Τις απλές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά μας που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο στη μέση μοιράζονται επιστήμονες από την κορυφαία κλινική Mayo.
Μια σειρά από παράγοντες μεταξύ των οποίων η ηλικία, πιθανά ατυχήματα, το αυξημένο σωματικό βάρος και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, θα πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πόνου στη μέση, μιας κατάστασης που δυσκολεύει την καθημερινότητα του πάσχοντος.
Για πολλούς η ανακούφιση φαντάζει αδύνατη, την αναζητούν σε φαρμακευτικά σκευάσματα και, συνήθως, δεν θα προβούν σε αναγκαίες αλλαγές του τρόπου ζωής που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη μεγάλης διάρκειας. Αυτές οι μικρές αλλαγές και παρεμβάσεις που επισημαίνουν και οι ειδικοί συμπυκνώνονται στο πλάνο τεσσάρων ημερών που ακολουθεί και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
Ημέρα 1: Περισσότερη ξεκούραση
Επιτρέψτε στον εαυτό σας την απόλαυση του πολύτιμου ύπνου που επιτρέπει στο σώμα να ρυθμίσει τον πόνο συν τοις άλλοις, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων του 2013 στο Journal of Pain. Ο επαρκής και αναζωογονητικός ύπνος, κατά τις οδηγίες των ειδικών, προϋποθέτει:
- διάρκεια επτά τουλάχιστον ωρών
- υιοθέτηση μιας ρουτίνας σχετικά με τις ώρες κατάκλισης και αφύπνισης
- αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και προϊόντων νικοτίνης πριν από αυτόν
- διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών (σκοτάδι, ησυχία, θερμοκρασία) δωματίου
- λιγότερες ευκαιριακές σιέστες.
Ημέρα 2: Διαχείριση του άγχους
Η σύνδεση του άγχους με πλήθος προβλημάτων υγείας δεν είναι τυχαία και, καθώς φαίνεται, εμπλέκεται και στην περίπτωση του πόνου στη μέση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το άγχος αυξάνει την έκκριση ορμόνες του στρες που προκαλούν με τη σειρά τους ένταση και δυσφορία στους μύες της σπονδυλικής στήλης. Δοκιμάστε:
- περισσότερη άσκηση και ιδίως διατάσεις
- ισορροπημένη διατροφή
- πρακτικές ενσυνειδητότητας και διαλογισμού
- προγραμματισμό των δραστηριοτήτων σας ώστε να είστε πιο ήρεμοι.
Ημέρα 3: Περισσότερη κίνηση με καλή στάση του σώματος
Όσο απλό και να ακούγεται, το περπάτημα που συνδυάζεται με μέριμνα για τη σωστή στάση του σώματος, αποτελεί εκ των σημαντικότερων κινήσεων ενάντια στον ανεπιθύμητο πόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς:
- προσπαθήστε κατά τη βάδιση να είστε ευθυτενείς
- κινήστε απαλά τα χέρια σας από το σημείο του ώμου
- αυξήστε την ταχύτητα περπατήματος ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος προς τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.
Έπειτα, εφόσον το επιτρέπει η κατάστασή σας, προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ασκήσεις που δε θα επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη όπως διατάσεις και αερόβια γυμναστική δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και πάντα προσέχοντας τη στάση του σώματος. Η κακή στάση του σώματος κατά την πραγματοποίηση μιας άσκησης αλλά και σε κάθε δραστηριότητα, όπως κατά την επίκυψη για να πιάσουμε κάτι ή να δέσουμε τα κορδόνια μας, μπορεί να χειροτερέψει την καταπονημένη μέση.
Ημέρα 4: Προσοχή στα «σημάδια» του πόνου
Δώστε προσοχή στα χαρακτηριστικά του πόνου. Πότε νιώθετε ότι προκαλείται; Πότε είναι πιο έντονος ή παρατεταμένος; Κάνατε κάποια απότομη κίνηση ή σηκώσατε μεγάλο βάρος; Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις κινήσεις που εντείνουν το πρόβλημα και αποφύγετέ τις.
Αν δείτε ότι η κατάσταση χειροτερεύει ή δεν είναι διαχειρίσιμη, απευθυνθείτε στον γιατρό, ο οποίος θα εξετάσει το ιστορικό και τα συμπτώματά σας, ώστε να καταστούν σαφή τα αίτια και να λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση και θεραπεία.
Διαβάστε επίσης:
Πόνος στη μέση και το πόδι: Πότε αντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργείο και φάρμακα
Πόνος στη μέση: Πέντε SOS κινήσεις που ανακουφίζουν