Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια ενοχλητική και άβολη κατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος, με δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα και αίσθημα μη πλήρους κένωσης, κάτι που οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη, λήθαργο και πονοκεφάλους. Ολοκληρωτική θεραπεία δεν υπάρχει για αυτό, ενώ συνήθως προτείνεται μια αλλαγή στη δίαιτα και στις διατροφικές συνήθειες, αλλά και φάρμακα για την ανακούφιση των χειρότερων συμπτωμάτων, παρεμβάσεις που εστιάζοντας στο γαστρεντερικό σύστημα.
Μια διαφορετική παρέμβαση που αποτέλεσε επίκεντρο ερευνών τα τελευταία χρόνια και η οποία συνιστάται ως θεραπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η λεγόμενη υπνοθεραπεία ή ύπνωση. Ως γνωστόν, η υπνοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπείας που λαμβάνει χώρα ενώ το υποκείμενο βρίσκεται σε ύπνωση. Η υπνοθεραπεία εφαρμόζεται συχνά προκειμένου να τροποποιηθεί η συμπεριφορά ενός ατόμου, το συναισθηματικό περιεχόμενο, οι στάσεις ζωής, καθώς επίσης και ένα ευρύ φάσμα συνθηκών που συμπεριλαμβάνουν δυσλειτουργικές συνήθειες, ανησυχία, ασθένειες που σχετίζονται με το στρες, την διαχείριση του πόνου και την προσωπική ανάπτυξη. Μία τέτοια ασθένεια είναι και το εν λόγω σύνδρομο.
Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς άτομα με αυτό το σύνδρομο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με το έντερό τους, γνωρίζουμε ωστόσο ότι τα άτομα αυτά έχουν συχνά άλλες ψυχιατρικές και ψυχολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, και φυσικά υψηλό στρες.
Αυτή η σχέση μεταξύ της σκέψης, των συναισθημάτων και της λειτουργίας του εντέρου οδήγησε σε έρευνες που χρησιμοποίησαν ύπνωση για τη θεραπεία του συνδρόμου και φάνηκε ότι όχι μόνο η υπνοθεραπεία οδηγεί σε βελτίωση των συμπτωμάτων, αλλά και βοηθά τα άτομα να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή τους, την αυτοεκτίμησή τους και τη διάθεσή τους. Ταυτόχρονα, πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εντοπίσουν και να τροποποιήσουν τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν το σύνδρομο που τους ταλαιπωρεί.