Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Sasjatchewan (USask) βρήκε ότι το stretching (οι διατάσεις) είναι καλύτερο από το χαλαρό περπάτημα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στους πάσχοντες από υπέρταση ή σε ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης αυξημένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
Το νέο αυτό εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physical Activity and Health, δείχνει ότι το stretching θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού σχεδίου για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπέρτασης. Την ίδια στιγμή, το περπάτημα συστήνεται εδώ και χρόνια ως επιλογή από τους ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.
«Όλοι πιστεύουν ότι το stretching έχει να κάνει μόνο με τη διάταση των μυών. Όταν, όμως, διατείνουμε τους μύες, πράττουμε το ίδιο και σε όλα τα αιμοφόρα αγγεία που τους τρέφουν, όπως οι αρτηρίες. Αν μειώσουμε τη σκληρότητα των αρτηριών, θα υπάρχει λιγότερη αντίσταση στη ροή του αίματος, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση», εξηγεί ο Δρ. Phil Chilibeck, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το stretching μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, η έρευνα του USask είναι η πρώτη που κάνει τη σύγκριση ανάμεσα στο περπάτημα και στις διατάσεις στην ίδια ομάδα ανθρώπων.
Ο Δρ. Chilibeck και οι συνεργάτες του διάλεξαν 40 μεγαλύτερους άνδρες και γυναίκες (μέσης ηλικίας 61 ετών) και τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες για την περίοδο της μελέτης (οκτώ εβδομάδες): η πρώτη ομάδα έκανε stretching σε όλο το σώμα για 30 λεπτά κάθε ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα και η άλλη ομάδα περπατούσε χαλαρά για το ίδιο διάστημα και με την ίδια συχνότητα. Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση πρώτου σταδίου.
Πριν και μετά τη μελέτη, λοιπόν, οι επιστήμονες μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων σε καθιστή και ξαπλωτή θέση και καθ’όλο το 24ωρο μέσω ενός φορητού μετρητή, συσκευή που θεωρείται gold standard για την ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Όπως αποδείχθηκε, το stretching είχε ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και στους τρεις διαφορετικούς τύπους μέτρησης. Η ομάδα του περπατήματος, από την άλλη, έχασε περισσότερο σωματικό λίπος από την περίμετρο μέσης κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.
Οι επιστήμονες, πάντως, επισημαίνουν πως οι άνθρωποι που περπατούν για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά να προσθέσουν και κάποιες στιγμές stretching στην καθημερινότητά τους.
Σημειώνεται ότι, ενώ το πρωτόκολλο της μελέτης όριζε 30 λεπτά stretching τη φορά για τους συμμετέχοντες, ο Δρ. Chilibech υποψιάζεται ότι τα ίδια οφέλη μπορούν να επιτευχθούν και με πιο σύντομη ρουτίνα προπόνησης που δίνει έμφαση στις μεγαλύτερες μυικές ομάδες των ποδιών. Η γιόγκα, μάλιστα, επιφέρει παρόμοιες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τη γοητεία του stretching, οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι πολύ εύκολο η πρακτική αυτή να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα ενός ατόμου, δεν επηρεάζεται από τον καιρό, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες τώρα σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνά τους για τα οφέλη του stretching σε τομείς όπως η αθηροσκλήρωση και οι αλλαγές στο νευρικό σύστημα του σώματος.
Διαβάστε επίσης
Αρτηριακή πίεση: Το άθλημα που τη μειώνει και προστατεύει την καρδιά
Έχετε πιαστεί; Έξι tips για να απαλλαγείτε
Πόση ώρα πρέπει να περπατήσουμε για να «κάψουμε» μια σοκολάτα ή ένα αναψυκτικό