Οι θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού αποτελούν σίγουρα ένα μελανό σημείο αυτής της σελίδας της ιστορίας και απασχόλησαν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, όμως τελευταία οι ερευνητές στρέφονται στο να αναλύσουν άλλο ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί όσους επιβίωσαν από τη νόσο, την «μακρά Covid-19». Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PM&R , το 45% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, εμφάνισαν σοβαρές σωματικές δυσλειτουργίες αφού πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
«Η ανάγκη για αποκατάσταση ήταν πράγματι πολύ μεγάλη για αυτούς τους ασθενείς» σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Alecia K. Daunter, Παιδίατρος και Φυσίατρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Michigan Medicine. «Οι ασθενείς αυτοί επιβίωσαν αλλά πήραν εξιτήριο σε χειρότερη φυσική κατάσταση από ότι εισήχθησαν. Αρκετοί μάλιστα χρειάστηκαν αποθεραπεία, ενώ άλλοι περπατούσαν υποβοηθούμενοι από ένα μπαστούνι» συμπληρώνει.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα διαγράμματα περίπου 300 ενήλικων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Michigan Medicine κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2020. Στη συνέχεια ανέλυσαν στοιχεία όπως το αν χρειάστηκαν φυσιοθεραπείες μετά τη νοσηλεία αλλά και εάν χρειάστηκαν επιπλέον ιατρικό εξοπλισμό ή άλλες υπηρεσίες. Από τους πρώην ασθενείς κορωνοϊού που παρουσίασαν μια μείωση στη λειτουργικότητα των κινήσεών τους, το 80% χρειάστηκε επιπλέον θεραπεία για να αποκτήσει ξανά το εύρος κίνησής του. Σχεδόν το 20% έχασε σε τέτοιο βαθμό την κινητικότητά του, σε σημείο να μην μπορεί να συντηρηθεί χωρίς βοήθεια ή ακόμα και να μην καταφέρει να φτάσει στο σπίτι χωρίς βοήθεια. Η επιδείνωση αυτή της κατάστασης τους επηρέασε αρνητικά τόσο τους ίδιους τους ασθενείς όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η περίοδος που πραγματοποιήθηκε η έρευνα συνέπεσε με μια εξαιρετικά πιεσμένη περίοδο για το υγειονομικό σύστημα με καθημερινές ροές και νοσηλείες ασθενών, με αποτέλεσμα το 40% των ασθενών να μην αξιολογηθούν σωστά σχετικά με το αν χρήζουν θεραπείας αποκατάστασης όσο νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Παρόλα αυτά, σήμερα, έχοντας πλέον παραπάνω εμπειρία, στο ιατρικό κέντρο του Michigan Medicine ήδη έχουν ανοίξει δύο κλινικές που κουράρουν περιστατικά της «μακράς Covid-19».
Άλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, ο κορωνοϊός βλάπτει διαφορετικά συστήματα οργάνων προκαλώντας νευρολογικές και μυοσκελετικές διαταραχές, δινοντας με αυτό το τρόπο μια εξήγηση για τα φαινόμενα της «μακράς Covid-19» που βιώνουν αρκετοί ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους. Ωστόσο, η επίδραση του ιού στην καθημερινότητα των ασθενών δεν είναι κάτι που καταγράφεται συχνά από όσους έχουν αναρρώσει. Είναι όμως μια κατάσταση που δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον σύμφωνα με τον Edward Claflin, φυσίατρο του Michigan Medicine και συν-συγγραφέα της έρευνας.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Ασθενείς: Τα πέντε συμπτώματα που επιμένουν επί μακρόν
Κορωνοϊός – Ασθενείς: Με ψυχικές διαταραχές ο ένας στους τρεις μετά την ανάρρωση