Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορείτε να ελέγχετε μεγάλο μέρος του κοινωνικού τους κύκλου ρυθμίζοντας εσείς τις ημέρες και τους χώρους παιχνιδιού και παρακολουθώντας τις περισσότερες παρέες τους. Από τις πρώτες όμως τάξεις του Δημοτικού τα παιδιά αρχίζουν να διαμορφώνουν τη δική τους κοινωνική πορεία – κι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απόκτηση κάποιων φίλων που δεν είναι πάντα οι καλύτεροι. Ορισμένες φιλίες που κάνει το παιδί σας μπορεί να είναι ακόμη και τοξικές, ειδικά αν αυτός ο φίλος μπλέκει πάντα σε φασαρίες και ενθαρρύνει το παιδί σας να κάνει κι αυτό το ίδιο. Αν προβληματίζεστε για πώς πρέπει να φερθείτε ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών…
Αποφύγετε την κριτική
Η πρώτη σας γραμμή άμυνας μπορεί να είναι να επικρίνετε τον φίλο του παιδιού σας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ψυχίατρο, Κριστίν Γουίλσον, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τις επικρίσεις: «Οι έφηβοι μπορεί να είναι πολύ υπερασπιστικοί για τους φίλους τους και δεν θέλετε να μπείτε σε μια μάχη εξουσίας», λέει. Με άλλα λόγια, με κριτική, θα κάνετε μόνο τη σχέση τους πιο δυνατή. Αντ ‘αυτού, κάντε σαφείς δηλώσεις σχετικά με τις παρατηρήσεις σας για το πώς ενεργούν οι φίλοι τους. Για παράδειγμα, «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μιλά σε ενήλικες». Στη συνέχεια, ξεκαθαρίστε στο παιδί σας πώς περιμένετε να φέρεται και καταστήστε σαφές ότι θα το θεωρήσετε υπεύθυνο για τις ενέργειές του, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των φίλων του.
Βάλτε όρια
Σύμφωνα με την Γουίλσον, «Το παιδί στην εφηβεία καλείται κάθε μέρα να διαχειρισθεί την πίεση των συμμαθητών του και να αποφασίζει αν θα παραβιάσει τους κανόνες ή όχι, κάτι που συχνά κάνει τους γονείς να αναρωτιούνται εάν ή πότε θα πρέπει να παρέμβουν». Ωστόσο, να θυμάστε ότι είστε ο γονέας και μπορείτε να ορίσετε όρια για το παιδί σας. Εάν γνωρίζετε ότι ο φίλος του παιδιού σας συμπεριφέρεται με τρόπο που εσείς δεν συμφωνείτε, ορίστε όρια για το χρόνο που θα περνάει το παιδί σας με αυτόν τον φίλο του και πού θα τον συναντά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αποφασίσετε ότι μπορεί να δει μόνον έναν συγκεκριμένο φίλο στο σπίτι σας, ώστε να μπορείτε να τους παρακολουθείτε ή να κόψετε εντελώς τους δεσμούς.
Να συζητάτε συχνά
Διατηρείτε πάντα ανοικτή την γραμμή επικοινωνίας με το παιδί σας. Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά στο παιδί σας για τις ανησυχίες σας σχετικά με τους φίλους του και ζητήστε τη γνώμη του. Η Γουίλσον συμβουλεύει: «Εστιάστε τη συζήτηση στα συναισθήματα του παιδιού σας σχετικά με τις αποφάσεις και τις πεποιθήσεις του και για το πώς οι φίλοι του το επηρεάζουν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τη δική σας συμβολή – τελικά, εξακολουθείτε να είστε πολύ σημαντική επιρροή για το παιδί σας— αλλά φροντίστε να το ακούσετε πρώτα»…
Διαβάστε επίσης
Γονείς: Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να αγαπά τον εαυτό του
Τι πρέπει να ξέρετε για τον φανταστικό «φίλο» του παιδιού σας