Όπως αποκαλύπτουν τα διαθέσιμα στοιχεία για την μακροβιότητα, το πιο δύσκολο δεν είναι να μάθουμε ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας, αλλά να τα εφαρμόσουμε! Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα μυστικά των αιωνόβιων λοιπόν.
Η μακροβιότητα συνδέεται πρωτίστως με τη μεσογειακή διατροφή. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι στα πέντε μέρη του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους – η Ικαρία, το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Οκινάουα στην Ιαπωνία – η διατροφή των κατοίκων είναι κυρίως χορτοφαγική με πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος (δυο φορές την εβδομάδα). Τρώγοντας μεσογειακά μπορούμε να κερδίσουμε έως και 4,5 χρόνια ζωής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής ορισμένα τρόφιμα και μυρωδικά αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της μακροβιότητας. Ποια είναι αυτά; Τα κραμβοειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα πράσινα λαχανικά η αυξημένη κατανάλωση των οποίων σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το αγνό παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, το τσάι του βουνού και ο ελληνικός καφές – που αποτελεί καθημερινή συνήθεια των Ικαριωτών ενός από τους πλέον μακρόβιους πληθυσμούς παγκοσμίως.
Παράλληλα με την διατροφή οι αιωνόβιοι έχουν και μερικές ακόμη συνήθεις που φαίνεται ότι σχετίζονται με την μαρκοζωία τους.
-Τρώνε με μέτρο και δεν σηκώνονται από το τραπέζι με γεμάτο στομάχι
-Τηρούν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων από το οποίο σπανίως παρεκκλίνουν. Επίσης ασκούνται έστω και ήπια π.χ. περπατούν καθημερινά ή κάνουν ποδήλατο.
Εξασκούν το μυαλό τους καθημερινά π.χ. διαβάζουν εφημερίδα, ζωγραφίζουν, κάνουν κηπουρική ή άλλο χόμπι.
Αν και δεν λείπουν οι εξαιρέσεις στην πλειοψηφία τους οι αιωνόβιοι δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα μπορεί να «κλέψει» έως και μία δεκαετία από τη ζωή μας.
Χαρακτηρίζονται από μια αισιόδοξη στάση ζωής. Έχουν χιούμορ και αισιοδοξία ακόμη και στις μεγαλύτερες δυσκολίες.
Διαβάστε ακόμη
Μακροβιότητα: Τρία βήματα που θωρακίζουν από τις ασθένειες και χαρίζουν υγεία
Μακροζωία: Ο μαγικός αριθμός που την εξασφαλίζει – Δείτε ποιος είναι
Μακροζωία και κινητικότητα: Δείτε τι ρόλο παίζουν τα «δικά μας» δόντια