Σκεφτείτε ότι πετύχατε στις εξετάσεις που μόλις δώσατε και εσείς αποδίδετε την επιτυχία σας στα… μπισκότα που φάγατε και όχι στο διάβασμα. Σκεφτείτε ακόμη ότι χάσατε ένα σημαντικό ραντεβού και κατηγορείτε το χρώμα πουκάμισου που φορέσατε και όχι το γεγονός ότι αργήσατε να φύγετε από το σπίτι…

Η λανθασμένη σύνδεση ανάμεσα σε ένα αποτέλεσμα και το αίτιο που το προκάλεσε παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές.

Ωστόσο, τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν επιλέγει να δώσει λάθος ερμηνεία σε μια κατάσταση; Και πώς μπορεί να επηρεαστεί αυτή η διαδικασία;

Αυτή τη διαδικασία που συμβαίνει στον εγκέφαλο σχετικά με την λανθασμένη αξία που δίνουν ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές σε διάφορα γεγονότα θέλησαν να εξετάσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Plymouth. Αυτό που διαπίστωσαν μετά από πειράματα σε πιθήκους είναι πως η χαμηλής έντασης διακρανιακή υπερηχογραφική διέγερση (TUS) μπορεί να ρυθμίσει τόσο την εγκεφαλική δραστηριότητα όσο και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες ανάθεσης της αξίας των γεγονότων, που σε ορισμένους ασθενείς με ψυχιατρικές παθήσεις είναι εσφαλμένες.

Τι σημαίνει αυτό; Όσοι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή όπως ο εθισμός ή Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) συνήθως εσφαλμένα αποδίδουν το λάθος αποτέλεσμα σε ένα γεγονός φαινομενικά διόλου σχετικό, είναι ένα ζήτημα δηλαδή απόδοσης της αξίας (credit). Για παράδειγμα , οι ασθενείς αυτοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση ναρκωτικών κατά την εκτέλεση ορισμένων διεργασιών θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, είναι σαν να αποδίδουν την επιτυχία σε κάποιο τεστ στις κάλτσες που φορούσαν παρά στο διάβασμα.

Αν και πρόκειται για μια μελέτη σε πρωτεύοντα θηλαστικά, η χρήση των υπέρηχων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κλινικές μελέτες για να αντιμετωπιστούν ψυχιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Science Advances.

Η μελέτη των ερευνητών 

Οι επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Plymouth απέδειξαν ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με την αξολόγηση των συμβάντων στην πλευρική προμετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου, η οποία υποστηρίζει προσαρμοστικές συμπεριφορές, μπορεί να προσαρμοστεί με ασφάλεια και γρήγορα με τη μέθοδο των υπερήχων.

Όταν οι ερευνητές διέγειραν τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου των πιθήκων, τα ζώα έγιναν πιο διερευνητικά στη λήψη των αποφάσεων. Ως συνέπεια της νευροδιέγερσης μέσω  των υπερήχων, η συμπεριφορά δεν καθοδηγούνταν πλέον από την αξία της επιλογής (credit assignment), δηλαδή δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι ορισμένες επιλογές θα έφερναν και καλύτερα αποτελέσματα, και η λήψη αποφάσεων ήταν λιγότερο προσαρμοστική στην εκτέλεση των εργασιών.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε ότι αυτή η διαδικασία παρέμεινε ακέραιη, όταν υπήρξε διέγερση μιας άλλης περιοχής του εγκεφάλου (επίσης μέρος του προμετωπιαίου φλοιού), αποδεικνύοντας για πρώτη φορά πώς η ρύθμιση του εγκεφάλου που σχετίζεται με διάφορες διεργασίες είναι συγκεκριμένη στη διέγερση περιοχών που μεσολαβούν σε μια συγκεκριμένη γνωστική διαδικασία.

«Το πραγματικά ενδιαφέρον εύρημα σε αυτή τη μελέτη δεν είναι μόνο να ανακαλύψουμε τις περιοχές του εγκεφάλου που πραγματοποιούνται ορισμένες δραστηριότητες λήψης αποφάσεων, αλλά και πώς η νευροδιέγερση μπορεί να αλλάξει αυτές και τις σχετικές συμπεριφορές. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες μελέτες σε ανθρώπους, ιδιαίτερα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές» καταλήγει η επικεφαλής συγγραφέας και νευροεπιστήμονας δρ. Elsa Fouragnan.

Διαβάστε επίσης

Κατάθλιψη: Τι αυξάνει την ανταπόκριση στην αντικαταθλιπτική θεραπεία

Κατάθλιψη: Τα σωματικά συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα