*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Τριάντα χώρες προσφέρουν στους ταξιδιώτες τεστ για Covid- 19 στα αεροδρόμια ώστε να μπορούν να μειώσουν την διάρκεια της καραντίνας τους, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» και διερωτάται γιατί στη Βρετανία δεν γίνεται κάτι τέτοιο.
Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν την Ισλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Κροατία, την Ιαπωνία και άλλες, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Στη Βρετανία οι διευθυντές των επιχειρήσεων ζητούν την εφαρμογή ενός παρόμοιου συστήματος, όπως επισημαίνει το άρθρο.
Στην Ισλανδία κάνουν δύο τεστ με διάστημα λίγων ημερών
Στην Ισλανδία, για παράδειγμα οι ταξιδιώτες μόλις πατήσουν το πόδι τους στο αεροδρόμιο , ενημερώνονται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο ή ταξί – όχι μέσα μαζικής μεταφοράς -για να μεταβούν στα σπίτια ή τα καταλύματά τους.
Εάν όμως το τεστ που θα κάνουν βγει θετικό, τότε θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες. Με αρνητικό αποτέλεσμα, λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους την τέταρτη ημέρα της καραντίνας που τους ενημερώνει ότι πρέπει να κάνουν και δεύτερο τεστ.
Εάν κι αυτό είναι αρνητικό, τότε μπορούν να βγουν από τη καραντίνα.
Στις χώρες όπου πραγματοποιούνται τεστ πριν από την πτήση ή κατά την άφιξη των ταξιδιωτών και μπορούν να μειώσουν τον χρόνο καραντίνας, συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.
Δύο τεστ μειώνουν την καραντίνα κατά έως και μία εβδομάδα
Στη Γερμανία, τα τεστ είναι δωρεάν για τους πολίτες της ΕΕ που φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Τα κέντρα όπου διεξάγονται τα τεστ βρίσκονται στις αφίξεις, κοντά στο χώρο των αποσκευών. Μερικοί ταξιδιώτες μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα εάν βρεθούν αρνητικοί στη χώρα απ΄ όπου πήραν το αεροπλάνο, 48 ώρες πριν από την άφιξή τους.
Αλλά τα τεστ κατά την άφιξη των ταξιδιωτών προσφέρονται στα περισσότερα αεροδρόμια. Ένα δεύτερο τεστ απαιτείται συνήθως μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας έτσι ώστε να μπορεί να απαλλαχθεί ο ο ταξιδιώτης από την 14ημερη καραντίνα.
Στα διεθνή αεροδρόμια της Γαλλίας, είναι υποχρεωτικά τα τεστ για όσους ταξιδεύουν από χώρες υψηλού κινδύνου από την 1η Αυγούστου. Όσοι έχουν πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας που είναι αρνητικό, μπορούν να αποφύγουν το τεστ.
Ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σερβία, αλλά όχι το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρινίζει το επίμαχο δημοσίευμα.
Μια αμφιλεγόμενη πτυχή του συστήματος είναι ότι οι επιβάτες δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα ενώ περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ, τα οποία μπορεί να χρειαστούν από 24 έως 48 ώρες.
Τι ισχύει σε Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Τουρκία και Ιαπωνία
Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες υποβάλλονται σε τεστ στο αεροδρόμιο Schiphol, αλλά πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες ακόμη κι αν το τεστ βγει αρνητικό.
Στο Χονγκ Κονγκ όλοι οι ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για Covid- 19.
Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης υπάρχουν εργαστήρια και τα αποτελέσματα των τεστ είναι έτοιμα σε δύο ώρες.
Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα στα αεροδρόμιο του Τόκιο, υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ταξιδιώτες από τον Απρίλιο. Τα αποτελέσματα των τεστ είναι διαθέσιμα σε περίπου μία ώρα.