Η γυμναστική θεωρείται ούτως ή άλλως ένα φυσικό φάρμακο για διάφορες παθήσεις, τόσο ψυχικές όσο και σωματικές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τα αποτελέσματά της είναι ενδεχομενως καλύτερα από εκείνα της φαρμακευτικής αγωγής όπως στην περίπτωση ακράτειας των ηλικιωμένων γυναικών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, η συστηματική άσκηση χαμηλής έντασης, όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και η ενδυνάμωση μείωσαν τα δυσάρεστα αυτά επεισόδια. Μετά από 12 εβδομάδες του ερευνητικού προγράμματος, γιόγκα χαμηλής επιβάρυνσης, οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν περίπου 65% λιγότερα επεισόδια ακράτειας. Αντίστοιχα, οι γυναίκες σε μια ομάδα ελέγχου που έκαναν ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης παρουσίασαν παρόμοιο όφελος κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα οφέλη αυτά θεωρήθηκαν εφάμιλλα με τα αποτελέσματα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακράτειας, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες του Stanford Medicine και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον εντοπισμό παρεμβάσεων χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς γερνούν.
«Η μελέτη μας δοκίμαζε το είδος της γιόγκα που μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας, τη hatha yoga, με διαφορετικές τροποποιήσεις για τις διαφορετικές φυσικές ικανότητες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Leslee Subak, MD, πρόεδρος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Stanford Medicine. «Αυτή η πρακτική της γιόγκα είναι ασφαλής, φθηνή, δεν απαιτεί γιατρό και είναι προσβάσιμη όπου κι αν ζείτε». Επειδή η δοκιμή διεξήχθη εν μέρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλοί συμμετέχοντες έλαβαν τις οδηγίες γιόγκα ή άσκησης μέσω διαδικτυακών συναντήσεων, ασκώντας στο σπίτι τους, σημείωσε η ίδια.
Η ακράτεια ούρων, η οποία επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες μέσης ηλικίας και έως και το 80% των 80χρονων, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά άλλων προβλημάτων, από την κοινωνική απομόνωση έως τα κατάγματα των οστών που προκαλούνται από πτώσεις: «Μέρος του προβλήματος είναι ότι η ακράτεια στιγματίζεται. Στην πραγματικότητα, είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και υπάρχουν πολύ αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης» προσθέτει η Δρ Leslee Subak.
Γιόγκα κατά της ακράτειας
Στο πρόγραμμα γιόγκα, οι 121 συμμετέχουσες έμαθαν 16 στάσεις της hatha yoga που αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, μέσω δύο συνεδριών διάρκειας 90 λεπτών την εβδομάδα. Το πυελικό έδαφος αποτελείται από τους μύες που σχηματίζουν τη βάση της λεκάνης και συγκρατούν τα όργανά της -συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας- στη θέση τους. Ζητήθηκε επίσης από τις ηλικιωμένες να εξασκούν την πρακτική της γιόγκα για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα εκτός του μαθήματος και να τηρούν ημερολόγιο άσκησης.
Από την άλλη, οι 119 γυναίκες στην ομάδα ελέγχου περνούσαν τον ίδιο χρόνο σε μαθήματα άσκησης, αλλά τα μαθήματά τους επικεντρώνονταν σε μη ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης που δε στόχευαν στο πυελικό έδαφος. Τους ζητήθηκε επίσης να ασκούνται για μία επιπλέον ώρα την εβδομάδα και να τηρούν ημερολόγιο άσκησης.
Με βάση τις απαντήσεις τους στα ερωτηματολόγια σχετικά με τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι οι γυναίκες στην ομάδα της γιόγκα αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 2,3 λιγότερα επεισόδια ακράτειας ανά ημέρα – σε σύγκριση με 3,4 επεισόδια κατά μέσο όρο στην αρχή της μελέτης- και 1,9 λιγότερα επεισόδια ανά ημέρα στην ομάδα της άσκησης.
Συνολικά, και οι δύο θεραπείες ήταν αποτελεσματικές , με τις δύο προσεγγίσεις να μειώνουν τα επεισόδια ακράτειας κατά περίπου 60% και τα οφέλη και από τις δύο θεραπείες είναι σημαντικά.
Ακράτεια ούρων: Οι top ασκήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Η Νο1 άσκηση για τον έλεγχο της ακράτειας και της στύσης
Ακράτεια: Τέσσερις τρόποι να την αποφύγετε