Φθίνουσα είναι η πορεία των καταγγελιών που κάνουν οι ασφαλισμένοι ενάντια, τόσο των εταιριών, όσο και των ίδιων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, για πληθώρα ζητημάτων.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Θεόδωρο Μητράκο, ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η ΤτΕ για την προστασία των καταναλωτών είναι η διαδικασία της εξέτασης των καταγγελιών που υποβάλλονται είτε απευθείας στην εποπτική αρχή είτε και στα αρμόδια τμήματα των εταιριών. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο αριθμός τους ακολουθεί φθίνουσα πορεία μετά το 2014 (455 καταγγελίες στην ΤτΕ έναντι 330 το 2018 και 236 πέρυσι). Αυτό οφείλεται στη σταδιακή βελτίωση του πλαισίου και την αλλαγή των πρακτικών των επιχειρήσεων που εκσυγχρονίστηκαν στο μεταξύ και επιτάχυναν τις διαδικασίες κυρίως καταβολής αποζημίωσης στους δικαιούχους», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε webinar που διοργάνωσε η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή και το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα (Ε.Μ.Δ.Δ.Ο.Ε.) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με τίτλο «Αρχή της διαφάνειας και αναπροσαρμογή ασφαλίστρων», για να προσθέσει: «Παράλληλα, με βάση τις εποπτικές ρυθμίσεις οι ασφαλιστικές εταιρίες οφείλουν να διαθέτουν την λειτουργία διαχείρισης παραπόνων και να ορίζουν, μάλιστα, κατάλληλο στέλεχος επικεφαλής. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπουν ότι τα παράπονα θα εξετάζονται αμερόληπτα, οι απαντήσεις θα δίνονται γραπτώς, αιτιολογημένα και μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Και εδώ είχαμε διαχρονικά μειωμένες καταγγελίες (από 6.150 το 2014 σε 5.000 το 2017 και 4.460 το 2019)».
Όπως είχε γράψει το ygeiamou, όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λειτουργούν στην χώρα μας μέσω υποκαταστήματος ή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν υπηρεσία διαχείρισης αιτιάσεων. Στην υπηρεσία αυτή καταλήγουν τυχόν παράπονα των ασφαλισμένων, στα οποία, μάλιστα, οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια, αλλά και με τη δέουσα τεκμηρίωση, εντός προθεσμίας 50 ημερών. Σε περίπτωση που δεν υπήρξε απάντηση εμπρόθεσμα ή αυτή δεν ήταν τεκμηριωμένη, με συνέπεια το πρόβλημα να εξακολουθεί, τότε ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα να υποβάλλει καταγγελία στην ΤτΕ. Εκείνη θα την αξιολογήσει, αποκλειστικά στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της και εφόσον δεν προκύπτει ζήτημα εποπτικής φύσης, τότε ο ρόλος της σταματά. «Για να επιληφθεί της καταγγελίας η ΤτΕ πρέπει κατά κανόνα να έχει προηγηθεί και να αποδεικνύεται δεόντως η υποβολή έγγραφης αιτίασης απευθείας στην ασφαλιστική επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει αρμοδιότητα εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής επιχείρησης και ασφαλισμένου, λήπτη της ασφάλισης ή τρίτου δικαιούχου αποζημίωσης. Αυτή είναι ιδιωτική διαφορά για την οποία, εφόσον ο ενδιαφερόμενος εκτιμά ως αναγκαία την επίλυσή της από εντεταλμένο προς τούτο όργανο, μπορεί να απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές», σημειώνεται από την εποπτική αρχή.
Διαβάστε ακόμη
Έχετε παράπονα από την ασφαλιστική σας; Τι να κάνετε πριν «σπάσετε» το συμβόλαιό σας
Παράπονα: Τέσσερα πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους ασφαλισμένους
Τα συχνότερα παράπονα που έχουν οι ασφαλισμένοι