Καμία θετική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και της εκδήλωσης Πολλαπλής Σκλήρυνσης δεν βρήκαν οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM). Αυτό έγινε σαφές σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 12.000 ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρατηρώντας ότι πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου οι πάσχοντες είχαν κάνει λιγότερα εμβόλια συγκριτικά με τις ομάδες ελέγχου.

Ο καθηγητής Bernhard Hemmer, διευθυντής του τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του TUM και η ερευνητική ομάδα με την οποία συνεργάστηκε, ανέλυσαν μία μεγάλη βάση δεδομένων αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού. Στη βάση δεδομένων περιέχονταν πληροφορίες για περισσότερα από 200.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 12.000 ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Χαμηλότερα τα ποσοστά ανάμεσα στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είχαν κάνει λιγότερα εμβόλια συγκριτικά με όσους δεν υπέφεραν από τη νόσο, μέσα σε διάστημα πέντε ετών πριν διαγνωστούν με τη νόσο.

«Οι αιτίες εξακολουθούν να είναι ένα μυστήριο. Ενδέχεται οι άνθρωποι να αισθάνονται τη νόσο πολύ πριν αυτή διαγνωσθεί και επομένως να αποφεύγουν να προσθέσουν επιπλέον πίεση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι πως τα εμβόλια έχουν προστατευτική επίδραση αποτρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση αναλύοντας τον μεγάλο όγκο δεδομένων, μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι πρόσφατοι εμβολιασμοί αυξάνουν την πιθανότητα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή την εμφάνιση της», εξήγησε ο Δρ. Alexander Hapfelmeier, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να αποκλείσουν την πιθανότητα πρόκλησης άλλων νόσων από τους εμβολιασμούς και ανέλυσαν δεδομένα για ασθενείς με χρόνιες νόσους. Συγκεκριμένα ανέλυσαν δεδομένα δύο άλλων ομάδων πασχόντων:  ασθενών με νόσο Crohn και με ψωρίαση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών παρατηρήθηκε ότι είχαν λάβει τον ίδιο αριθμό εμβολίων με τις υγιείς ομάδες ελέγχου. «Συνεπώς, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να σχετιστούν με τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, αλλά μόνο με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Γνωρίζουμε ήδη από άλλες μελέτες πως οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση δείχνουν ασυνήθιστη συμπεριφορά και ιατρικό ιστορικό πολύ πριν γίνει η διάγνωση. Για παράδειγμα είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές νόσους και επίσης τείνουν να έχουν λιγότερα παιδιά. Όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση εκδηλώνεται πολύ πριν εμφανιστούν τα νευρολογικά συμπτώματα. Επιπλέον χρειάζεται να βρούμε κατάλληλους δείκτες για ταχύτερη διάγνωση της νόσου. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες αποστολές μας», καταλήγει ο Δρ. Bernhard Hemmer.