Η ενυδάτωση είναι τόσο απαραίτητη για τον σκύλο μας, όσο και για εμάς.

Και καθώς μπήκε το καλοκαίρι, και ο υδράργυρος αρχίζει να ανεβαίνει, οι κηδεμόνες πρέπει να φροντίσουν να παραμείνει ο οργανισμός του ενυδατωμένος, για την καλή του υγεία.

Πολύτιμος «σύμμαχος» η κατάλληλη διατροφή, καθώς τον προστατεύει από την αφυδάτωση. Ακριβώς ό,τι ισχύει και γι΄εμάς.

Το καλοκαίρι ο σκύλος «μειώνει από μόνος του την ποσότητα τροφής που λαμβάνει, καθώς οι ανάγκες του σε ενέργεια αλλάζουν. Έτσι, το σώμα του δεν χρειάζεται την ποσότητα τροφής που κατανάλωνε τον κρύο χειμώνα.

Εμείς, από την πλευρά μας, καλό θα είναι να του δώσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις εποχικές ανάγκες.

Όπως κάνουμε και για τον εαυτό μας.

Θέλουμε, λοιπόν, τροφές που να μην ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και να μην είναι πολύ λιπαρές – το λίπος έχει την ιδιότητα να ανεβάζει τη θερμότητα στο σώμα.

Επίσης, να είναι, όσο γίνεται, δροσιστικές. Δηλαδή, να έχουν θερμοκρασία δωματίου, ή να είναι λίγο πιο δροσερές.

Με βάση την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι τροφές χωρίζονται σε εκείνες που μας δροσίζουν και σε εκείνες που μας ζεσταίνουν, καθώς έχουν ενεργειακές ιδιότητες, οι οποίες επιδρούν στην ισορροπία του σώματος.

Για παράδειγμα, το αρνί είναι από τις πρωτεΐνες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Οπότε, καλό θα είναι να δώσουμε λιγότερο το καλοκαίρι.

Άλλα τέτοια συστατικά είναι η γλυκοπατάτα, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, η κανέλλα και μυρωδικά, όπως το θυμάρι και ο βασιλικός», αναφέρει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Οι τροφές που μειώνουν τη θερμότητα του σώματος

Σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου, οι τροφές που βοηθούν στη μείωση της θερμότητας στο σώμα του σκύλου, ή είναι πιο ουδέτερες και, τουλάχιστον, δεν την ανεβάζουν, είναι:

● Μοσχάρι, χοιρινό, πάπια, κουνέλι, αυγά, γιαούρτι, ψάρια, σέλινο, καστανό ρύζι, μπρόκολο, πράσινα φασολάκια, μαρούλι, αγγούρι, μπανάνα, μήλα, πορτοκάλι, αχλάδι, καρπούζι, cranberries, blueberries, rasberries.

Στο σημείο αυτό η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας διευκρινίζει ότι προτιμάμε το πρόβειο γιαούρτι, γιατί είναι πιο κοντά στο μητρικό γάλα του σκύλου.

Επίσης, επιλέγουμε τα μη λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο μπακαλιάρος, και αποφεύγουμε ψάρια όπως ο σολομός.

Εξαιρετική ενυδατική τροφή είναι το αγγούρι.

Όλα αυτά, βέβαια, πάντα με βάση τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου μας και το επίπεδο υγείας του.

«Εκτός από τις τροφές που θα δώσουμε, έχει σημασία να υπάρχει πάντα διαθέσιμο φρέσκο δροσερό νερό, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση, όποτε το θελήσει.

Έχουμε ήδη δώσει κάποια tips για τα παγάκια από ζωμό, τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό του και να το κάνουν πιο ελκυστικό, στην περίπτωση που δεν πίνει όσο πρέπει.

Είναι σημαντικό, ο σκύλος μας να είναι ενυδατωμένος. Γι’ αυτό θα πρέπει να το ελέγχουμε, με το να τσεκάρουμε το δέρμα του.

Αν τραβήξουμε το δέρμα του και δεν επανέλθει αμέσως, τότε ο σκύλος μας είναι αφυδατωμένος και πρέπει να ενυδατωθεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του.

Ο σκύλος μας δροσίζεται με το λαχάνιασμα, και, όταν ο αέρας που αναπνέει είναι δροσερός (λόγω ανεμιστήρα/air-condition), τον βοηθάει να κυκλοφορήσει (ο αέρας) μέσα στο σώμα του.

Εάν το σώμα του υπερθερμανθεί, θα αρχίσει να λαχανιάζει πιο βαριά και, παράλληλα, να αφήνει σάλια.

Επίσης, μπορεί να είναι πιο ληθαργικός.

Οι σκύλοι με σκουρότερο τρίχωμα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, όπως και εκείνοι με παραπάνω κιλά, ή οι υπέρβαροι.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε πρώτο στάδιο, αν ο σκύλος μας έχει αφυδατωθεί, είναι να του προσφέρουμε δροσερό νερό με ηλεκτρολύτες, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό του.

Η ολιστική κτηνίατρος Dr. Dee Blanco προτείνει πολύ λίγο θαλασσινό αλάτι (μια πρέζα, περίπου) μέσα σε ανθρακούχο νερό», τονίζει η κυρία Παλαιολογοπούλου.

Δροσιστικά και λαχταριστά treats

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας προτείνει υγιεινά «κεράσματα», με θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα δροσίσουν αλλά και θα ενυδατώσουν τους μικρούς μας χνουδωτούς φίλους.

  • Φρούτο – παγωτό με γιαούρτι

Μπορούμε να επιλέξουμε κάποια φρούτα από τη λίστα που προαναφέραμε, όπως η μπανάνα, τα μήλα, το καρπούζι, τα blueberries, και να τα χτυπήσουμε όλα σε ένα blender, αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και τα κουκούτσια.

Προσθέτουμε στο μίγμα μας πρόβειο γιαούρτι – έχουμε πει ότι το προτιμάμε για τον σκύλο μας γιατί είναι πιο κοντά στο μητρικό του γάλα.

Για τις αναλογίες υπολογίστε ένα προς ένα, δηλαδή αν βάλετε μια κούπα από φρούτα, υπολογίστε μια κούπα γιαούρτι.

Με αυτό το μίγμα γεμίζουμε θήκες για παγωτό ξυλάκι και το αφήνουμε στην κατάψυξη.

Το δίνουμε στον σκύλο μας, κρατώντας το ξυλάκι, ώστε να μην το φάει.

Αν είναι εξοικειωμένος με την ωμοφαγία, μπορούμε να βάλουμε αντί για ξύλινο ξυλάκι μια παχιά λωρίδα από ωμό καρότο στην άκρη, ή ένα κλωναράκι σέλινο.

Παραλλαγή! Την ίδια συνταγή μπορούμε να τη φτιάξουμε με πρόβειο γιαούρτι, ζωμό από μοσχάρι, λίγο αλεσμένο μοσχάρι και αλεσμένο ωμό μήλο, ή καρότο.

Και για τους πιο θαρραλέους και πολύ εξοικειωμένους με την ωμοφαγία, αντί για το ξυλάκι βάζουμε αποξηραμένους τένοντες κοτόπουλου, ή αποξηραμένα πόδια κοτόπουλου.

  • Κυβάκια από καρπούζι ή αγγούρι

Αν δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε παγωτό, και επιθυμείτε κάτι πιο απλό, μπορείτε να φτιάξετε κυβάκια με ένα μόνο συστατικό.

Τα κυβάκια με καρπούζι είναι το πιο απλό, καθώς κόβετε το καρπούζι σε κυβάκια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα βάζετε στην κατάψυξη.

Ένα άλλο πολύ ενυδατικό συστατικό για το καλοκαίρι είναι το αγγούρι.

Περιέχει –μεταξύ άλλων- 95% νερό, βιταμίνη C, Κ, μαγνήσιο και ποτάσσιο.

Το αγγούρι, καλό θα είναι να το πολτοποιήσετε, και το μίγμα να το βάλετε σε παγοθήκη. Και μια πολύ ζεστή ημέρα του καλοκαιριού να δώσετε στον σκύλο σας 2-3 παγάκια.

Θέλει προσοχή, όμως. Να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα, γιατί μπορεί να του προκληθούν στομαχικές διαταραχές.

Αν δεν έχουμε δώσει ξανά ένα συστατικό στον σκύλο μας, καλό θα είναι να φτιάξουμε μια συνταγή με ένα από αυτά, ώστε να μην τον πειράξει στο πεπτικό του.

Τέλος, η κυρία Παλαιολογοπούλου επισημαίνει, για ακόμα μία φορά:
«Θέλει προσοχή με την ποσότητα. Μην το παρακάνουμε!

Υπάρχουν τόσο δημιουργικοί και φυσικοί τρόποι για να ενυδατώσουμε τον σκύλο μας με τροφές που έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Και, παράλληλα, τον δροσίζουν. Για δοκιμάστε!».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές
● Dogs Naturally Magazine
● Chinese nutrition therapy: dietetics in traditional Chinese medicine By Joerg Kastner