Τα πυρόπληκτα ζώα (συντροφιάς και φάρμας) έχουν, ακόμη, την ανάγκη μας. Όπως και οι εθελοντές, που πασχίζουν να γιατρέψουν τις πληγές τους, να τους εξασφαλίσουν την τροφή τους και να βρουν ένα σπίτι για τα «ορφανά» κατοικίδια.
- 250 ζώα διασώθηκαν σε Βαρυμπόμπη, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες
- 2.500 άνθρωποι δήλωσαν ενδιαφέρον για προσωρινή φιλοξενία
- 6.000 τόνοι τροφής συγκεντρώθηκαν
- Τουλάχιστον 2.000 εθελοντές συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις (εκτός από τις φιλοξενίες).
Τα στοιχεία προέρχονται από το stray.gr, Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός), που μαζί με το Dogs’ Voice (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός) οργάνωσαν και συντόνισαν την «επιχείρηση» διάσωσης των ζώων.
Οι εθελοντές πάλεψαν «με νύχια και με δόντια» για να σώσουν κάθε πλάσμα που βρισκόταν σε κίνδυνο. Αντίκρισαν, όμως, και ζώα που ήταν αλυσοδεμένα και, δυστυχώς, καμένα.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι άφησαν τα ζώα τους δεμένα και κάηκαν. Αποτελεί την ύστατη μορφή κακοποίησης. Υπήρχαν πυροσβέστες που έκλαιγαν, βλέποντάς τα να καίγονται», τονίζει η πρόεδρος του stray.gr, κυρία Σοφία Τζονίκη.
Δεν ξεχνά την ανταπόκριση του κόσμου. «Ήταν συγκινητική. Νέοι άνθρωποι ήρθαν για να σώσουν ό,τι έβρισκαν. Η γενιά των 400 ευρώ ήρθε και βοήθησε. Συγκινήθηκα με αυτά τα παιδιά, που δεν μπορούν να οραματιστούν γιατί τους έχουμε κόψει τα φτερά».
Ανησυχεί για την ψυχική υγεία των εθελοντών, έπειτα από όλες αυτές τις καταστάσεις που έζησαν. Κάποιοι θα υποφέρουν από μετά–τραυματικό στρες. Και αναρωτιέται: «Γιατί να τα βιώνουμε αυτά;».
Εθελοντές του stray.gr συνεχίζουν να πηγαίνουν στα καμένα της Β. Αττικής και να αφήνουν τροφή και νερό για τα αδέσποτα ζώα, ενώ ζώα που διέσωσαν και βρίσκονται σε φιλοξενίες έχουν ανάγκες για τη συντήρησή τους.
Η κυρία Τζονίκη εκφράζει την έντονη ανησυχία της και για τα ζώα φάρμας, καθώς «όσα επιβιώσαν, δενμπορούν να βοσκήσουν. Σε ένα μήνα η γη θα αρχίσει να πετάει το πρώτο χόρτο, όμως δεν πρέπει να φαγωθεί, μέχρι την άνοιξη. Για να μπορέσει η γη να αναγεννηθεί. Πώς θα συντηρηθούν, λοιπόν;».
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στη Νεμούτα, στην Αρχαία Ολυμπία. Περιοχή κτηνοτρόφων με 6.000 αιγοπρόβατα. Όπως και στη Γορτυνία. Δεν έχουν να τα ταΐσουν. Οι τιμές για τις τροφές ζώων φάρμας έχουν φτάσει στα ύψη.
Ανεπανόρθωτη καταστροφή έχει υποστεί και η Β. Εύβοια, επισημαίνει η κυρία Τζονίκη, όπου η φωτιά «κατασπάραξε» δάση, χωριά, καλλιέργειες, θερμοκήπια, μελίσσια, κτηνοτροφία, και έκαψε όλη την άγρια ζωή.
Το stray.gr δεν έμεινε άπραγο. Σε συνεργασία με τις εθελόντριες, Έφη Τσολάκου και Μαρίνα Τσικούκου, και με τη βοήθεια του κόσμου, συγκέντρωσε 85 τόνους τροφής για αιγοπρόβατα και ιπποειδή. Πήγαν δύο φορτηγά στη Νεμούτα, και τέσσερα στην Β. Εύβοια.
Υπάρχουν ανάγκες για σανό, τριφύλλι, καλαμπόκι, κριθάρι, για αντιπαρασιτικά (αμπούλες – χάπια), περιλαίμια, κλουβιά μεταφοράς για μεγαλόσωμα ζώα, γάζες, λευκοπλάστ, ορούς, κρέμες (για εγκαύματα), οδηγούς, φίμωτρα, πετσέτες, μπολ, λεκάνες και τροφές για κατοικίδια.
Επίσης, υπάρχει ανάγκη για φιλοξενίες κατοικίδιων ζώων.
Οι ανάγκες για τα πυρόπληκτα ζώα, επισημαίνει η πρόεδρος, θα κρατήσουν μήνες.
Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στο έργο των εθελοντών, μπορεί να επικοινωνήσει με το stray.gr.
Η είδηση της φωτιάς που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου «έκαιγε» και την καρδιά της κυρίας Μαρίνας Τσικούκου.
Χωρίς δεύτερη σκέψη πήρε μαζί της τροφή και κατευθύνθηκε προς τη Βαρυμπόμπη, για να βοηθήσει ζώα που η ζωή τους κινδύνευε.
Έφτασε, κι αυτό που είδε ήταν συγκινητικό. Ήταν πολύς ο κόσμος που είχε σπεύσει για βοήθεια.
Θυμάται μια πυρόπληκτη κοπέλα από το Μάτι, που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, αλλά ήταν εκεί για να προσφέρει. Ένα 15χρονο κορίτσι να κρατά με λουρί δύο μεγαλόσωμα σκυλιά, που είχε διασώσει. Εθελοντή, που έμενε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, να φεύγει και να πηγαίνει σπίτι του για να μεταφέρει την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος. Και ύστερα, να επιστρέφει. Μια οικογένεια να φέρνει ένα σακουλάκι τροφή. Καταλάβαινες ότι το προσέφεραν από το υστέρημά τους. Κοριτσάκια να φέρνουν τριφύλλι.
Θυμάται τους εθελοντές προσκόπους. Τον εκπαιδευτή σκύλων, Αλέξανδρο, που ήταν μαζί στη διάσωση σκύλων από καταφύγιο της Βαρυμπόμπης, όπου πλησίαζε η φωτιά. Έναν παππού με τη γυναίκα του, και τα τρία τσοπανόσκυλά τους. Να της λέει ο παππούς: «μας κλέψανε την αξιοπρέπεια μας».
Διηγείται ότι, όταν ενημερώθηκε για ένα μοναστήρι στις Αχαρνές που έχει ένα σωρό ζώα, έτρεξε να βοηθήσει. Φτάνοντας, αντίκρισε όλη την περιοχή καμένη, όμως το μοναστήρι είχε σωθεί. Μαζί και ο καλόγερος, τα ελάφια, τα κατσικάκια, τα σκυλιά, και ο τράγος του.
Θυμάται τους ακούραστους πυροσβέστες. Κι εκείνον που τη ρώτησε, γεμάτος αγωνία, εάν βρήκε το άσπρο άλογο και το γαϊδουράκι. Το άλογο είχε βρεθεί.
Την κινητοποίηση, μέσω των social media, για να συγκεντρωθούν ψυγειάκια και να προσφέρουν δροσερό νερό στους πυροσβέστες. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα.
Μιλά για ένα κτήμα που ήταν όλο καμένο, ακόμα και το οίκημα, στο οποίο ενημερώθηκε ότι υπήρχαν χήνες. Φτάνοντας, βρήκε τις δύο πόρτες κλειδωμένες. Πυροσβέστες που περνούσαν από το σημείο, προσπάθησαν να τις ανοίξουν. Μάταια. Εκείνη παρέμεινε, και άρχισε να καλεί τις χήνες με όποιο ηχητικό σύνθημα μπορούσε. Ξαφνικά, είδε να έρχονται με ανοιχτά τα φτερά τους εννέα χήνες, και να ακολουθούν δύο παγόνια.
Είχαν σωθεί, γιατί στο κτήμα υπήρχε τεχνητή λίμνη. Τους άφησε τροφή και πήγε να κάνει καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού. Την επόμενη ημέρα υπήρχαν άνθρωποι μέσα στο σπίτι.
Είδε πολλά νεκρά σκυλιά, που δεν ήταν καμένα, αλλά είχαν πεθάνει από τις αναθυμιάσεις.
Η έκκλησή της για τροφές -για τα άλογα, τις αγελάδες, τα κατσίκια, τα πρόβατα και τις χελώνες- στα social media βρήκε άμεση ανταπόκριση.
«Τώρα κατάλαβα τη σωστή χρήση των social media. Όλοι οργανωθήκαμε τόσο γρήγορα, άπειρα ζώα σώθηκαν, βρήκαν φιλοξενίες, υιοθετήθηκαν. Παίρναμε πληροφορίες από τις αναρτήσεις για ζώα που κινδυνεύουν, και πηγαίναμε και τα σώζαμε. Κάποια τα βρίσκαμε δεμένα στην αυλή, πάνω σε μπαλκόνια», περιγράφει η κα Τσικούκου και προσθέτει: «Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, θα είχαν καεί διπλάσια ζώα και δεν θα είχε σωθεί τίποτα. Σε αυτό το εθνικό πένθος προσέφεραν όλοι ανιδιοτελώς.
Τελικά, υπάρχουν άνθρωποι. Δεν έκανα γνωστούς, έκανα φίλους. Ανθρώπους που με αντιπροσωπεύουν».
Δεν φοβήθηκε λεπτό, όταν έκανε κατάβαση/ανάβαση σε χαράδρες και βουνά για να σώσει ζώα. Ακόμα και όταν βρισκόταν σε ένα χωράφι και προσπαθούσε να πιάσει ένα τσοπανόσκυλο, ενώ η φωτιά βρισκόταν στα 30 μέτρα και το πυροσβεστικό αεροπλάνο ετοιμαζόταν για ρίψη νερού. Ήταν η στιγμή που φώναζαν «εκκενώστε το χωριό».
«Νιώθω μεγάλη ευλογία: να μπορείς να προσφέρεις, και να δίνεις αυτό που έχεις. Αυτό που παίρνεις από τους ανθρώπους είναι μεγάλο. Αυτό το «ευχαριστώ» που ακούς, η ευγνωμοσύνη τους. Ως εκπαιδεύτρια έχω γνώσεις για το πώς μπορείς να πιάσεις και να συμπεριφερθείς σε ένα ζώο, όταν βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση», λέει η κυρία Χριστιάννα Ξένου, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων – εθελόντρια του Save Animal Greece(MKO).
Η εθελόντρια του Save Animal Greece, μαζί με 60 ακόμη εθελοντές, στο άκουσμα της είδησης της φωτιάς στη Βόρεια Αττική έτρεξαν αστραπιαία στα μέρη όπου οι ζωές των ζώων βρίσκονταν σε κίνδυνο. Αψηφώντας την πύρινη λαίλαπα που πλησίαζε, πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για να σώσουν ψυχές: σκύλους, γάτες, χελώνες, ό,τι μπορούσαν.
«Τις δύο πρώτες ημέρες ήμουν μέσα στις φωτιές. Βαρυμπόμπη, Πολιτεία, Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι. Έπιανα ζώα και τα παρέδιδα στους εθελοντές, που είχαν αναλάβει τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία. Διασώσαμε 15 σκυλιά, που βρίσκονταν σε Kennel, καθώς ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έφυγε, ενώ η φωτιά βρισκόταν στα 100 μέτρα. Και ήταν δύσκολα σκυλιά. Επιθετικά», αφηγείται η κυρία Ξένου.
Πήγαν σε δύσκολα και δύσβατα σημεία και διέσωσαν ζώα, με συνοδεία αστυνομικού με κλούβα, καθώς είχαν άδεια. Προσέφεραν φαγητό σε πυροσβέστες και αστυνομικούς.
«Ήταν τεράστια η βοήθεια από τον κόσμο. Μας κάλυψαν τις ανάγκες που είχαμε σε τροφές, φάρμακα, λουριά, κλουβιά, αυτοκίνητα, βαν. Ερχόταν κόσμος και μας ρωτούσε: ‘τι μπορώ να κάνω;’. Μετά την καταστροφή, και αφού οι φλόγες είχαν σβήσει, οι εθελοντές του Save Animal Greece πήγαιναν επί μία εβδομάδα στις πληγείσες περιοχές. Τα ‘χτενίσαμε’ τα μέρη. Όποιο ζώο συντροφιάς επιβίωσε, έχει διασωθεί. Αφήσαμε τροφή για τα άγρια ζώα, στην περίπτωση που επιστρέψουν», λέει η κυρία Ξένου.
Η έγνοια των εθελοντών στρέφεται, τώρα, στα ζώα που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ηλεία και στη Βόρεια Εύβοια.
Επικοινωνούν με τοπικούς φιλοζωικούς φορείς για να μάθουν τις ανάγκες τους. Συγκεντρώνουν τροφές και φάρμακα για ζώα συντροφιάς, αλλά και για παραγωγικά ζώα.
Με αστείρευτη ενέργεια και δύναμη, η εθελόντρια, μαζί με τον εκπαιδευτή σκύλων κύριο Δημήτρη Γραμματικάκη (εθελοντής του Save Animal Greece), τα φορτώνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν για Ηλεία. Μαζί τους είναι και η εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Μαρία Βλάχου.
Επισκέπτονται τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης, που φιλοξενεί 160 σκυλιά, και, παράλληλα, έχει στη φροντίδα του πυρόπληκτα ζωάκια. Αφήνουν φάρμακα που είχαν ανάγκη.
«Από τις φιλοζωικές οργανώσεις ενημερωθήκαμε ποια χωριά είχαν καεί και έχουν ανάγκη. Πήγαμε σε βουνά, μπήκαμε σε χαράδρες για να βρούμε ζώα. Αφήναμε τροφή για την άγρια πανίδα. Είδαμε καμένους σκύλους, πρόβατα, χελώνες, πουλιά.
Δίναμε σε ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, και είχαν ζώα συντροφιάς, τροφή για να τα ταΐζουν», αφηγείται η κυρία Ξένου και επισημαίνει ότι, από όσους ρώτησαν αν έλυσαν τα σκυλιά τους όταν ξέσπασε η φωτιά, πήραν θετική απάντηση. Αν και πολλά δεν τα κατάφεραν…
Τα παραγωγικά ζώα που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, φάρμακα και τροφή, είναι πάρα πολλά.
«Ενημερωθήκαμε από την κυρία Αργυρώ Χριστοδουλάκη, πρόεδρο της Φιλοζωικής Ένωσης Αμαλιάδας, ‘Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας’, ποια χωριά έχουν ανάγκη και πώς να διαχειριστούμε παραγωγικά ζώα με τραύματα. Περιθάλψαμε τέτοια ζώα με εγκαύματα, τους βάλαμε κολλύρια, δώσαμε θεραπευτική αγωγή και φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες κτηνιάτρου. Κάναμε καταγραφή ζώων, ώστε να καλύψουμε ένα έργο των φιλοζωικών, και τους ενημερώσαμε», προσθέτει η κυρία Ξένου.
Μετά την Ηλεία επιστρέφουν στην Αθήνα. Επόμενος προορισμός, η Β. Εύβοια. Συγκεντρώνουν ρούχα, φαγητό για ανθρώπους και τροφές για ζώα. Η εθελόντρια κυρία Ντόρα Γιαννοπούλου προσφέρει το βανάκι της στην κυρία Ξένου και στον κ. Γραμματικάκη, το φορτώνουν με προμήθειες και οι τρεις τους οδεύουν προς την Β. Εύβοια.
«Δίναμε στους πληγέντες τροφή για τα ζώα τους, φαγητό και ρούχα για τους ίδιους. Βρήκαμε γατάκια ζωντανά, που η μαμά τους είχε καεί, όπως και έναν καμένο σκύλο που χρειαζόταν νοσηλεία. Τα μεταφέραμε στην κτηνίατρο, κα Ταπούτη, η οποία βοηθά αφιλοκερδώς», λέει η κυρία Ξένου.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει, είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, εάν δεν μπορείς να πάρεις το ζώο σου μαζί σου, άφησέ το ελεύθερο. Δώσ’ του τη δυνατότητα να επιβιώσει.
Και καταλήγει: «Ο κόσμος ήθελε να βοηθήσει έμπρακτα, και ήταν πρόθυμος ακόμη και να διακινδυνεύσει. Ενώθηκε σαν μια γροθιά, ήταν συγκινητικό. Στη Β. Εύβοια και την Ηλεία μας προσέφεραν δωρεάν στέγη. Δεν θα είχαν διασωθεί τόσα πολλά ζώα, εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι, και ο κάθε ένας να προσφέρει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί».
Διαβάστε επίσης