Σας έχουν πει ότι τα μωρά έχουν κολικούς και να μην ανησυχείτε. Όμως εσάς σας πιάνει απελπισία όταν το μωρό σας κλαίει. Οι προσπάθειες να το ηρεμήσετε αποβαίνουν μάταιες. Πρώτα εξαντλείστε εσείς και έπειτα εκείνο.
Ο σύζυγος σας το κουνάειο ρυθμικά, η μητέρα σας σας λέει να το βάλετε μπρούμυτα. Η γιαγιά σας να δώσετε χαμομήλι με φασκόμηλο, η φίλη σας να ανοίξετε τον απορροφητήρα για να ηρεμήσει από τον ήχο! Περίπου δύο στα δέκα φυσιολογικά, απολύτως υγιή μωρά παρουσιάζουν κρίσεις επίμονου κλάματος που χαρακτηρίζονται “κολικοί του πρώτου τριμήνου” – καμία φορά συνεχίζονται και στον τέταρτο μήνα. Η αιτιολογία τους δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Θεωρούνται μία φάση στη ζωή των μωρών, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους. Στην πραγματικότητα, δεν πάσχουν τα μωρά από κολικούς. Πάσχει η οικογένεια! Αν δεν υπάρχει οικογένεια για να πάσχει δεν παρουσιάζονται κολικοί. Δεν εμφανίζονται κολικοί σε μωρά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα! Φάρμακο για τους κολικούς δεν υπάρχει. Υπάρχουν διάφορες γενικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Δοκιμάστε όποιες σας ταιριάζουν.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Πρώτα ελέγξτε μήπως έχει το μωρό κάποιο πρόβλημα. Πεινάει; Ζεσταίνεται; Κρυώνει; Πονάει; Έχει πλακώσει το χέρι του και νιώθει άβολα; Το ενοχλεί η πτυχή του σεντονιού; Του λείπετε; Βοηθήστε το να κοιμηθεί ή απλώς να “βολευτεί”.
- Χαϊδέψτε το. Ακουμπήστε σταθερά την παλάμη σας στην πλάτη ή στην κοιλιά του πιέζοντας ελαφρά. Πολλά μωρά ηρεμούν και μόνο με αυτό. Ίσως είναι ένας τρόπος να πείτε εδώ είμαι και σε κρατάω.
- Τυλίξτε το με μία μεγάλη πάνα χαλαρά. Φαίνεται ότι στα μικρά μωρά το τύλιγμα δίνει μία σιγουριά που θυμίζει τη ζωή στη μήτρα.
- Νανουρίστε το με κάποιο ήρεμο τραγούδι που έχει επαναλαμβανόμενη ρυθμική μελωδία.
- Βάλτε την κούνια του μωρού δίπλα στο πλυντήριο ή χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα. Μερικά μωρά τα ηρεμούν αυτοί οι σταθεροί θόρυβοι.
- Βάλτε το να ακούσει κάποια ήρεμη μουσική που σας αρέσει.
- Κουνήστε το ρυθμικά και ήπια στο καρότσι του.
- Περπατήστε πάνω κάτω με το μωρό στην αγκαλιά σας χωρίς να το κουνάτε. Η φυσιολογική κίνηση του κορμιού σας είναι χαλαρωτική για το μωρό.
- Πάτε στο διπλανό δωμάτιο και αφήστε το λίγο μόνο του. Μπορεί να κλαίει για να ακούσει τη φωνή του! Μπορεί να νανουρίζεται με το κλάμα του.
- Προσπαθήστε να ηρεμήσετε! Αν εκνευριστείτε- και κάποιος δεν εκνευρίζεται όταν ακούει ένα μωρό που ουρλιάζει συνεχώς- ο εκνευρισμός σας περνάει στο παιδί που κλαίει ακόμα πιο σπαρακτικά.
- Αν νιώσετε ότι δεν ελέγχετε την κατάσταση και τα νεύρα σας, εγκαταλείψτε τις προσπάθειες. Πάρτε το μωρό και πάτε το στο μακρινότερο νοσοκομείο. Με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο. Μέχρι να φτάσετε το μωρό θα κοιμάται βαθιά κι εσείς θα έχετε κάνει μία ωραία βόλτα!
Τα δώδεκα ΜΗ!
- Μη χάνετε την ψυχραιμία σας.
- Μην προσπαθείτε να “μπουκώσετε” το μωρό για να πάψει να κλαίει.
- Μην ορμάτε οικογενειακώς γύρω από το μωρό και μη δοκιμάζετε συγχρόνως όλες τις συνταγές για την αντιμετώπιση των κολικών.
- Μην απογοητεύεστε αν δεν έχει αποτέλεσμα αυτό που κάνατε. Δώστε περιθώριο δέκα λεπτών πριν δοκιμάστε κάτι άλλο.
- Μη βιαστείτε να βάλετε το μωρό στο κρεβάτι του μόλις ηρεμήσει. Αν βολεύτηκε στον ώμο σας, αφήστε το. Δεν πειράζει! Δεν κακομαθαίνει!
- Μη φοβάστε ότι θα πάθει κάτι από το πολύ κλάμα. Το κλάμα είναι σύμπτωμα και όχι αιτία προβλήματος.
- Μην πιέζετε το γιατρό να σας δώσει φάρμακα. Δεν λύνουν το πρόβλημα.
- Μην αφήνετε να σας πάρει η κάτω βόλτα. Μην πιστέψετε και μην αφήσετε να σας πείσουν ότι είστε αποτυχημένοι γονείς!
- Μη θυμώνετε με τον εαυτό σας ή με το μωρό. Χειροτερεύει τα πράγματα. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον δικό σας.
- Μη διστάζετε να εγκαταλείψετε το μωρό λίγη ώρα σε ξένα χέρια για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί ή σας ξεκουράζει
- Μη θεωρείτε ότι ο χρόνος σας θα πρέπει να αφιερώνεται εξ΄ ολοκλήρου στη φροντίδα του μωρού. Κρατήστε λίγη ώρα κάθε μέρα για να φροντίσετε και τον εαυτό σας.
- Ποτέ, μα ποτέ Μη παρασυρθείτε από την απόγνωση και τραντάξετε το παιδί. Μπορεί να του προκαλέσετε ανεπανόρθωτες βλάβες.
Πηγή: «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα – Σκέψεις και Συμβουλές για Γονείς Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας» περιοδική έκδοση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Ελίζα eliza.org.gr
Διαβάστε επίσης:
Κολικοί: Να τι μπορεί να ανακουφίσει τα μωρά
Βρεφικοί κολικοί: 4 τρόποι να τους χειριστούμε και να ανακουφίσουμε το μωρό