Ένα αγαπημένο πτηνό είναι η πάπια. Τη συμπαθήσαμε από τα παιδικά μας χρόνια, μέσα από τα κινούμενα σχέδια του Walt Disney.
Και κάθε φορά που πηγαίνουμε σε κάποιο μέρος, όπου ξέρουμε ότι ζει, συνηθίζουμε να την ταΐζουμε με ψωμάκι.
«Πολλοί από εμάς, όταν επισκεπτόμαστε διάφορα πάρκα και υδροβιότοπους, και γνωρίζουμε ότι θα συναντήσουμε άγρια ζώα, φροντίζουμε να τα ταΐσουμε.
Ειδικά, εάν έχουμε παιδάκια μαζί μας, που θέλουμε να τους καλλιεργήσουμε την αγάπη για τα ζώα, τα ενθαρρύνουμε να τους δώσουν φαγητό.
Συνήθως, τα τρόφιμα που έχουμε μαζί μας είναι διάφορα μπισκότα, κράκερς, ή ψωμιά και άλλα αρτοπαρασκευάσματα, τα οποία, απ΄ ό,τι φαίνεται, αρέσουν στις πάπιες.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως, εν αγνοία μας, τις βάζουμε σε κίνδυνο, παρά την καλή μας πρόθεση», τονίζει η κτηνίατρος, Dr. Νικολέτα Σερέτη.
Γιατί το ψωμί βλάπτει τις πάπιες
Σύμφωνα με την κα Σερέτη, το ψωμί είναι ένα τρόφιμο χαμηλής διατροφικής αξίας, και δεν προσφέρει πολλά διατροφικά στοιχεία στις πάπιες. Τους κόβει την όρεξη, κι έτσι δεν αναζητούν στο φυσικό τους περιβάλλον την τροφή που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολλές διατροφικές ελλείψεις.
Επιπλέον, αναφέρει, η διατροφή με ψωμί, λόγω έλλειψης σε βιταμίνες, προκαλεί μια ασθένεια (Angel Wing), που κάνει τα φτερά τους να μεγαλώνουν προς τα πλάγια. Αυτό τις δυσκολεύει στο πέταγμα και, γενικότερα, μειώνει τη λειτουργικότητά τους.
«Επίσης, το να πετάμε ψωμί σε μια λίμνη είναι δυνατόν να προκαλέσει διαταραχές στη λειτουργία του οικοσυστήματος που φιλοξενεί τις πάπιες, καθώς αποτελεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Το ψωμί αυξάνει την άλγη στο νερό -είναι ένα είδος φυκιού- και είναι επιβλαβής για τις πάπιες. Επιπλέον, το ψωμί προσελκύει έντομα και τρωκτικά, όπως και άλλα πτηνά, με αποτέλεσμα να αλλάζει τις ισορροπίες στο υδάτινο οικοσύστημα, με μακροχρόνιες επιπτώσεις για τους οργανισμούς τους οποίους αυτό φιλοξενεί σε φυσιολογικές συνθήκες», τονίζει η κτηνίατρος.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να ταΐσουμε τις παπίτσες και να μην προκαλέσουμε προβλήματα στην υγεία τους, η κα Σερέτη ενημερώνει για τις τροφές που μπορούν να φάνε με ασφάλεια.
«Στη φύση οι πάπιες τρέφονται με υδρόβια βλάστηση, αλλά και με διάφορα υδρόβια έντομα και αμφίβια, ή σκουλήκια, που ζουν στον βυθό.
Γι’ αυτό και τις βλέπουμε πολύ συχνά να βουτάνε μέσα στο νερό για αρκετή ώρα.
Σε περίπτωση που θέλουμε να τις ταΐσουμε, μπορούμε να τους δώσουμε καλαμπόκι, αρακά (εάν είναι από κατάψυξη πρέπει να τον αφήσουμε να ξεπαγώσει), μαρούλι, βρώμη, ή σπόρους για πτηνά».
*Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».
Διαβάστε επίσης