Ένα συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με τον αυτισμό φαίνεται να υφίσταται αλλαγές στο σπέρμα των ανδρών που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Epigenetics.
Η μετάλλαξη του γονιδίου συμβαίνει μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση του DNA και θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στους απογόνους.
Οι ερευνητές που διενήργησαν την έρευνα τονίζουν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν απόλυτη σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του αυτισμού, αλλά μια πιθανή σχέση που δικαιολογεί τις περαιτέρω, επείγουσες μελέτες, δεδομένων των προσπαθειών των τελευταίων ετών για νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτική χρήση, όπως αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke, Susan Murphy.
Η Δρ. Murphy και οι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής συγγραφέας Rose Schrott, πραγματοποίησαν μελέτες εστιάζοντας σε 24 ανθρώπους αλλά και ζωικά μοντέλα για να αναλύσουν διαφορές στο σπέρμα των αρρένων που κάπνιζαν ή είχαν στον οργανισμό τους ίχνη κάνναβης και συνέκριναν τα στοιχεία με ομάδα ελέγχου.
Σε προηγούμενη εργασία τους, οι επιστήμονες είχαν αναδείξει διάφορες γενετικές μεταλλάξεις στο σπέρμα των ανδρών που έκαναν χρήση κάνναβης, η παρούσα μελέτη, όμως, επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα γονίδια. Συγκεκριμένα, στο DLGAP2, το οποίο εμπλέκεται στη μετάδοση νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο και συνδέεται στενά με τον αυτισμό, τη σχιζοφρένεια και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.
«Εντοπίσαμε σημαντική υπομεθυλίωση του DLGAP2 στο σπέρμα των ανδρών που έκαναν χρήση ινδικής κάνναβης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, όπως επίσης και στο σπέρμα των ποντικιών που είχαν εκτεθεί στην τετραϋδροκανναβινόλη (THC). H υπομεθυλίωση εντοπίστηκε επίσης και στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου των ποντικιών που είχαν γεννηθεί από πατέρα που είχε εκτεθεί σε THC, αναδεικνύοντας την πιθανότητα το μεταλλαγμένο μοτίβο μεθυλίωσης του DNA του σπέρματος να κληροδοτείται από τον γονέα στους απογόνους», αναφέρει η Δρ. Schrott.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Duke βρήκε ότι υπήρχε μια διαφορά λόγω φύλου στη σχέση μεταξύ της μεθυλίωσης του DNA και της έκφρασης του γονιδίου στους ιστούς του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στους εγκεφαλικούς ιστούς τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, η αυξημένη μεθυλίωση του DNA συνδέθηκε με μειωμένη γονιδιακή δραστηριότητα, σχέση που αποδείχθηκε μεγαλύτερη στις γυναίκες, ενώ ήταν λιγότερο εμφανής στους άνδρες, με την αιτία του φαινομένου αυτού να παραμένει ακόμα άγνωστη. Αυτή η ανωμαλία είναι αξιοσημείωτη, αν λάβουμε υπόψιν ότι το ποσοστό αγοριών και κοριτσιών με αυτισμό είναι 4:1 και ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα νευροσυμπεριφορικά συμπτώματα.
«Είναι πιθανό η σχέση μεταξύ μεθυλίωσης και γονιδιακής έκφρασης να μεταβάλλεται αν η αλλαγή της μεθυλίωσης που παρατηρούμε στο σπέρμα κληροδοτείται στους απογόνους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η περιοχή της μεθυλίωσης του DNA μέσα στο DLGAP2 που αλλάζει από τη χρήση κάνναβης είναι ιδιαίτερα σημαντική στη λειτουργία του εγκεφάλου», προσθέτει η Δρ. Murphy.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό και δε μπορεί να αντικατοπτρίζει άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση. Τα ευρήματα, πάντως, πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για συνεχόμενη μελέτη.