Η υγιεινή διατροφή δεν είναι θαυματουργή μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ωμή και η ελαφρώς μαγειρεμένη τροφή είναι πιο εύπεπτη για τον σκύλο και, παράλληλα, μειώνει τα τριγλυκερίδια.
Και, όπως τονίζει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, «σήμερα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις διατροφής για τον σκύλο και τη γάτα τους, ώστε να είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία της φυσικής και φρέσκιας τροφής.
Μιας τροφής με συστατικά που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, καθώς προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Τη στροφή αυτή την κάνουν γιατί, αφενός διαπιστώνουν ότι τα ζώα τους παρουσιάζουν όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας και, αφετέρου, γιατί ενημερώνονται -στο εξωτερικό, τουλάχιστον- για τις ανακλήσεις εμπορικών επεξεργασμένων τροφών (κροκέτα) με συστατικά τα οποία επιβαρύνουν την υγεία και ενέχουν κινδύνους».
Στην Ελλάδα, όπως λέει, δεν υπάρχει ακόμη κάποια πλατφόρμα που να αξιολογεί και να ενημερώνει για τις ανακλήσεις αυτών των τροφών. Συνεπώς, πολλές πληροφορίες και στοιχεία παραμένουν άγνωστα.
Ενημερώνει ότι, όσον αφορά τις φρέσκιες τροφές (ωμή, ή ελαφρώς μαγειρεμένη), οι επιστημονικές έρευνες που να πιστοποιούν ότι η επιλογή τροφής προσφέρει οφέλη στον οργανισμό του σκύλου ή της γάτας μας, είναι περιορισμένες – δεν πραγματοποιούνται με μεγάλη συχνότητα, γιατί δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.
Η κτηνίατρος Dr. Karen Becker αναφέρει ότι: «Ο Dr. Raditic και εγώ είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν υπάρχει ανεξάρτητη έρευνα στον τομέα της κτηνιατρικής διατροφής. Υπάρχει απουσία χρηματοδότησης για αυτού του είδους την έρευνα και, δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος».
Επίσης, ο γνωστός ομοιοπαθητικός και εναλλακτικός κτηνίατρος, Will Falconer, σε πρόσφατο άρθρο του μιλάει για τα θετικά αποτελέσματα που έχει διαπιστώσει στα χιλιάδες ζώα που έχει κουράρει, και τρέφονται με φρέσκια τροφή. Λέει πως δεν μπορεί όλα αυτά να είναι διαπιστώσεις μιας συλλογικής φαντασίας. Αναφερόμενος στο κομμάτι της έρευνας και της επιστήμης, μας λέει ότι ένας κανόνας που επικρατεί είναι το ρητό «Ακολούθα το χρήμα», εννοώντας πως αν δεν υπάρχει κάποιο εμπορικό κέρδος, δεν υπάρχει και η ανάγκη να γίνει έρευνα.
«Παρόλα αυτά, είναι αρκετά αισιόδοξο ότι αρχίζουν να γίνονται κάποιες έρευνες με αρκετά ελπιδοφόρα μηνύματα.
Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουμε παρουσιάσει στο ygeiamou.gr αποτελέσματα έρευνας πάνω στην ωμή διατροφή.
Πρόσφατα έχουν γίνει και κάποιες άλλες έρευνες, οι οποίες έχουν συμπεριλάβει ελαφρώς μαγειρεμένες τροφές.
Μια ομάδα επιστημόνων, με διδακτορικό στη διατροφή των ζώων, πραγματοποίησε έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία συμπεριελάμβανε δύο ελαφρώς μαγειρεμένες τροφές ψυγείου (η μία χωρίς σιτηρά), μια ωμή τροφή και μια ξηρά επεξεργασμένη τροφή (κροκέτα).
Οι ελαφρώς μαγειρεμένες τροφές ήταν παστεριωμένες και η ωμή τροφή ήταν επεξεργασμένη με οξεοποιητικά βακτήρια, τα οποία κάνουν την τροφή αφιλόξενη για επιβλαβή μικρόβια.
Η τροφή δόθηκε σε οκτώ σκύλους, ράτσας Beagle, για ένα μήνα, όπου παρακολούθησαν την φυσιολογία των ζώων, τα ούρα, τα κόπρανα και τις αιματολογικές εξετάσεις.
Το βασικό ζητούμενο της έρευνας ήταν –μεταξύ άλλων- να δουν τη γευστικότητα των τροφών, αλλά και το κατά πόσον ήταν εύπεπτες.
Οι ελαφρώς μαγειρεμένες τροφές, καθώς και η ωμή, ήταν πιο ευκολοχώνευτες, σε σχέση με την ξηρά τροφή κροκέτα.
Επίσης, διαπίστωσαν -μεταξύ άλλων- ότι η ελαφρώς μαγειρεμένη τροφή, χωρίς σιτηρά, αλλά και η ωμή τροφή, ενώ είχαν περισσότερο λίπος, έδωσαν αιματολογικά αποτελέσματα με χαμηλότερα τριγλυκερίδια, συγκριτικά με την κροκέτα», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.
Με βάση τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, η Dr. Karen Becker υποστηρίζει ότι οι ελαφρώς μαγειρεμένες τροφές, όπως και η ωμή, είναι πιο κατάλληλες βιολογικά για τον σκύλο καθώς επιβαρύνουν λιγότερο τον μεταβολισμό του, σε σύγκριση με την κροκέτα. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων να μειώνονται.
Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, μεγάλες μεταβολές στη μικροχλωρίδα του εντέρου (τα μικρόβια, δηλαδή, που ζουν στο έντερο) μεταξύ των ελαφρώς μαγειρεμένων τροφών, μαζί με την ωμή, και αυτή της κροκέτας.
Ένας από τους ερευνητές, ο Swanson, αναφέρει πως οι μεταβολές και οι διαφορές αυτές δεν είναι, ούτε κακές, ούτε καλές, αλλά διαφορετικές, και δείχνουν την ευελιξία που έχει η μικροχλωρίδα να προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος της τροφής. Αυτό μας δείχνει, όπως επιπλέον αναφέρει, και το πόσα λίγα γνωρίζει ακόμα η επιστήμη για το πώς επιδρά η τροφή στη μικροχλωρίδα.
Συμπληρωματικά, η Dr. Karen Becker, με την πολυετή πείρα της ως κτηνίατρος και ως ειδικός διατροφής, υποστηρίζει ότι «ο τύπος τροφής που προσφέρουμε στον σκύλο ή στη γάτα μας έχει μεγάλη σημασία για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία του ζώου. Με βάση την έρευνα, οι ελαφρώς μαγειρεμένες φρέσκιες τροφές, μαζί με τις ωμές, είναι πιο εύπεπτες, συγκριτικά με την κροκέτα. Οι σκύλοι που έχουν τραφεί με φρέσκια τροφή εμφανίζουν θετικές μεταβολές στη μικροχλωρίδα του εντέρου και, γενικότερα, παρουσιάζουν βελτίωση στην εντερική λειτουργία. Μια ισορροπημένη θρεπτικά, βιολογικά κατάλληλη, φρέσκια τροφή, είτε είναι ωμή είτε ελαφρώς μαγειρεμένη, είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από ό,τι μια επεξεργασμένη κροκέτα.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, λέει η κα Παλαιολογοπούλου, ότι αν κάτι δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει, ιδίως όταν οι ίδιοι οι κτηνίατροι το παρατηρούν στα ζώα που παρακολουθούν.
Η Λούση, ο Χάρης και η Μαλού είναι τρία σκυλάκια που τρώνε μαγειρευτό φαγητό. Και οι κηδεμόνες τους υποστηρίζουν ότι έχουν δει μεγάλη βελτίωση στα αγαπημένα τους τετραποδάκια.
Πώς το μαγειρευτό φαγητό ωφέλησε τρία σκυλάκια
● Η Λούση είναι τεσσάρων ετών. Είναι ο πρώτος σκύλος του κ. Γιώργου Προυνιά.
Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής της, το πιάτο της περιείχε κροκέτες. Ώσπου, μια ημέρα, φίλη του κ. Προυνιά τον ενημερώνει ότι υπάρχει μαγειρευτό φαγητό για σκύλους. «Δεν το γνώριζα, και σκέφτηκα ότι είναι πιο υγιεινό και ποιοτικό».
Έτσι, η Λούση άρχισε να τρώει μαγειρευτό φαγητό.
Εκείνο το χρονικό διάστημα η Λούση είχε κάνει αιματολογικές εξετάσεις, και τα αποτελέσματα είχαν δείξει ότι η κρεατινίνη της ήταν αυξημένη.
«Με το μαγειρευτό φαγητό η κρεατινίνη της επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι υγιέστατη, έχει πεντακάθαρα δόντια, και έχει μειωθεί η τριχόπτωση. Η Λούση, από τότε που άρχισε να τρώει μαγειρευτό φαγητό, το λαχταράει», λέει ο κ. Προυνιάς.
● Ο Χάρης είναι 10 ετών. Πριν αρχίσει να τρέφεται με μαγειρευτό φαγητό, ήταν ιδιαίτερα περίεργος με την τροφή του. Δύσκολος. Μπορεί να έκανε και δύο ημέρες για να φάει, λέει η κηδεμόνας του, κα Αλέκα Καβαλιαράτου. Αντιμετώπιζε θέματα με το έντερό του. Είχε συχνά διάρροια.
Πριν από τέσσερα, περίπου, χρόνια η κα Καβαλιαράτου πληροφορήθηκε για το μαγειρευτό φαγητό.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ο Χάρης άρχισε να τρώει μαγειρευτό φαγητό, λέει η κα Καβαλιαράτου, το έντερό του παρουσίασε βελτίωση, ώσπου η διάρροια υποχώρησε. Επισημαίνει ότι έφτιαξε και η ποιότητα της τρίχας του.
● Η Μαλού είναι τεσσάρων ετών και τον πρώτο χρόνο της ζωής της τρεφόταν με κροκέτες. Ώσπου, μια μέρα, σταμάτησε να τις τρώει.
Τότε η κα Κατερίνα Μακρυγιάννη άρχισε να διαβάζει μελέτες για τη διατροφή του σκύλου και αποφάσισε να της μαγειρεύει φαγητό. Αλλά δεν ήταν ειδική, για να γνωρίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιέχει η διατροφή του σκύλου και απευθύνθηκε σε ειδικό.
«Με το μαγειρευτό φαγητό βλέπεις μεγάλη διαφορά. Η Μαλού, παρόλο που έτρωγε καλής ποιότητας κροκέτες, είχε πολλές κενώσεις. Το μαγειρευτό φαγητό απορροφάται και δεν χρειάζεται να αποβάλλει στοιχεία. Επίσης, η Μαλού έχει εξάρθρωση επιγονατίδας, και το μαγειρευτό τη βοήθησε να σταθεροποιήσει το πόδι της. Έδεσαν οι μυς καλύτερα», αναφέρει η κα Μακρυγιάννη και συμπληρώνει: «Η Μαλού δεν παθαίνει, πια, ωτίτιδα, έχει καθαρά δόντια, δεν μυρίζει η αναπνοή της, και το τρίχωμά της είναι λαμπερό και μαλακό. Επίσης, τα δάκρυά της άφηναν κόκκινους λεκέδες κάτω από τα μάτια της. Τώρα, δεν έχει θέμα. Όλες οι εξετάσεις της είναι άψογες», αναφέρει η κα Μακρυγιάννη και επισημαίνει ότι το μαγειρευτό φαγητό δυναμώνει το ανοσοποιητικό. Μπορεί το κόστος να είναι μεγαλύτερο, όπως λέει, αλλά δεν μπαίνει στη ζυγαριά, προκειμένου το σκυλάκι να ζήσει μια ποιοτική ζωή.
● Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
-https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/10/12/raw-dog-food.aspx
-Kiley M Algya, Tzu-Wen L Cross, Kristen N Leuck, Megan E Kastner, Toshiro Baba, Lynn Lye, Maria R C de Godoy, Kelly S Swanson. Apparent total-tract macronutrient digestibility, serum chemistry, urinalysis, and fecal characteristics, metabolites and microbiota of adult dogs fed extruded, mildly cooked, and raw diets1. Journal of Animal Science, 2018
-https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180823171030.htm
University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences. “Fresh and raw diets for dogs may have health benefits, study says.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 August 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180823171030.htm>.
-True nutrient and amino acid digestibility of dog foods made with human-grade ingredients using the precision-fed cecectomized rooster assay1 Patrícia M Oba, Pamela L Utterback, Carl M Parsons, Kelly S Swanson. Translational Animal Science, Volume 4, Issue 1, January 2020, Pages 442–451, https://doi.org/10.1093/tas/txz175. Published: 06 December 2019
-225 Fecal microbiota and metabolites of adult dogs fed extruded, mildly cooked, and raw diets K. M. Algya, T. W. L. Cross, A. H. Lee, L. Lye, M. R. C. de Godoy, K. S. Swanson Journal of Animal Science, Volume 95, Issue suppl_4, August 2017, Page 111, https://doi.org/10.2527/asasann.2017.225. Published: 01 August 2017
Διαβάστε επίσης