Μπορεί η πανδημία να ανάγκασε τους Έλληνες να περιορίσουν τις επισκέψεις τους σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, κυρίως εξαιτίας του φόβου για μετάδοση του ιού, αλλά και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, εντούτοις η πρωτοβάθμια περίθαλψη εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Στο πλαίσιο αυτό, η ασφαλιστική αγορά προσάρμοσε τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα, έτσι ώστε αυτά να καλύπτουν, για παράδειγμα, την διεξαγωγή τεστ για κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται πως τα επίμαχα συμβόλαια διατίθενται, τόσο ως συμπλήρωμα σε μία βασική ασφάλιση υγείας, όσο και ανεξάρτητα, ενώ, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το κόστος τους είναι σταθερό, δεν εξαρτάται, δηλαδή, από την ηλικία του ασφαλισμένου, αλλά ούτε και υπόκεινται σε αναπροσαρμογές σε ετήσια βάση. Ποιες είναι, όμως, οι βασικότερες καλύψεις τους;
Σε γενικές γραμμές καλύπτουν όλα τα έξοδα που κάνει κάποιος πριν την εισαγωγή του σε κάποιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα:
- Ιατρικές επισκέψεις, κατόπιν ραντεβού ή στα εξωτερικά ιατρεία κλινικών.
- Διαγνωστικές εξετάσεις – συνηθέστερα έως και 10.000 ευρώ/ετησίως – όπως αξονικές, μαγνητικές, αναλύσεις αίματος – ούρων κ.λπ.
- Ετήσιο check-up. Οι προληπτικές εξετάσεις έχουν αποδειχθεί πολύ σημαντικές για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Ακόμη, δηλαδή και εάν δεν έχετε εισέλθει σε «κρίσιμες» ηλικίες όπου επιβάλλεται ο τακτικός ιατρικός έλεγχος, ένα check-up θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σας, προλαμβάνοντας τα χειρότερα.
- Οδοντιατρική κάλυψη. Πρόκειται για ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο που πολλοί Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το χαμόγελό τους!
- Προγεννητικό έλεγχο. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα παρέχουν πλήρη κάλυψη, με εξαίρεση τον έλεγχο Β επιπέδου. Πρόκειται για την εξέταση που έχει ως σκοπό την ανίχνευση πιθανού προβλήματος στην ανατομία του εμβρύου, τον προσδιορισμό του κινδύνου πρόωρου τοκετού, της προεκλαμψίας και της υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου.
Αν και προαιρετική η επίμαχη ασφάλιση καθίσταται επιτακτική κυρίως για δύο κατηγορίες πολιτών: α) αυτούς που δεν έχουν δημόσια ασφάλιση λόγω χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρατεταμένης ανεργίας ή «μαύρης» εργασίας, δεδομένου ότι το κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθούν σε περίπτωση που χρειαστούν να κάνουν κάποια εξέταση είναι πολλαπλάσιο αυτού που αφορά στην τιμή ενός τέτοιου προγράμματος και β) όσους έχουν ιατρικό ιστορικό – ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για μικρής ή μεγαλύτερης ηλικίας – και, άρα, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε συνεχείς εξετάσεις, προκειμένου να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους.
Διαβάστε επίσης
Έχετε παράπονα από την ασφαλιστική σας; Τι να κάνετε πριν «σπάσετε» το συμβόλαιό σας
Ασφαλιστικά προϊόντα με έκπτωση 40%: Τι πρέπει να προσέξετε
Ομαδικά Προγράμματα Ασφάλισης: Αυτό είναι το απαραίτητο συμπλήρωμά τους