Τις θετικές επιδράσεις του θηλασμού ενάντια στην αντοχή στα αντιβιοτικά αναδεικνύει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition, το έτοιμο γάλα σε σκόνη σχετίζεται με περίπου 70% υψηλότερη γονιδιακή έκφραση σχετιζόμενη με την αντίσταση στα αντιβιοτικά στο έντερο των νεογνών, περισσότερο σε σύγκριση με άλλους παράγοντες που μελετήθηκαν εξίσου. Ακόμα, η μελέτη συσχετίζει το θηλασμό με τη μείωση του πολλαπλασιασμού των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων.
Αν και η αντοχή στα αντιβιοτικά προκύπτει από την υπέρμετρη χρήση τους, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα γονίδια των βακτηρίων που συμβάλλουν στην αντίσταση στα αντιβιοτικά βρίσκονται ήδη σε αφθονία στη μικροχλωρίδα του εντέρου των βρεφών ακόμη και πριν από τη λήψη αντιβιοτικών. Σε μια κοινή μελέτη, Φινλανδοί και Αμερικανοί ερευνητές διερεύνησαν τους παράγοντες που συνδέονται με το ποσοστό των βακτηρίων που φέρουν γονίδια που προσδίδουν αντίσταση στα αντιβιοτικά στη μικροχλωρίδα του εντέρου των νεογνών.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η διατροφή των νεογνών ήταν καθοριστική για το πλήθος των σχετιζόμενων με αντίσταση στα αντιοβιοτικά γονιδίων που διαβιούν στο έντερο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των γονιδίων παρατηρήθηκε σε παιδιά που τρεφόντουσαν εν μέρει από γάλα σε σκόνη σε σύγκριση με εκείνα που θήλαζαν αποκλειστικά ή κατανάλωναν μητρικό γάλα. Αντίστοιχα, το ενισχυτικό συμπλήρωμα βασισμένο σε αγελαδινό γάλα, που συνήθως χορηγείται για τη βελτίωση της διατροφής των νεογνών, δεν προκάλεσε κάποια μεταβολή στον αριθμό των γονιδίων αντίστασης. Η επίδραση μάλιστα του γάλακτος σε σκόνη ήταν πιο σημαντική σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν στη μητέρα ή το βρέφος ή άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, όπως ο τρόπος τοκετού, η διάρκεια της εγκυμοσύνης ή η ηλικία του βρέφους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περεταίρω στοιχεία της μικροχλωρίδας του εντέρου περισσότερων από 600 νεογνών που συλλέχθηκαν από προηγούμενες μελέτες, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα. Επιπλέον, τα πρόωρα βρέφη που τράφηκαν με γάλα σε σκόνη είχαν περίπου διπλάσιο αριθμό γονιδίων αντίστασης στο έντερό τους, σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Η επίδραση του μάλιστα ήταν ιδιαίτερα έντονη σε πρόωρα βρέφη και βρέφη που είχαν λάβει αντιβιοτικά.
Πού οφείλεται αυτή η διαφορά μεταξύ του μητρικού γάλακτος και του γάλακτος σε σκόνη;
Η προστατευτική αυτή επίδραση του μητρικού γάλακτος ενάντια στην αντίσταση στα αντιβιοτικά και η εκ διαμέτρου αντίθετη αύξησή της με το γάλα σε σκόνη οφείλεται σε ορισμένα βακτήρια του εντερικού μικροβιώματος. Προηγούμενες μελέτες αναδεικνύουν την αύξηση των «καλών» βακτηρίων (bifidobacteria) του εντέρου με το μητρικό γάλα, σε αντίθεση με το γάλα σε σκόνη που ευνοούν την ανάπτυξη των εντεροβακτηριδίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή αντίσταση στα αντιβιοτικά. Η τρέχουσα μελέτη μάλιστα υποστηρίζει ότι βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ήταν περισσότερα στα βρέφη που τρέφονταν με γάλα σε σκόνη.
Συνοψίζοντας, η δρ. Katariina Pärnänen, συγγραφέας της διατριβής καταλήγει ότι: «Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι πολλαπλά για όλα τα βρέφη αλλά και ιδιαίτερα σημαντικά για όσα γεννιούνται πρόωρα. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο θηλασμός όλων των νεογνών μειώνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στο βρεφικό έντερο, μειώνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο επικίνδυνων λοιμώξεων, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό λόγω του συνεχώς αυξανόμενης αντοχής στα αντιβιοτικά».
Διαβάστε επίσης:
Μητρικό γάλα: Το στοιχείο που το καθιστά αντιφλεγμονώδες και αντιβιοτικό
Ο θηλασμός προστατεύει την καρδιά της μαμάς