Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πώς το να γευτούμε ένα σοκολατένιο γλυκό ή ένα ποτήρι από το αγαπημένο μας απόσταγμα ισοδυναμεί με μεγάλη απόλαυση. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι απολαύσεις δεν είναι μόνο γαστρονομικές, αλλά και σαρκικές και πνευματικές. Μία Αμερικανίδα ερευνήτρια πάει το θέμα ακόμη παραπέρα. Ενώ η λέξη «απόλαυση» χρησιμοποιείται συχνά στο πλαίσιο της βρώσης και της πόσης, μπορούμε επίσης να απολαύσουμε σημαντικές εμπειρίες, στιγμές ή ακόμη και οπτικές εκδηλώσεις, όπως ένα εξαιρετικά ζωντανό ηλιοβασίλεμα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε επίσης να απολαύσουμε και ουσιαστικές συζητήσεις και άλλες επικοινωνιακές αλληλεπιδράσεις (μια αγκαλιά λ.χ.), υποστηρίζει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Maggie Pitts.
Η Pitts, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς , μελετά την έννοια της απόλαυσης, σε σχέση με την ανθρώπινη επικοινωνία. Πραγματοποιώντας μια ηλεκτρονική έρευνα, έθεσε ως στόχο να μάθει εάν και πώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις εμπειρίες επικοινωνίας, είτε προφορικές είτε μη λεκτικές.Ανέλυσε τις απαντήσεις από 65 νέους ενήλικες, με μέση ηλικία τα 22. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για πρώτη φορά αν απολαμβάνουν ή όχι την επικοινωνία και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να μοιραστούν ένα λεπτομερές παράδειγμα μιας εμπειρίας που είχαν δοκιμάσει. Από αυτά που εκμυστηρεύθηκαν τα 65 άτομα, προέκυψαν επτά διαφορετικοί τύποι επικοινωνίας που οι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν:
Λεκτική επικοινωνία. Οι ερωτηθέντες της έρευνας απολάμβαναν αυτό το είδος επικοινωνίας λόγω κάποιας πτυχής του τρόπου παρουσίασής της. Μία εμπνευσμένη ομιλία, το κυριακάτικο κήρυγμα, η καλή χρήση των λέξεων από κάποιον που τα λέει ωραία, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
Ουσιαστικές συζητήσεις. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει συζητήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν τόσο βαθιά γοητευμένοι από το θέμα της συζήτησης, που εκείνη τη στιγμή τίποτα άλλο δεν είχε σημασία. Είναι εκείνες που έχουν περιγραφεί ως «ειλικρινείς» και «ανεπανάληπτες».
Μη λεκτική επικοινωνία. Από τις χειρονομίες μέχρι τη φυσική επαφή με τις εκφράσεις του προσώπου, οι ανταλλαγές αυτές δίνουν έμφαση στις μη λεκτικές ενδείξεις για το πώς αισθάνεται κάποιος. Μια ουσιαστική αγκαλιά ή χαμόγελο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
Έπαινος και αναγνώριση. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μορφές επικοινωνίας στην οποία ένας τουλάχιστον από τους συμμετέχοντες αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται έστω ηθικά –όχι ότι η υλική επιβράβευση (με ένα δώρο π.χ. ) δεν μετράει.
Συντροφική επικοινωνία. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις που καθιερώνουν, επιβεβαιώνουν ή προσφέρουν σημαντικά δεδομένα σε μια σχέση, όπως η συζήτηση ενός ζευγαριού για το μέλλον του ή μια αποκάλυψη που φέρνει κοντά τα δύο άτομα.
Αξιοσημείωτα γεγονότα. Το να συμμετέχεις σε ένα έκτακτο γεγονός, όπως είναι ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού ή άλλα γεγονότα που έχουν τον χαρακτήρα ορόσημου και ιστορικού γεγονότος για τη ζωή των ανθρώπων.
Ομαδικές εμπειρίες. Το να βρίσκεσαι στην κερκίδα ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και να υποστηρίζεις την ομάδα σου ή να συμμετέχεις σε μια συγκέντρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μέρη όπου ο μαζικός ενθουσιασμός μπορεί να μεταδώσει και να εκπέμψει μια αίσθηση έντονου ενθουσιασμού, χαράς και απόλαυσης.