Τα κορίτσια που είναι ψηλά και λεπτά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους ενδομητρίωση, μία πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των γυναικών και την ικανότητά τους να κάνουν παιδί, σύμφωνα με μία μακρόχρονη δανική επιστημονική έρευνα σε βάθος 66 ετών, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Julie Aarestrup  του Κέντρου Κλινικών Ερευνών και Πρόληψης της Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Annals of Human Biology, παρακολούθησαν την πορεία 171.447 κοριτσιών ηλικίας επτά έως 13 ετών για πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους. Από αυτές, οι 2.149 διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση.

Διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερο ύψος στην παιδική ηλικία είχαν μικρότερο κίνδυνο ενδομητρίωσης αργότερα, σε σχέση με τις ψηλές και λεπτές κοπέλες. Μία διαφορά ύψους πέντε εκατοστών σχετίζεται με αύξηση κατά 9% του κινδύνου ενδομητρίωσης, ενώ μία διαφορά βάρους κατά 2,3 κιλά με αύξηση του κινδύνου κατά 8%. Με άλλα λόγια τα ψηλόλιγνα κορίτσια διαγιγνώσκονται συχνότερα με ενδομητρίωση, όχι όμως και με αδενομύωση σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα σύμφωνα με τους ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι ενδείξεις κινδύνου ενδομητρίωσης είναι ήδη εμφανείς σε νεαρή ηλικία. Είναι, πάντως, ακόμη άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει το βάρος και το ύψος με τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η κληρονομικότητα

Ενδομητρίωση: Πότε χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση