Χειρότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους επιφυλάσσει ο κορωνοϊός για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών που πέρασαν σοβαρή νόσο COVID-19, σε σύγκριση με τους άνδρες και ηλικιακά μεγαλύτερους ασθενείς.
Η μελέτη που επί του παρόντος δεν έχει δημοσιευτεί αλλά διατίθεται στον server medRxiv, η πρώτη με στοιχεία από την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση ασθενών, διαπίστωσε επιπλέον ότι ενήλικες που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο υπέφεραν από συμπτώματα τρεις ή και περισσότερους μήνες μετά το εξιτήριό τους (πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες), ενώ όσοι χρειάστηκαν χορήγηση οξυγόνου είχαν χειρότερη εικόνα στο μέλλον.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν για τουλάχιστον 3 μήνες από το εξιτήριο και έως 11 μήνες, 327 ενήλικες από 31 νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου που εισήχθησαν με COVID-19 κατά το διάστημα 5 Φεβρουαρίου 2021 – 5 Οκτωβρίου 2021 με σκοπό να καταγράψουν την υγεία τους, την επίπτωση της νόσου στην στην ψυχική τους υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών:
- πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν πλήρη ανάρρωση,
- διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν κόπωση
- επτά φορές περισσότερες πιθανότητες για δυσκολία στην αναπνοή
- περισσότερες πιθανότητες για συνεχιζόμενες ή νέες δυσκολίες, ιδίως σχετικά με τη μνήμη, την κινητικότητα και την επικοινωνία, την όραση, την ακοή και την αυτοεξυπηρέτηση.
Της έρευνας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λίβερπουλ, του Εδιμβούργου και του Imperial College του Λονδίνου, καθώς και με τη διεθνή ομάδα της πρωτοβουλίας για την COVID-19 ISARIC (International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium).
Η Δρ Janet Scott από το Κέντρο Ιολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, επεσήμανε πως τα ερευνητικά πορίσματα για τη χειρότερη μακροπρόθεσμη εικόνα νέων εργαζόμενων γυναικών χωρίς άλλα προβλήματα υγείας σε πολλές περιπτώσεις, θα έπρεπε να ληφθούν υπ΄όψιν στις στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας όπως και κατά την προτεραιοποίηση στις εμβολιαστικές εκστρατείες έναντι της COVID-19.
Η Δρ Margaret O’Hara από την ομάδα υποστήριξης και υπεράσπισης ασθενών με«παρατεινόμενη» νόσο COVID (Long COVID), τόνισε τη σημασία της μελέτης για την προσοχή που πρέπει να δίδεται στους ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο, καθώς αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και πλήρη ανάρρωση. Η ομάδα συνεργάστηκε στενά με τους ερευνητές για την προετοιμασία των ερωτηματολογίων της μελέτης καθώς και για να μην υπάρξει κίνδυνος ελλιπούς καταγραφής των χαρακτηριστικών της Long COVID.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Γιατί οι γυναίκες έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα
Κορωνοϊός: Οκταπλάσιες οι γυναίκες από τους άντρες που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ
Κορωνοϊός: Αυτές οι γυναίκες έχασαν τον ύπνο τους στην πανδημία – Δείτε γιατί