H βελτίωση της φυσικής κατάστασης δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει ασκήσεις που δεν σας αρέσουν. Αυτό ήταν το κυριότερο μήνυμα μίας έρευνας που παρουσιάστηκε στο EuroPrevent 2019. Με την μελέτη για την καρδιοαναπνευστική ικανότητα στους υγιείς ανθρώπους διαπιστώθηκε πως η διαρκής κίνηση συνδέεται με τη μακροζωία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να πάνε στο γυμναστήριο και να προπονηθούν σκληρά για να βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι τόσο περίπλοκο. Για τους περισσότερους ανθρώπους αρκεί απλά να έχουν μία πιο δραστήρια καθημερινότητα. Το να επιλέξουν τις σκάλες από τον ανελκυστήρα, το να βγουν ταχύτερα από τον σταθμό του μετρό, ή το να χρησιμοποιούν συχνότερα ένα ποδήλατο, είναι αρκετά για να ωφελήσουν την υγεία τους. Από κει και πέρα όσα περισσότερα γίνονται, τόσο το καλύτερο», δηλώνει η Δρ. Elin Ekblom Bak
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 316.137 ενήλικες ηλικίας 18-74 ετών που παρακολουθήθηκαν από το 1995 έως το 2015 στη Σουηδία. Στόχος ήταν να καταμετρηθεί η καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα μέσω ενός τεστ που μετρά την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια μειώθηκε στο 2,8% από το 3,2% καθώς αυξανόταν η καρδιοαναπνευστική ικανότητα των συμμετεχόντων. Τα οφέλη στη φυσική κατάσταση διαπιστώθηκαν και στα δύο φύλα, σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ και σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι ευεργετική. Αυτό καταδεικνύει πως οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας έχουν τα περισσότερα οφέλη από τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης», δηλώνει η Δρ. Ekblom-Bak.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για το σύστημα υγείας ενώ οι γιατροί θα έπρεπε να συστήνουν περισσότερη άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης του ασθενούς. «Η προηγούμενη έρευνά μας έχει δείξει ότι τα επίπεδα φυσικής κατάστασης στον γενικό πληθυσμό έχουν πέσει κατά 10% σε σχέση με τα προηγούμενα 25 χρόνια. Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη για τις καθημερινές δραστηριότητες. Ενώ η απουσία της είναι τόσο επιβλαβής όσο το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, ακόμα και στους ανθρώπους που μέχρι στιγμής ήταν υγιείς χωρίς παράγοντες κινδύνου», συνέχισε η Δρ. Ekblom-Bak
Τόνισε μάλιστα πως για κάθε επιπλέον χιλιοστόλιτρο μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, μειώνεται κατά 3% ο κίνδυνος θανάτου από κάθε είδους παράγοντα συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
«Αυτό δίνει περισσότερο κίνητρο από το να λέμε απλά στους ανθρώπους ότι χρειάζεται να γυμνάζονται καλύτερα. Οι άνθρωποι στη χαμηλότερη κλίμακα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνό τους έως και κατά 9%», κατέληξε η Dr. Δρ. Ekblom-Bak