, όπως λέει, για να μην αγχωθεί περισσότερο ο σκύλος μας, καλό θα ήταν να υπάρχει μία ανάλογη προετοιμασία για τις μέρες των εορτών, το ρεβεγιόν, ή για κάποιο χριστουγεννιάτικο ταξίδι.
Ένα οικογενειακό πρωτοχρονιάτικο ταξίδι
«Ο σκύλος μας θα πρέπει να θεωρείται οικογένεια, και η οικογένεια πηγαίνει μαζί διακοπές. Κλείνουμε, λοιπόν, το κατάλληλο pet friendly ξενοδοχείο για να απολαύσουμε όλοι μαζί τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Θα πρέπει να έχουμε φροντίσει, αρκετούς μήνες πριν από το ταξίδι, να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για την ομαλή προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες και νέες εμπειρίες.
Με τη βοήθεια θετικού διπλωματούχου εκπαιδευτή, και σεβόμενοι πάντα τη φύση του ζώου, θα πρέπει να έχουμε κοινωνικοποιήσει τον σκύλο μας, να του έχουμε μάθει να περπατά ήρεμα στο λουρί και να δέχεται το φίμωτρο, χωρίς να του προκαλεί άγχος ή δυσφορία.
Επίσης, θα πρέπει να έχουμε εξοικειώσει τον σκύλο μας με το crate και να νιώθει ήρεμος στο κλουβί ή την τσάντα μεταφοράς, και για τη μετακίνησή του με αυτοκίνητο να έχει γίνει θετική σύνδεση.
Γενικότερα, να του έχουμε μάθει ό,τι άλλο χρειάζεται για να νιώθει άνετα σε νέο περιβάλλον, έτσι ώστε να περάσουμε ήρεμες και ξέγνοιαστες ημέρες διακοπών», αναφέρει η κα Κουμεντάκη.
Αλλαγές στο χώρο του σπιτιού
Ακόμα και οι αλλαγές στο σπίτι ενδέχεται να αναστατώσουν τον σκύλο «όπως, για παράδειγμα, η τραπεζαρία, που, συνήθως, τη μεταφέρουμε σε άλλη θέση, ή τα επιπλέον καθίσματα για να χωρέσουμε όλοι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, διαφοροποιούν τελείως τη διάταξη του χώρου. Θα πρέπει, οι όποιες αλλαγές, να γίνουν κάποιες μέρες νωρίτερα και με ηρεμία, ώστε ο σκύλος να προσαρμοστεί σταδιακά στο νέο περιβάλλον», συμβουλεύει η κα Κουμεντάκη.
Μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι λόγω χριστουγεννιάτικης άδειας
«Οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε κοντά με τον σκύλο σας και να αναπληρώσετε τον χρόνο που, τυχόν, έχετε χάσει από τη δύσκολη καθημερινότητα.
Υπάρχει χρόνος για να περάσουμε περισσότερη ώρα στο πάρκο μαζί του, και να ασχοληθούμε με την πνευματική του εκτόνωση μέσα από διαδραστικά παιχνίδια στο σπίτι.
Ιδανικά, θα πρέπει το πρόγραμμα του σκύλου, σε ό,τι αφορά την ώρα του φαγητού και της βόλτας, να τηρηθεί πιστά και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κρατώντας σταθερό πρόγραμμα, βοηθάμε τον σκύλο μας να είναι λιγότερο αγχωμένος», τονίζει η διπλωματούχος θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.
Ρεβεγιόν με πολλούς προσκεκλημένους
Αν σκοπεύετε να καλέσετε στο σπίτι σας φίλους και συγγενείς τότε η κα Κουμεντάκη έχει να σας συμβουλέψει τα εξής:
«Καλό θα είναι, λίγο πριν έρθουν οι επισκέπτες, να έχουμε βγει μια μεγάλη βόλτα, έτσι ώστε ο σκύλος μας να χαλαρώσει και να απαλλαχτεί από την περίσσεια ενέργειά του. Σίγουρα θα είναι πολύ πιο ήρεμος κατά την άφιξη των καλεσμένων μας.
Δεν κλειδώνουμε τον σκύλο μας σε κάποιον άλλο χώρο, επειδή μπορεί να γαβγίσει ή να κάνει έντονες χαρές. Έχουμε φροντίσει αρκετά πριν από το ρεβεγιόν να του δείξουμε ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά όταν χτυπάει το κουδούνι, και πώς υποδεχόμαστε τους καλεσμένους.
Με τη βοήθεια θετικού εκπαιδευτή, μαθαίνουμε στον σκύλο μας να διαχειρίζεται το στρες του, όταν κάποιος ξένος μπαίνει στο χώρο του, καθώς και να χαιρετά ευγενικά.
Ανάλογα, λοιπόν, με το στάδιο εκπαίδευσης που βρίσκεται ο σκύλος, ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας για την υποδοχή που τους επιφυλάσσει. Για παράδειγμα: αν ο σκύλος μας δεν μπορεί να διαχειριστεί, ακόμη, την έντασή του, αποφεύγουμε τα επιφωνήματα και τις έντονες αγκαλιές μόλις ανοίξει η πόρτα. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις έντονες κινήσεις που, συνήθως, κάνουμε με τα πανωφόρια, τα κασκόλ, ή τις σακούλες με τα δώρα.
Ζητάμε από τους φίλους μας να δώσουν την προσοχή και το χάδι στον σκύλο μόνον όταν θα είναι ήρεμος και δεν θα χοροπηδά από τη χαρά του.
Αν ανάμεσα στους καλεσμένους υπάρχουν παιδιά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ΔΕΝ είναι παιχνίδι να κυνηγούν τον σκύλο. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενεργή επίβλεψη όταν τα παιδιά παίζουν με τον σκύλο, και να εξηγούμε πώς πρέπει να συμπεριφερθούν, καθώς και τον σωστό τρόπο με τον οποίο μπορούνε να παίξουν μαζί του.
Η σωστή προσέγγιση είναι η πρόβλεψη. Κατά την άφιξη των φίλων μας παρατηρούμε συνεχώς τον σκύλο, για να δούμε αν κάτι θα τον φοβίσει, θα τον αγχώσει, ή αν θα εκδηλώσει κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά. Με την παρατήρηση προλαμβάνουμε καταστάσεις που μπορεί να φέρουν τον σκύλο, ή τους καλεσμένους μας, σε δύσκολη θέση.
Έχουμε πάντα πρόχειρο, σε ένα ήσυχο δωμάτιο, το κρεβάτι και το νερό του. Μακριά από την πολυκοσμία και τον θόρυβο, έτσι ώστε, όταν ο σκύλος θελήσει να ξεκουραστεί, να μπορεί να αποσυρθεί σε ένα ήσυχο μέρος».
- Η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Dogfully. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση κηδεμόνων, καθώς θεωρεί ότι η γνώση και η παιδεία είναι αυτή που θα φέρει, εν τέλει, την ευζωία στα ζώα.
Διαβάστε επίσης