Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που… τους λούζει κρύος ιδρώτας όταν οι κηδεμόνες τους ετοιμάζονται να φύγουν από το σπίτι. Και κάνουν τα αδύνατα-δυνατά να τους εμποδίσουν να βγουν!
«Για μερικά σκυλιά, το να αποχωρίζονται τους κηδεμόνες τους -έστω και για λίγο- είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Ειδικά μετά τη λήξη της καραντίνας, πολλά σκυλάκια δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να αποχωριστούν την οικογένειά τους. Και αυτό προκαλεί διάφορες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, που μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινότητά μας. Τα σκυλιά μας, τόσο καιρό, συνήθισαν να περνούν μαζί μας ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας», τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Στέλλα Ρηγάκη.
Η απότομη αλλαγή, είναι φυσικό να τα ταράξει, σύμφωνα με την ίδια, και την παρομοιάζει με την πρώτη μας ημέρα στο σχολείο, όταν αναγκαστήκαμε να αποχωριστούμε τις μαμάδες μας, και οι περισσότεροι από εμάς… ξεσηκώσαμε τον κόσμο από τα κλάματα και τις φωνές.
Ανάλογες συμπεριφορές μπορεί να παρατηρήσουμε και στο σκυλάκι μας και «είναι πολύ πιθανό, να μας τραβάει τα ρούχα, να μας κλείνει τον δρόμο με το σώμα του, να γαβγίζει μόλις βγούμε από την πόρτα, και άλλα παρόμοια», εξηγεί η κυρία Ρηγάκη συμπληρώνοντας ότι «αυτές οι συμπεριφορές εκτός του ότι μας δυσκολεύουν, προκαλούν άγχος στον σκύλο μας, το οποίο μπορεί, στη συνέχεια, να μας δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα».
Πώς να βοηθήσουμε τον σκύλο να αποδεχτεί την απουσία μας
Σύμφωνα με την κυρία Ρηγάκη, για να απαλλάξουμε τον σκύλο μας από το άγχος που αισθάνεται, οφείλουμε να του δώσουμε να καταλάβει ότι μπορεί να είναι εντάξει και μόνος του. Πώς θα γίνει αυτό;
«Στην περίπτωση που έχουμε το σκυλάκι μας από νεαρή ηλικία, θα πρέπει να φροντίσουμε να ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία του. Να αντιστεκόμαστε στην επιθυμία μας για συνεχή απασχόληση μαζί του. Ακόμη, όμως, και αν ο σκύλος μας είναι ενήλικος, το ‘κλειδί’ είναι να αυξήσουμε σταδιακά τον χρόνο που περνάει μακριά μας. Επειδή δεν θέλουμε να βιώσει την απουσία μας», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων και διευκρινίζει ότι είναι μια διαδικασία που, ενδεχομένως, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι τον ρυθμό τον ορίζει ο σκύλος μας, κι όχι εμείς.
Πώς αλλιώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο
Παπούτσια, μπουφάν, κλειδιά στο χέρι είναι προάγγελοι της αποχώρησής μας από το σπίτι, καθώς «τα σκυλιά μας ξέρουν πολύ καλά τις κινήσεις της ρουτίνας μας. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, αυτές οι ενέργειες να αγχώνουν τον σκύλο μας πριν ακόμα βγούμε από την πόρτα», λέει η κυρία Ρηγάκη και διαβεβαιώνει ότι η λύση είναι πολύ πιο απλή από όσο φανταζόμαστε.
Και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, πρέπει να δείξουμε στον σκύλο πώς αυτές οι κινήσεις δεν σηματοδοτούν απαραίτητα την αναχώρησή μας. Και αυτό θα συμβεί αν, για παράδειγμα, πιάνουμε και αφήνουμε τα κλειδιά μας αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, βοηθάμε τον σκύλο να καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν καταλήγει πάντα με εμάς έξω από την πόρτα.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια γρήγορη λύση, αλλά με λίγη επιμονή και πολλή υπομονή, θα υπάρξει τρομερή βελτίωση. Σιγά-σιγά οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας θα υποχωρήσουν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα τον έχουμε βοηθήσει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, και να μην είναι προσκολλημένος πάνω μας», επισημαίνει η κυρία Στέλλα Ρηγάκη και δίνει δύο έξτρα tipς:
- μπορούμε να σκορπίσουμε στο σπίτι μερικές νόστιμες λιχουδίτσες ή,
- να του αφήσουμε κάποιο παζλ, ειδικά σχεδιασμένο για σκύλους, αφού πρώτα τον έχουμε βοηθήσει να καταλάβει πώς λύνεται.
Με αυτόν τον τρόπο θα απασχολείται, όσο εμείς απουσιάζουμε, και παράλληλα θα εξασκεί το μυαλό του.
*Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.
Διαβάστε επίσης