*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση έχει πολλά οφέλη. Αλλά δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τους νέους, υγιείς και ήδη fit. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στις πιο δύσκολες πτυχές της γήρανσης.

Η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά ακόμη και η μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλο, τα οστά, τους μύες και τη διάθεση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η δια βίου άσκηση μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η άσκηση καθυστερεί την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων ή ασθενειών, αποτρέπει τη γνωστική έκπτωση, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων, ανακουφίζει από την κατάθλιψη, το στρες και το άγχος. Ενώ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.

Η άσκηση, όμως, είναι και η καλύτερη στρατηγική άμυνας και επιδιόρθωσης που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τους διαφορετικούς παράγοντες γήρανσης. Δεν μπορεί να αναστρέψει τη γήρανση από μόνη της, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να ενεργοποιήσει τον απαραίτητο μηχανισμό για «επιδιορθώσεις» του DNA.

Φυσικά, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε και όσο περισσότερο παραμένετε σωματικά δραστήριοι, τόσο το καλύτερο. Όμως η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της άσκησης σε ένα γηροκομείο, διαπίστωσε βελτιώσεις στις σωματικές και γνωστικές τους ικανότητες καθώς και στην ψυχική τους υγεία.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να πάτε στο γυμναστήριο για να αποκομίσετε τα αντιγηραντικά οφέλη της άσκησης. Ακόμη και η μέτρια σωματική δραστηριότητα – για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να κάνετε μια βόλτα με τον σκύλο – έχει σωματικά και γνωστικά οφέλη, αρκεί να το κάνετε τακτικά.

Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που κερδίζουμε με την τακτική δραστηριότητα, ωφελεί την υγεία σας, τις γνωστικές σας ικανότητες καθώς και στην ψυχική σας υγεία.

Βελτιώνει την οστική πυκνότητα

Για να διατηρήσει τα οστά δυνατά, το σώμα διασπά τον οστικό ιστό και τον αντικαθιστά με νέο, αλλά γύρω στην ηλικία των 30 ετών, η οστική μάζα σταματά να αυξάνεται. Στα 40 και στα 50 αρχίζουμε σιγά σιγά να χάνουμε οστική μάζα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας όταν είστε νεότεροι και να αποτρέψει την οστεοπόρωση, μια ασθένεια που εξασθενεί τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο σπασίματος καθώς μεγαλώνετε.

Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα

Η ικανότητά σας να εναλλάσσεστε γρήγορα μεταξύ εργασιών, να σχεδιάζετε μια δραστηριότητα και να αγνοείτε άσχετες πληροφορίες είναι όλα σημάδια καλής γνωστικής λειτουργίας. Η σωματική δραστηριότητα θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες μεθόδους για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την άνοια, μελέτες δείχνουν ότι περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς η άσκηση επηρεάζει τη διαδικασία γήρανσης, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι το εξής: Να κινείτε το σώμα σας τακτικά, πέντε φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Είναι καλύτερο από το να κινείστε λιγότερο συχνά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η άσκηση είναι αθροιστική, δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα (και φυσικά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα).

Ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων με αντιστάσεις φαίνεται να παρέχει τα περισσότερα οφέλη για τους περισσότερους ανθρώπους. Και το πιο θετικό είναι ότι, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

 

Διαβάστε επίσης:

Έξι ασκήσεις σε 8′ που τονώνουν όλο το σώμα

Πόνος στην πλάτη: Έτσι θα ανακουφιστείτε σίγουρα

Θέλετε να είστε fit; Μπορείτε να το πετύχετε με 4 ασκήσεις!