Τεράστιες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η παχυσαρκία στους σκύλους, η νόσος που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τον τρόπο ζωής και συνδέεται με πολύ σοβαρές, για την υγεία του, απειλές.

«Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today και σύμφωνα με την Ένωση για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στα Κατοικίδια Ζώα, το 55,8% των σκύλων στη Βόρεια Αμερική είναι παχύσαρκοι. Θεωρώ πως, αν είχαμε στατιστικά στοιχεία και για την Ελλάδα, θα μας έδιναν ένα εξίσου υψηλό ποσοστό παχύσαρκων σκυλιών και γατιών», επισημαίνει η Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας. Και εφιστά την προσοχή μας, γιατί η παχυσαρκία εγκυμονεί «πολλαπλά προβλήματα υγείας σε ένα ζώο, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), βλάβες στο συκώτι και στο αναπνευστικό σύστημα, αδύνατο ανοσοποιητικό, και προδιάθεση για ορισμένους τύπους καρκινικών όγκων. Είναι αποδεδειγμένο, ότι σκύλοι με βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό, έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόκτηση περιττών κιλών;
– Η ηλικία: Συνήθως, τα νεότερα και πιο ενεργητικά σκυλιά έχουν καλύτερο μεταβολισμό. Λόγω της αυξημένης δραστηριότητάς τους, είναι σε θέση να καίνε περισσότερες θερμίδες και να μην αποκτούν επιπλέον κιλά.

– Η στείρωση: Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στο Κέντρο Κτηνιατρικών Κλινικών Επιστημών, οι στειρωμένοι σκύλοι και ειδικά οι αρσενικοί είναι πιο πιθανό να πάρουν παραπάνω βάρος, καθώς μειώνεται η τεστοστερόνη και αλλάζει ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός τους, κάτι που επηρεάζει το βάρος τους.

– Συχνότητα και ποσότητα σίτισης: Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι παχύσαρκοι σκύλοι τρέφονται συνήθως με ένα μεγάλο γεύμα, αντί για δύο μικρότερα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες τους προσφέρουν πιο συχνά λιχουδιές, ή άλλα επιπλέον τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα.

Στο σημείο αυτό έχει σημασία να σταθούμε, καθώς το σημαντικότερο εύρημα αυτής της έρευνας δείχνει ότι οι σκύλοι ακολουθούν τις διατροφικές συνήθειες των ιδιοκτητών τους και τείνουν να είναι παχύσαρκοι, αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραπάνω κιλά. Αν ο ιδιοκτήτης δεν ασκείται συχνά, έχει μια καθιστική ζωή και τρέφεται με υψηλές θερμιδικές τροφές κακής ποιότητας, τις οποίες τις μοιράζεται και με τον σκύλο του από ενοχή που τρώει μπροστά του, ή του δίνει διαρκώς λιχουδιές, τότε ο σκύλος είναι πιο πιθανό να αποκτήσει παραπάνω βάρος.

– Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι, φυσικά, η ποιότητα της τροφής και το είδος της διατροφής που ακολουθεί ο σκύλος ή η γάτα. Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, που έχουν μεγάλο χρόνο διατήρησης στο ράφι, περιέχουν υψηλά ποσοστά υδατάνθρακα και πολύ περισσότερη ζάχαρη από ό,τι νομίζουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σημαντική ορμονική δυσαρμονία στο σώμα του ζώου μας (σκύλος και γάτα), καθώς ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με αυτά τα αυξημένα επίπεδα, αφενός δυσχεραίνει ο ρόλος της ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, και αφετέρου αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα, αφού η παραπάνω γλυκόζη αποθηκεύεται ως λίπος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επιλέγουμε για το ζωάκι μας τροφές που θα το βοηθήσουν σε καλύτερη μεταβολική δραστηριότητα και θα ισορροπήσουν τον οργανισμό του. Επιπλέον, οι τροφές αυτές έχουν γευστικές επικαλύψεις που τις κάνουν πολύ αρεστές στον σκύλο και τη γάτα μας, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερη τροφή από όση χρειάζονται. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς η τροφή λειτουργεί σαν «ναρκωτικό», αφού επιδρά στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου και λειτουργεί με εθιστικό τρόπο. Ο σκύλος/γάτα μας τρώει μεγάλες ποσότητες, χωρίς να χορταίνει. Ειδικά οι γάτες, είναι πολύ δύσκολο να «απεξαρτηθούν» από τέτοιες επεξεργασμένες τροφές.

Το ιδανικό βάρος για το σκύλο σας είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα 5. Οι σκύλοι που ξεπερνούν αυτό το βάρος (βλ. εικονίδια 7 & 9) θεωρούνται υπέρβαρα.

 

Tips για πιο υγιή και λιγότερο παχύσαρκα ζωάκια
– Σωστή και ισορροπημένη, όσο γίνεται, φρέσκια διατροφή: τροφή με περισσότερη πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα και λιγότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη. Οι μη επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι η ωμή διατροφή και οι σπιτικές μαγειρεμένες τροφές από αγνά προσεγμένα υλικά, είναι πιο κατάλληλες για την αποφυγή παχυσαρκίας, αλλά και για ένα σωστό και υγιή μεταβολισμό.

– Υπολογισμός της σωστής ποσότητας τροφής: Σε συνεργασία με έναν διατροφολόγο σκύλου/γάτας υπολογίζετε την ποσότητα τροφής που είναι κατάλληλη θερμιδικά για την ηλικία, δραστηριότητα και ράτσα του σκύλου σας, μεταξύ άλλων παραγόντων. Ο σκύλος ζυγίζεται με βάση την ποσότητα αυτή και, αν χρειαστεί, αλλάζει το πρόγραμμά του, ώστε να φτάσει στο σωστό βάρος.

– Άσκηση, παιχνίδι και κίνηση. Είναι σημαντικά, τόσο για την ψυχολογία του σκύλου, όσο και για τη διατήρηση του βάρους του.

– Όταν στειρώνουμε το ζωάκι μας, προσαρμόζουμε την ποσότητα της τροφής και την ποιότητα αντίστοιχα, ώστε να συμβαδίσει με τον μεταβολικό του ρυθμό.

– Αν ο ιδιοκτήτης είναι και ο ίδιος παχύσαρκος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσει άσκηση και σωστή διατροφή μαζί με τον σκύλο του, ώστε να επωφεληθούν και οι δύο από την προσπάθεια αυτή. Τσιμπολογήματα, ακατάλληλες λιχουδιές που επιβαρύνουν και τροφές με πολλές θερμίδες, δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η παχυσαρκία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία, τόσο της δικής μας, όσο και του σκύλου/γάτας μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και χρειάζεται ένας συνδυασμός αλλαγών για την αντιμετώπισή της. Συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, και αξίζει να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε, είτε αφορά εμάς είτε το ζωάκι μας».

 

Πηγές:
●https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201907/overweight-pet-owners-are-likely-have-overweight-dogs
●https://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-obesity-starch/
●https://www.dogsnaturallymagazine.com/weight-loss-weight-control-with-a-natural-diet/
●https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4983774/