Σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων στην ασφαλιστική αγορά προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2021.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το «Eνοποιημένο Σχέδιο Kυβερνητικής Πολιτικής 2021», στόχος είναι η ανάδειξη του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, η δημιουργία του πλαισίου εφαρμογής του πανευρωπαϊκού ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP) και η ανάπτυξη του 3ου πυλώνα ασφάλισης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Yποθέσεων.
Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες ισχύει το σύστημα των τριών πυλώνων:
- Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την κοινωνική ασφάλιση και πρόκειται για ένα διανεμητικό σύστημα, όπου πάροχος της σύνταξης είναι το κράτος.
- Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει τα επαγγελματικά ταμεία. Το σύστημα είναι κεφαλαιοποιητικό, με τις παροχές να δίνονται από τα ίδια τα ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, 184.769 εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στα 25 επαγγελματικά ταμεία, τα οποία λειτουργούν στην χώρα μας. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξεως του 4% των ενεργών ασφαλισμένων επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και το 4,81% επί των απασχολουμένων. Η απόδοσή τους, ο πλούτος, δηλαδή, που παράγουν για τους ασφαλισμένους, υπολογίζεται σε 4,9% σε ετήσια βάση.
- Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει προαιρετικά συνταξιοδοτικά προγράμματα από την ιδιωτική ασφάλιση. Στο επίμαχο σύστημα συνυπάρχουν στη χρηματοδότησή του το διανεμητικό και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ η παροχή των συντάξεων γίνεται από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Όσον αφορά στο PEPP, όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr, πρόκειται για ένα προϊόν που επιτρέπει στους πολίτες να αποταμιεύουν χρήματα οπουδήποτε στην Ευρώπη, ώστε να έχουν πρόσβαση σε συμπληρωματική σύνταξη. Η αγορά του είναι εθελοντική και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές τους απολαβές, λαμβάνοντας ένα ποσό εφάπαξ ή «σπασμένο» σε διαδοχικές καταβολές. Ως προς τα βασικά του χαρακτηριστικά, αυτά θα είναι παρόμοια σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα προσφέρεται όχι μόνον από ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και από τράπεζες, επαγγελματικά ταμεία, εταιρίες επενδύσεων κ.ο.κ. Ο νομοθέτης δε, δίνει την ευχέρεια σε κάθε κράτος να δώσει τις τελικές πινελιές στο πρόγραμμα, όπως, για παράδειγμα, ποια θα είναι η ελάχιστη ηλικία που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την αποταμίευση ή να λάβει σύνταξη, ποιο θα είναι το ποσό της ελάχιστης εισφοράς ή πως θα πάρει τις παροχές. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ενταγμένο στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, με συμπληρωματική σχέση, τόσο με την δημόσια σύνταξη, όσο και με την επαγγελματική ασφάλιση, ενώ μεταξύ των υποχρεωτικών όρων της σύμβασης είναι η κάλυψη κινδύνου που συνδέεται είτε με τον θάνατο είτε με την ανικανότητα ή και με την μακροζωία.
Διαβάστε επίσης
Θα ασφαλιστείτε μέσω Internet; Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Ασφαλιστική αποζημίωση: Πώς οι κληρονόμοι θα γλυτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις
Πανδημία – Ασφαλιστικά προϊόντα: Τα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής πώλησης