Την εντύπωση, που έχουν πολλοί νέοι σήμερα, ότι όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν οι απολαβές τους θα είναι αισθητά χαμηλότερες εν συγκρίσει με τους σημερινούς μισθούς τους, μπορεί να αντιστρέψει η ιδιωτική ασφάλιση, προσφέροντας προγράμματα, τα οποία υπόσχονται:
1. Υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις απλές καταθέσεις
Μολονότι σταδιακά τα προγράμματα εγγυημένων επιτοκίων αντικαθίστανται από αυτά, που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked), τα τελευταία εξασφαλίζουν στους ασφαλισμένους υψηλότερες αποδόσεις εν συγκρίσει, για παράδειγμα, με τις τραπεζικές καταθέσεις. Το «κλειδί» είναι η όποια επιλογή να εκτείνεται σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε ακόμη και εάν προκύψει μία πτώση στις αποδόσεις, να υπάρχει χρόνος για τους ασφαλισμένους να… ρεφάρουν.
2. Ελεύθερη επιλογή ηλικίας συνταξιοδότησης
Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να προγραμματίσει ο ίδιος το πότε θα συνταξιοδοτηθεί, με την ηλικία συνταξιοδότησης να παραμένει αμετάβλητη, διασφαλίζοντας, έτσι, τον προγραμματισμό, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερα έτη μπροστά, για να απολαύσει τους καρπούς της εργασίας του.
3. Σταθερές εισφορές
Με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ο ασφαλισμένος μπορεί να έχει σταθερές καταβολές, για όλη τη διάρκεια της περιόδου αποταμίευσης, διατηρώντας τον ίδιο οικονομικό προγραμματισμό μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Επιπλέον, του δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προγράμματος, με έκτακτες καταβολές όποτε το επιθυμεί.
4. Εφάπαξ
Ο ασφαλισμένος στη λήξη του συνταξιοδοτικού του προγράμματος μπορεί να επιλέξει να λάβει το σύνολο των τοκισμένων αποταμιεύσεών του με τη μορφή εφάπαξ εναλλακτικά της σύνταξης. Διατηρεί, ωστόσο, το δικαίωμα – εφόσον επιλέξει τη σύνταξη – να ρευστοποιήσει το υπόλοιπο των συντάξιμων αποδοχών του όποτε το επιθυμεί.
5. Άμεση συνταξιοδότηση, χωρίς… έναντι
Ένα μήνα πριν τη λήξη του συμβολαίου ο ασφαλισμένος ειδοποιείται από την ασφαλιστική εταιρία προς ενημέρωση της απόφασής του, είτε για την καταβολή του εφάπαξ ή την έναρξη της συνταξιοδότησής του στην ημερομηνία, που ορίζεται εντός του συμβολαίου του. Έτσι, δεν περιμένει χρόνια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της κρατικής σύνταξης, αναγκαζόμενος να ζει με… έναντι.
6. Φερεγγυότητα
Σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρίες υπόκεινται σε τακτικούς λογιστικούς ελέγχους, ενώ είναι υποχρεωμένες – βάσει του Solvency II – να δημοσιοποιούν ετήσιες εκθέσεις με τους οικονομικούς τους δείκτες.
7. Ασφαλιστική εξασφάλιση
Σε περίπτωση αναπηρίας και ακαταλληλότητας προς εργασία ο ασφαλισμένος απαλλάσσεται από την καταβολή των εισφορών του συνταξιοδοτικού του, κατοχυρώνοντας τη σύνταξη και το εφάπαξ του στην ηλικία, που έχει οριστεί εξ’ αρχής. Σε περίπτωση θανάτου επιστρέφεται το σύνολο των εισφορών του στους ορισμένους από τον ίδιο δικαιούχους.
8. Φορολογία
Οτιδήποτε έχει σχέση με επενδυτικά προϊόντα πρέπει να δηλώνεται. Το κράτος, δηλαδή, θέλει να γνωρίζει τι ποσό από το εισόδημα του ασφαλισμένου καταλήγει στα unit linked. Τόσο, όμως, η ιδιωτική σύνταξη, όσο και το εφάπαξ, παραμένουν αφορολόγητα.
Διαβάστε επίσης
Έχετε δάνειο; Έχετε σκεφτεί να το… ασφαλίσετε; Δείτε γιατί σας συμφέρει
Οικογενειακό πρόγραμμα υγείας: Πέντε σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξετε
Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε