Πολλές επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η σιωπή κάνει τεράστιο καλό τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Ρίχνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και την αρτηριακή πίεση.

Η σιωπή είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο. Αυξάνει το επίπεδο συγκέντρωσης και πολλαπλασιάζει τη δημιουργικότητα. Ερευνητές έδειξαν ότι δύο λεπτά σιωπής μειώνουν πολύ πιο αποτελεσματικά το στρες από ό,τι δύο λεπτά ακρόασης χαλαρωτικής μουσικής.

Με τη σιωπή, ο εγκέφαλος ανανεώνεται και αποκαθίσταται. Στα ποντίκια, παρατηρήθηκε ότι με 2 ώρες σιωπής την ημέρα, νέα εγκεφαλικά κύτταρα δημιουργούνται. Αυτή η ανανέωση συντελείται σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο. Είναι μια περιοχή κλειδί για τη μνήμη και τα συναισθήματα.

Όμως για ποιο είδος σιωπής μιλάμε; Γι’αυτήν που δίνουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας. Προσπαθήστε να αφιερώσετε στον εαυτό σας ένα λεπτό σιωπής και γαλήνης την ημέρα. Δοκιμάστε το και θα εντυπωσιαστείτε. Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε την τελευταία φορά που βιώσατε λίγα λεπτά σιωπής. Πώς νιώθατε μετά; Σίγουρα πιο ήρεμοι και πιο κοντά στον εαυτό σας και τους άλλους. Με άλλα λόγια, σε καλύτερη σχέση με τον κόσμο γύρω σας.

Αποφασίστε ποια θα είναι η στιγμή της ησυχίας που θα αφιερώσετε στον εαυτό σας μέσα στην ημέρα. Σβήστε το κινητό τηλέφωνο, απομονωθείτε. Μη σκέφτεστε τίποτα, βάλτε τέλος στον εσωτερικό θόρυβο από τις σκέψεις που έρχονται μόνες τους. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και στη συνέχεια ακούστε τη σιωπή.

Δείτε αυτή την καθημερινή μικρή στιγμή σαν ένα είδος προσευχής, έναν τρόπο να αποκτήσετε συναίσθηση του εαυτού σας. Διαφυλάξτε αυτή τη στιγμή που κανείς δε μπορεί να σας κλέψει. Είναι σαν να αγκυροβολείτε, είναι μια ένδειξη σεβασμού προς τον εαυτό σας. Δημιουργείτε έτσι ένα περιβάλλον απαραβίαστο, μέσα στο οποίο έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τις βασικές σας αξίες.

Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη