Τις ειδικές περιπτώσεις της Κρήτης και της Ξάνθης ερευνούν οι ελληνικές αρχές, μετά τον θάνατο ενός Γερμανού στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης, ο οποίος είχε προσβληθεί από κορωνοϊό, αλλά η εικόνα του δεν παρέπεμπε σε κρίσιμο περιστατικο, αλλά και τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην κοινότητα Εχίνου, στον δήμο Μύκης, στην Ξάνθη.
Οι ελληνικές αρχές είναι προβληματισμένες, καθώς ο Γερμανός υπήκοος στην Κρήτη δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και η επιδείνωση της υγείας του συνέβη σε ελάχιστο χρόνο.
Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και τα Πομακοχώρια στην Ξάνθη, καθώς τα κρούσματα είναι πολλά σε σχέση με τον πληθυσμό, καθώς και η προέλευσή τους άγνωστη. Για τον λόγο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην Ξάνθη υπεισέρχεται σε καθεστώς καραντίνας.
Αναζητούνται απαντήσεις για τον 42χρονο Γερμανό στην Κρήτη
Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας για τα αίτια του θανάτου του 42χρονου Γερμανού καθηγητή, που νοσηλευόταν στην εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), στην Κρήτη.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το μεσημέρι της Τρίτης ο ασθενής έδειχνε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ξαφνικά, λίγες ώρες αργότερα, εξέπνευσε, καθώς υπέστη οξεία απόφραση πνευμονικών αρτηριών.
Οι γιατροί προβληματίζονται για το πώς συνέβη αυτό, ενώ και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, δεν είχε να δλωσει περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι ο 22ος θάνατος από τον ιό στη χώρα μας, είχε γίνει γνωστός, λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του neakriti.gr, ο άτυχος καθηγητής νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του ΠΑΓΝΗ αλλά οι γιατροί μιλούσαν για βελτίωση της κατάστασής του και πάντως δεν κινδύνευε η ζωή του. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στο νησί είναι οκτώ, στα οποία περιλαμβάνεται και ο καθηγητής που απεβίωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση του 42χρονου καθηγητή (όπως και αρκετές άλλες ανάλογες παγκοσμίως), δείχνει πως ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Μπορεί οι πιο ευάλωτοι να είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και με υποκείμενα νοσήματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Μπορεί να ασθενήσει ο καθένας και η εξέλιξη της ασθένειας είναι απρόβλεπτη.
Πώς βρέθηκε στην Κρήτη
Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, ο 42χρονος Γερμανός επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο δίδασκε επί τριημέρου σε κλειστό σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Χημικού.
Κατά την παραμονή του στην Κρήτη, διέμενε στο σπίτι Ελληνίδας συναδέλφου του, επίσης χημικού.
Ωστόσο, αισθάνθηκε αδιαθεσία με όλα τα τυπικά γνωρίσματα του κορωνοϊού, χωρίς όμως να εμφανίσει πυρετό. Η συνάδελφος του τον μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε και ο άνδρας μεταφέρθηκε σε ειδικά απομονωμένο χώρο. Εκεί έγινε λήψη δείγματος το οποίο αργά το ίδιο βράδυ ταυτοποιήθηκε ως το τρίτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη.
Άμεσα ειδοποιήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα περαιτέρω καθώς και ο επόπτης δημόσιας υγείας. Ακολούθησε προληπτική απολύμανση των χώρων του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Γερμανός καθηγητής δεν είχε υποκείμενο νόσημα.
Κατέληξε ηλικιωμένος στην Ξάνθη – Ο 21ος νεκρός
Εν τω μεταξύ, κατέληξε νωρίτερα την Τρίτη από τον κορωνοϊό ηλικιωμένος που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Πρόκειται για έναν άνδρα από την περιοχή του Δήμου Μύκης (πρόκειται για μειονοτικό δήμο) και είναι ο 21ος νεκρός στη χώρα μας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης:
«Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με λύπη ανακοινώνει ότι το ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-19 από τη περιοχή του Δήμου Μύκης, κατέληξε. Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουν τα συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.
Καραντίνα στην κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη
Τον υποχρεωτικό περιορισμό όλων των μετακινήσεων του συνόλου των κατοίκων της κοινότητας του Εχίνου στο δήμο Μύκης, στην Ξάνθη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δεδομένου ότι 9 άτομα στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, γεγονός που ερμηνεύεται με βάση τα μοντέλα του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως περιοχή υψηλού επιδημιολογικού συντελεστή για τη νόσου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το τελευταίο διάστημα και ενώ είχε αρχίσει η διασπορά του κορωνοϊού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετανάστες που ζουν σ’ αυτές, αλλά κατάγονται από τον δήμο Μύκης, επέστρεψαν στην περιοχή- μεταξύ αυτών αναζητείται ο αρχικός φορέας του ιού, που πλέον βρίσκεται στην κοινότητα και επιβάλλει τα μέτρα που ελήφθησαν.
«Από τις 6 σήμερα το απόγευμα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα του Εχίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλες οι μέριμνες για τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της περιοχής, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί και από το ΕΚΑΒ το Κέντρο Υγείας Εχίνου, με την απαγόρευση να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 7 Απριλίου.
«Υψηλότατος ο κίνδυνος»
«Καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και των χωριών του δήμου Μύκης αν μείνουν στα σπίτια τους» επανέλαβε ο υφυπουργός και προειδοποίησε ότι είναι «υψηλότατος ο κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας στην περιοχή».
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν συμμορφωθεί προς τα μέτρα, ενώ «οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών» επισήμανε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων από αύριο και ιδιαίτερα σε όσους παραμένουν υποχρεωτικά σε συνθήκες αυτοπεριορισμού.
Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ
Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:
Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου αποφασίζεται:
1. Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Εχίνου, του Δήμου Μύκης, της Π.Ε. Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λόγους Δημόσιας Υγείας.
2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των γεωγραφικών ορίων αυτής.
3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
4. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου.
6. Η λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου
7. Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εφόσον συντρέχουν λόγοι.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από 25-03-2020 και ώρα 18:00 έως και 07-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
16 προορισμοί για τον… κορωνοϊό
Με έναν εορταστικό τόνο, «σήμερα γιορτάζουμε την εθνική επέτειο, αλλά γράφουμε τη δική μας ιστορία ως κοινωνία» υπενθύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση των 263 Ελλήνων που επέστρεψαν από την Ισπανία, ο ίδιος ανακοίνωσε πως 30 άτομα αρνητικά στον ιό, εγκατέλειψαν το κατάλυμα φιλοξενίας, 21 θετικοί στον ιό επιβάτες βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μεταφέρει σε κάθε προορισμό όλους τους επιβάτες που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Την ίδια ώρα, ωστόσο, 21 συμπολίτες από 16 διαφορετικούς προορισμούς στη χώρα βρέθηκαν θετικοί στις δύο πτήσεις και μάλιστα 7 από προορισμούς που δεν έχουν εμφανίσει κανένα κρούσμα μέχρι τώρα υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, θέλοντας να αποτυπώσει την δυνητική έκταση μετάδοσης του ιού.
Φροντίδα για τα αδέσποτα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ως προς τις μετακινήσεις για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Για όσους πολίτες φροντίζουν αδέσποτα εκτός του δήμου τους, αυτοί θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με φιλοζωϊκές εταιρίες ή μόνιμους κατοίκους των δήμων που βρίσκονται τα αδέσποτα για να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, ενώ σε περίπτωση φροντίδας αδέσποτων ζώων από πολίτες στα διοικητικά όρια του δήμου τους, θα απαιτείται βεβαιώση κίνησης η οποία θα εκδίδεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, όπου θα αναγράφεται το σημείο που βρίσκονται τα αδέσποτα και οι ημέρες και ώρες φροντίδας, χωρίς όμως οι ώρες ταϊσματος να ξεπερνούν τις τρεις.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο, τα φάρμακα και τα συμπτώματα
Κορωνοϊός: Μια απλή άσκηση ηρεμίας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση