Τον σοβαρό αντίκτυπο της, αναγκαίας για την προστασία μας έναντι του κορωνοϊού, κοινωνικής αποστασιοποίησης στο πόσο μόνοι νιώθουμε καταγράφει δημοσκόπηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ποσοστό των συμμετεχόντων στη σχετική έρευνα που βιώνει σήμερα μοναξιά να έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2018.
Το τίμημα είναι υψηλότερο για τους πάσχοντες από προβλήματα υγείας. Ωστόσο, οι γείτονες, οι υγιεινές συνήθειες και η τεχνολογία μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα.
Η σχετική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Μέριμνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν καταγράφει πως κατά τον μήνα Ιούνιο ποσοστό 56% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 50 ετών δήλωσαν ότι κάποιες φορές ή συχνά νιώθουν απομονωμένοι -πάνω από το διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα του 2018 (27%).
Η σχετική έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 50 και 80 ετών σε όλη τη χώρα.
Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι νοιώθουν πιο μόνοι μετά την έναρξη της πανδημίας, και το ένα τρίτο ανέφερε πως διατηρεί πλέον λιγότερες κοινωνικές επαφές.
Για το 46% των συμμετεχόντων οι επαφές με φίλους, γείτονες ή μέλη του ευρύτερου συγγενικού τους περιβάλλοντος είναι σπάνιες, μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στην προγενέστερη δημοσκόπηση του 2018 το ανάλογο ποσοστό ήταν 28%.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση καταγράφει και θετικές ενδείξεις εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει ο πληθυσμός παγκοσμίως. Ενδεικτικά, το 46% των ενηλίκων που έρχεται εν μέσω της πανδημίας σε κάποια επαφή με ανθρώπους στη γειτονιά του είναι λιγότερο πιθανό να δηλώσει ότι βιώνει μοναξιά.
Η τεχνολογία έχει επίσης βοηθήσει ανθρώπους άνω των 50 να μείνουν σε επαφή, περιλαμβανομένου ποσοστού 59% που κάνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και ποσοστού 31% που επικοινωνεί μέσω βιντεοκλήσεων τουλάχιστον μία φορά σε εβδομαδιαία βάση.
Στα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση είναι ότι πολλοί συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας συνέχισαν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και εν μέσω της πανδημίας, με ποσοστό 79% να βγαίνει στην ύπαιθρο και τη φύση, και 62% να αθλείται αρκετές φορές την εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, όσοι ένιωθαν περισσότερο μόνοι ήταν λιγότερο πιθανό να ακολουθούν αυτού του είδους της συμπεριφορές.
Η Preeti Malani, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αναφέρει ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι αλλαγές που παρατηρούνται στις δημοσκοπήσεις σε λιγότερο από δύο χρόνια», και σημειώνει πως τους μήνες που έρχονται θα παραμείνει μέγιστης σημασίας η διατήρηση μίας υγιούς ρουτίνας με άθληση, σωστό ύπνο, ισορροπημένη δίατροφή και χρήση της τεχνολογίας για τη γεφύρωση του κενού επικοινωνίας.
Το 80% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Ιουνίου ανέφερε πως ακολουθεί ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα και ποσοστό 81% ότι κοιμάται επαρκώς, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με την προ διετίας δημοσκόπηση.
Η χρήση, πάντως, της τεχνολογίας για να μείνουμε σε επαφή φαίνεται πως λειτουργεί και ως δίκοπο μαχαίρι, με τους ερευνητές να παρατηρούν πως όσοι κάνουν χρήση social media και βιντεοκλήσεων είναι παράλληλα πιο πιθανό να δηλώνουν πως νιώθουν απομονωμένοι.
Παράλληλα, από τη δημοσκόπηση προέκυψε ότι οι μισοί εκ των ερωτηθέντων που ζουν μόνοι και το 52% όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας ή έχουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας, δήλωσαν ότι νιώθουν την έλλειψη συντροφιάς, συγκριτικά με ποσοστό 39% εκείνων που δεν ζουν μόνοι, εργάζονται ή έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Αντιστοίχως, οι μισοί εκ των ερωτηθέντων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς και τα δύο τρίτα όσων υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, δήλωσαν ότι νιώθουν μόνοι.
Κορωνοϊός: Το μέτρο προστασίας που τελικά μας καθιστά ευάλωτους στον ιό
Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσουμε τον φόβο για το άγνωστο – Οι σκέψεις που βοηθούν
Κορωνοϊός: Αυτές οι συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο να βρεθούμε θετικοί στον ιό