Αχτίδα ελπίδας στο σκοτεινό τούνελ της υγειονομικής κρίσης φάνηκε από τις αρχές του 2022 οπότε οι επιστήμονες άρχισαν να διατυπώνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για σημαντική αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος και είσοδο του ιού σε ενδημική φάση. Θετικό σημάδι αποτελεί η πορεία του κορωνοϊού στη Βρετανία, τη χώρα που έχει αναδειχθεί σε καθοδηγητή εξελίξεων αφού οι περισσότερες περιοχές του πλανήτη ακολουθούν τη Γηραιά Αλβιόνα όσον αφορά στο θέμα της πορείας της νόσου.

Η Βρετανία «έδειξε» κατά κάποιον τρόπο την εξέλιξη της Covid-19 μετά το ξέσπασμα της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron. Αρχικά η χώρα είχε «πνιγεί» στις μολύνσεις λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής, το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρείται σημαντική μείωση των κρουσμάτων.

Πριν από λίγες ημέρες υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε το σχεδιάγραμμα της ολικής εξόδου της χώρας του από το καθεστώς περιορισμών. Όπως προκύπτει, από τις ανακοινώσεις Τζόνσον, η Βρετανία θα έχει επιστρέψει στην απόλυτη κανονικότητα χωρίς καραντίνα για φορείς, μέχρι τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά των τάσεων αποκλιμάκωσης στη Βρετανία. Οι μολύνσεις που καταγράφηκαν το  τελευταίο 24ωρο ήταν 39.656, μειωμένες κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την περασμένη Τετάρτη.

Η μείωση στις μολύνσεις καταγράφεται επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Την ίδια στιγμή, το τελευταίο 24ωρο οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν 164, μειωμένοι κατά 17% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Για πρώτη φορά καταγράφηκαν, την Τετάρτη, λιγότερες από 1.000 ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Βρετανία, για την ακρίβεια 970.

Την τελυατία φορά που ο αριθμός εισαγωγών ήταν τριψήφιος ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου πριν από την έξαρση του κορωνοϊού και το ξέσπασμα της Omicron.

Παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει, όπως υπογραμμίζει άλλωστε ο Τζόνσον, ένα ισχυρό τείχος ανοσίας στη Γηραιά Αλβιόνα, λόγω εμβολιασμών και νοσήσεων, επιτρέπει στην επιστημονική κοινότητα να μιλά για τη σταδιακή είσοδο του ιού σε ενδημική φάση.

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού 

Την μετά-κορωνοϊό εποχή ανακοίνωσε προ ενός 48ωρου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που εγκαινιάζει πλέον το σχέδιο «ζώντας με τον κορωνοϊό» στη χώρα του.

Σε μια δραματική του δήλωση προς τους βουλευτές, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι καταργείται η νομική υποχρέωση καραντίνας για όσους είναι φορείς του ιού στην Αγγλία, αν και θα έχουν συστάσεις να αποφεύγουν τη διάδοση του κορωνοϊού, όπως στην περίπτωση της γρίπης.

Παράλληλα, από τις 24 Μαρτίου μειώνονται οι πιο γενναιόδωρες κρατικές διατάξεις για τις αποδοχές ασθενείς. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δεν θα είναι δικαιούχοι από την πρώτη ημέρα.

Επίσης, από την πρώτη Απριλίου εγκαταλείπονται τα δωρεάν rapid και PCR τεστ, που έχει υπολογιστεί ότι κοστίζουν 2 δισεκατομμύρια τον μήνα. Δικαίωμα για δωρεάν εξετάσεις θα έχουν μόνον οι ηλικιωμένοι και οι πολύ ευάλωτοι.

Η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του ιού με προγράμματα επιτήρησης, για να παρακολουθεί τις μεταλλάξεις. Η υποδομή υπάρχει, εάν κριθεί ότι θα εκδηλωθεί κάποια σοβαρή απειλή. Οι υπουργοί ευελπιστούν ότι όταν οι πολίτες θα πρέπει να αγοράζουν μόνοι τους τα τεστ, το κόστος θα πέσει σημαντικά.

«O Covid δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά»

«Ο Covid δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά, αλλά όσοι περιμένουν για ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να περιορίσουν τις ελευθερίες των Βρετανών για μεγάλο διάστημα» είπε.

Διαφωνία εξέφρασε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ που ανέφερε ότι η κατάργηση των δωρεάν τεστ είναι σαν κάποιος να αντικαθιστά έναν «αστέρα αμυντικό» πριν κερδηθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας, ενώ υποστήριξε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης θα καταστήσει ευάλωτους τους πολίτες.

Παράλληλα και υγειονομικοί αντιδρούν με το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, χωρίς να λείπουν και οι επικρίσεις ότι η κατάργηση των μέτρων αποτελεί αντιπερισπασμό στο σκάνδαλο με το partygate.

Τη διατήρηση των δωρεάν τεστ ζητά ο Σαντίκ Καν

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν προέτρεψε την κυβέρνηση να διατηρήσει δωρεάν τα τεστ Covid ενώ επιβεβαίωσε ότι θα αρθούν και οι κανόνες για τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Καν ανέφερε ότι η χρήση προστατευτικού καλύμματος προσώπου δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τα μέσα μεταφοράς. Ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένουν ένα απλό, αποτελεσματικό μέτρο, που δίνει στους Λονδρέζους αυτοπεποίθηση για τα ταξίδια και ακολουθώντας σαφείς συμβουλές από συμβούλους δημόσιας υγείας, η TfL πιθανότατα θα συνεχίσει να προτείνει τη χρήση τους στο δίκτυο.

«Προτρέπω τους επιβάτες να είναι προσεκτικοί και να συνεχίσουν να φορούν κάλυμμα προσώπου όπου χρειάζεται, εκτός και αν εξαιρούνται», είπε ο Καν.