Στις θετικές πτυχές της εικόνας του σώματος και στο πώς αυτή επιδρά στην ευχαρίστηση που νιώθουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας στενής προσωπικής επαφής, στην οποία περιλαμβάνεται βέβαια και το σεξ, επικεντρώνεται σε νέα της μελέτη η διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για την Εικόνα του Σώματος του Πανεπιστημίου του Missouri, Virginia Ramseyer Winter.
«Όταν οι ερευνητές μιλούν για τη σεξουαλική υγεία και λειτουργία, σχεδόν πάντα αναφέρονται στις αρνητικές πτυχές αυτών. Η μελέτη αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, ενώ ταυτόχρονα μιλά και για την ευχαρίστηση. Πρόκειται για κάτι σημαντικό, καθώς δεν θέλουμε απλώς να μειώσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα, αλλά να βελτιώσουμε και τα θετικά. Για τους ανθρώπους έχει σημασία, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την προσωπική τους κατάσταση, να αισθάνονται θετικά κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών τους επαφών προκειμένου να μειώσουν το άγχος σχετικά με τον εαυτό τους και να βελτιώσουν την ψυχική τους κατάσταση», τονίζει σε σχετικό με την εργασία της σχόλιο η ειδικός.
Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Body Image, λοιπόν, η επίκουρη καθηγήτρια ανέλυσε τη σχέση ανάμεσα στην εικόνα του σώματος και τη σεξουαλική λειτουργία σε ερωτικές επαφές μεταξύ δύο ανθρώπων που είτε γνωρίζονται ελάχιστα είτε καθόλου. Οι επαφές αυτές περιελάμβαναν διάφορα στάδια που ποίκιλλαν από τις αγκαλιές και τα χάδια μέχρι τη σεξουαλική πράξη.
Οι ερευνητές βρήκαν πως η αρνητική εικόνα για το σώμα σχετίζεται με σεξουαλική δυσλειτουργία στους ανθρώπους που επιδίδονται σε πρόσκαιρες ερωτικές επαφές, αλλά και ότι η θετική εικόνα σώματος σχετίζεται με αυξημένη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια αυτής της σεξουαλικής δραστηριότητας. Με απλά λόγια όσοι αισθάνονται καλά με το σώμα τους παίρνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την σεξουαλική επαφή, ενώ η απόλαυση μειώνεται για όσους δεν νιώθουν καλά με την εικόνα του σώματός τους.
Η μελέτη επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στις πρόσκαιρες ερωτικές επαφές, μιλώντας σε εθελοντές και των δύο φύλων και εντοπίζοντας τις διάφορες πτυχές σεξουαλικότητας. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το 62% των γυναικών και το 43% των ανδρών ήταν ετερόφυλοι, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν ως μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες αλλά και εκείνη που εξετάζει την κουλτούρα των πρόσκαιρων ερωτικών επαφών σε σχέση με την εικόνα του σώματος», σχολιάζει η Δρ. Ramseyer Winter.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν χρήστες διάφορων εφαρμογών γνωριμιών, όπως Tinder, Grindr, κ.α. όπου είχαν αναζητήσει ερωτικό σύντροφο μέχρι και 30 ημέρες πριν τη μελέτη. Στη συνέχεια οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα χρησιμοποιώντας διάφορες επικυρωμένες κλίμακες προσδιορισμού της σεξουαλικής λειτουργίας, της ευχαρίστησης και της εικόνας του σώματος, με την Δρ. Ramseyer Winter να υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει τους νεαρούς ενήλικες που αναζητούν τώρα τα πατήματά τους σε τέτοιου είδους σεξουαλικές δραστηριότητες.
«Πολλοί από τους ανθρώπους που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες είναι κυρίως φοιτητές και άτομα νεαρής ηλικίας, επομένως αυτές οι πληροφορίες μπορεί να τους φανούν χρήσιμες. Επιπλέον, ίσως έτσι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε παρεμβάσεις που βελτιώνουν την εικόνα του σώματος σε ανθρώπους που αναζητούν προσωρινές σχέσεις για να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία. Η έρευνα αυτή, τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για μελλοντικές μελέτες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αυτές τις σχέσεις σε δημογραφικό επίπεδο πληροφορίας», καταλήγει η ειδικός.
Διαβάστε επίσης
Ο σίγουρος τρόπος να βελτιώσετε τη λίμπιντο, τη στύση και τη συχνότητα των επαφών
Όσο πιο χορτάτοι νιώθουμε τόσο περισσότερο μας αρέσει το σώμα μας – Πώς γίνεται αυτό;
Δέκα λόγοι που οι άνθρωποι απέχουν από το σεξ