Η αυτόνομη Βοσνιακο-κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας χαλάρωσε σήμερα τους περιορισμούς που επέβαλλε σε ηλικιωμένους και παιδιά προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, βάσει των οποίων δεν μπορούσαν καθόλου να βγαίνουν από τα σπίτια τους, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις απαγορεύσεις αυτές.

Από σήμερα, Παρασκευή, οι άνω των 65 ετών θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 13:00. Οι κάτω των 18 ετών θα μπορούν να βγαίνουν την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο από τις 14:00 έως τις 20:00, αποφάσισε το κέντρο για τη διαχείριση κρίσεων της περιφέρειας.

Εξετάζοντας την προσφυγή μιας ομάδας πολιτών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας κατέληξε αυτή την εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους που απορρέουν, τόσο από το Σύνταγμα της χώρας, όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Η ετυμηγορία ωστόσο προσθέτει πως θα πρέπει πάντα να τηρούνται η κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα προστατευτικά μέτρα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ομοσπονδίας ήρε επίσης τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κατήργησε το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας, τόνισε όμως ότι οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες στα σπίτια τους.

Διαδηλωτές σε όλη την περιφέρεια είχαν πραγματοποιήσει απεργίες πείνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείρισή τους υπό τα μέτρα περιορισμού. Πολλοί είπαν ότι δεν είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον ιό, ή δεν είχαν λάβει τα αποτελέσματα των τεστ.

Βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης οι αρχές της Ομοσπονδίας έβαζαν σε καραντίνα για 28 ημέρες όσους έφθαναν από το εξωτερικό.

Η Βοσνία έχει καταγράψει επισήμως 1.421 κρούσματα και 55 θανάτους από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό.

Το κέντρο κρίσης ανέφερε επίσης ότι μπορεί σύντομα να κάνει κινήσεις προκειμένου να επαναλειτουργήσει εν μέρει η οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα μέτρα του lockdown θα επανέλθουν αν χρειαστεί.

Ακόμη και πριν την πανδημία, το σύστημα υγείας της Βοσνίας ήταν ανεπαρκές. Μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών είχαν αναζητήσει ευκαιρίες απασχόλησης στη Δυτική Ευρώπη προκαλώντας φόβους ότι η χώρα σύντομα θα έχει πολύ λίγο ιατρικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Η Βοσνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά της στις 17 Μαρτίου, όταν η Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία, η άλλη αυτόνομη περιφέρειά της, ανακοίνωσαν χωριστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλαν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναστολή λειτουργίας της κλινικής «Ταξιάρχαι» ζητά ο δήμαρχος Περιστερίου

Σε κρίσιμη κατάσταση 1.300 ασθενείς κορωνοϊού στη Ρωσία

Ξεπέρασαν τους 190.000 οι νεκροί από κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο