Πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν τα 45), θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και τέσσερα τουλάχιστον βιολογικά παιδιά είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο RMD Open.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, αν και δεν είναι σαφές γιατί οι ορμόνες και η αναπαραγωγή εμπλέκονται στην εκδήλωση της νόσου, παραμένει γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την αυτοάνοση νόσο συγκριτικά με τους άνδρες.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι 4 έως 5 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους άνδρες και διπλάσιος αντίστοιχα στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 70 ετών.
Ο ρόλος των ορμονών
Οι ερευνητές αξιοποίησαν 223.526 συμμετέχοντες από τη βρετανική βιοτράπεζα, τους οποίους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 1,5% των γυναικών εμφάνισε ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Μετά τη συνεκτίμηση επιπλέον παραγόντων, διαπίστωσαν ότι μεταβλητές σχετιζόμενες με τις ορμόνες και την αναπαραγωγή συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο της νόσου. Στους παράγοντες κινδύνου που ανέδειξε η έρευνα συμπεριλαμβάνονταν:
- η έναρξη περιόδου μετά την ηλικία των 14 ετών (17%)
- η πρόωρη εμμηνόπαυση (46%)
- μικρότερη από 33 έτη χρονική απόσταση μεταξύ της έναρξης της περιόδου και της εμμηνόπαυσης (39%)
- τέσσερα ή περισσότερα βιολογικά παιδιά (18%)
- η υστερεκτομή (40%)
- η αφαίρεση της μίας ή και των δύο ωοθηκών (21%)
- η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (46%).
Απλή μελέτη παρατήρησης
Καίτοι σημαντικά, τα ευρήματα δεν αποτυπώνουν αιτιώδη συνάφεια, διευκρίνισαν οι συγγραφείς της μελέτης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης. Συνεπώς, ανέφεραν, δεν αποδεικνύεται αν πράγματι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν ή ότι δεν παρέχουν πιθανές ενδείξεις για νέους στόχους στην πρόληψη της νόσου.
Μιλώντας στο αμερικανικό site υγείας Healthline για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) ειδικά, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης δήλωσε πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ΘΟΥ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και δεν προκαλεί εξάρσεις στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ορμονοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την υγεία των αρθρώσεων, με τις μειωμένες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος που παρατηρήθηκαν στην έρευνα [για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες] Women’s Health Initiative Study» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Επομένως, μπορεί η ΘΟΥ να έχει πλεονεκτήματα για τις γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα οποία θα εξαρτηθούν από τα συμπτώματα της γυναίκας, την οστική πυκνότητα και το προφίλ κινδύνου».
Συνήθειες και παρεμβάσεις που προλαμβάνουν
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι νόσος με πολυπαραγοντικό υπόβαθρο. Γενετική, παχυσαρκία, κάπνισμα, περιοδοντική νόσος, ηλικία, πνευμονοπάθεια και ενδεχομένως ορμονικοί παράγοντες είναι μεταβλητές που σχετίζονται με την εμφάνισή της.
Τούτων δοθέντων, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες για την πρόληψη της παχυσαρκίας, διακοπή του καπνίσματος κυρίως και σωστή περιοδοντική φροντίδα αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της αυτοάνοσης νόσου.
Διαβάστε επίσης:
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η καλή συνεργασία με τον γιατρό «κλειδί» για την ποιότητα ζωής
Αυτοάνοσα νοσήματα, ψυχώσεις και σχιζοφρένεια: Και όμως συνδέονται – Δείτε πώς
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πέντε ανησυχητικά σημάδια ότι οι αρθρώσεις σας νοσούν