Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι τις δαπάνες υγείας (για νοσηλεία ή διαγνωστικές εξετάσεις) που προκύπτουν – άμεσα ή έμμεσα – από μία σειρά περιπτώσεων, οι οποίες, ωστόσο, περιγράφονται αναλυτικά σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι συνηθέστερες εξαιρέσεις σχετίζονται με τα εξής:
1. Διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας και που δεν έχουν άμεση σχέση με την αιτία της νοσηλείας. Ως γνωστόν, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας καλύπτει όλες τις παροχές και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αιτία εισαγωγής, δηλαδή κρεβάτι και τροφή, εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις, φάρμακα που παρέχονται μέσα στο νοσοκομείο, μεταγγίσεις, έξοδα χειρουργείου και νάρκωσης, καθώς και υλικά. Με μία βασική προυπόθεση: Όλα τα παραπάνω να σχετίζονται με την αιτία, για την οποία έχει γίνει η νοσηλεία.
2. Οι γενικές ιατρικές εξετάσεις (check – up) εκτός της περίπτωσης διενέργειας του ετήσιου προληπτικού ελέγχου που προσφέρουν οι εταιρίες, αλλά και κάθε μορφής προληπτική θεραπεία.
3. Η οδοντιατρική ή χειρουργική θεραπεία στα δόντια, ούλα κ.λπ. Δεδομένου ότι το γενικότερο κόστος που σχετίζεται με το… χαμόγελό μας είναι υψηλό πολλές εταιρίες αποφάσισαν να παρέχουν την συγκεκριμένη κάλυψη ως συμπλήρωμα στα βασικά προγράμματα υγείας ή και ανεξάρτητα. Έτσι, οι ασφαλισμένοι που ενδιαφέρονται να έχουν την συγκεκριμένη κάλυψη μπορούν κάλλιστα να ενημερωθούν από τον ασφαλιστικό τους σύμβολου υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν το επίμαχο «πακέτο».
4. Οι διαγνωστικές εξωνοσοκομειακές εξετάσεις διερεύνησης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τυχόν επιπλοκές της. Η ερώτηση για το ύψος και το βάρος των ασφαλισμένων φιγουράρει πρώτη στο σχετικό έντυπο που δίνεται πριν την αγορά ενός προγράμματος υγείας. Εάν ανήκετε σε αυτούς που φέρουν παραπανίσια κιλά τότε σε συνεργασία με τον ασφαλιστή σας θα πρέπει να το δηλώσετε στην αίτησή σας και να μην το αποκρύψετε, προκειμένου το αρμόδιο τμήμα της εταιρίας να αποφανθεί σχετικά.
5. Οι συγγενείς παθήσεις, οι παθήσεις, δηλαδή που τις έχουμε εκ γενετής, αλλά δεν τις γνωρίζουμε και τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ξαφνικά στην ζωή μας. Οι περισσότερες εταιρίες δεν τις καλύπτουν, υπάρχουν, όμως και κάποιες που προσφέρουν κάλυψη μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, συνήθως μετά από δύο και έως 10 έτη.
6. Η προγενέστερη σωματική βλάβη που ενώ ήταν γνωστή δεν δηλώθηκε στην αίτηση ασφάλισης. Τα ομαδικά συμβόλαια υγείας ενδέχεται να προσπεράσουν τυχόν τέτοιες καταστάσεις, επιτρέποντας την κάλυψη μετά από κάποιους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνιστούν οι παραπάνω πηγές είναι οι ενδιαφερόμενοι να ξεκαθαρίσουν από την αρχή την κατάσταση της υγείας τους.
Διαβάστε ακόμη
Ασφάλιση Περιουσίας: Η κίνηση – κλειδί για να είναι εφικτή για όλους
Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο: Δεν είναι αυτό που συμφωνήσατε; Τι μπορείτε να κάνετε
Ασφαλιστήριο Υγείας: Ποιες υποχρεώσεις έχετε πριν και μετά τη σύναψη του συμβολαίου