Φανταστείτε να μπορείτε να τρώτε γλυκά, αναψυκτικά, πίτσες και σουβλάκια και να μην παίρνετε γραμμάριο! Αν και ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας – ή ακόμα και να αποτελεί σενάριο ταινίας- ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο έκαναν μια συναρπαστική ανακάλυψη, που ενδεχομένως θα κάνει το…όνειρο πραγματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα μικρομοριακό φάρμακο, το οποίο εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους και προστατεύει το ήπαρ, όπως διαπίστωσαν από τα πειράματα που διενέργησαν σε εργαστηριακά ποντίκια. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports δημιουργεί ελπίδες για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της ανθυγιεινής διατροφής και της πρόσληψης βάρους.
«Όταν χορηγήσαμε αυτό το φάρμακο στα ποντίκια για μικρό χρονικό διάστημα, ξεκίνησαν να χάνουν βάρος. Φαίνεται, λοιπόν, πως όλα είναι δυνατά» αναφέρει σχετικά ο Madesh Muniswamy, Ph.D., καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Joe R. and Teresa Lozano Long School of Medicine του Κέντρου Επιστημών Υγείας.
Ο ρόλος του μαγνησίου
Για να οδηγηθούν στην ανάπτυξη του φαρμάκου, με την ονομασία CPACC, οι επιστήμονες διερεύνησαν πρώτα το ρόλο του μαγνησίου στο μεταβολισμό, δηλαδή τη διαδικασία παραγωγής και χρήσης ενέργειας στα κύτταρά μας. Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο που παίζει πολλούς και διαφορετικούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα, όπως στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην αρτηριακή πίεση και στην υγεία των οστών. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό μαγνήσιο επιβραδύνει την παραγωγή ενέργειας στις κυτταρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, που ονομάζονται μιτοχόνδρια.
Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Travis R. Madaris, διδακτορικός φοιτητής που συμμετείχε στη μελέτη, εξηγεί ότι το πολύ μαγνήσιο φρενάρει την παραγωγή ενέργειας, προκαλώντας την επιβράδυνση της. Έτσι, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι διαγράφοντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται MRS2, το οποίο προάγει τη μεταφορά μαγνησίου στα μιτοχόνδρια, μπορούσαν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό της ζάχαρης και του λίπους σε αυτά τα κυτταρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ποντίκια να μείνουν υγιή και αδύνατα.
Τα θετικά αποτελέσματα, όμως, δεν τελειώνουν εκεί, καθώς τα ποντίκια δεν εμφάνισαν κανένα σημάδι λιπώδους ηπατικής νόσου, μιας σοβαρής επιπλοκής που σχετίζεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Αυτό το συναρπαστικό εύρημα υποδηλώνει ότι, περιορίζοντας την ποσότητα μαγνησίου που εισέρχεται στα μιτοχόνδρια, είναι δυνατόν να αποτραπεί η αύξηση του σωματικού βάρους και να προστατευθεί από τις βλαβερές συνέπειες μιας ανθυγιεινής διατροφής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποντίκια αυτής της μελέτης χρησίμευσαν ως μοντέλο για το μακροχρόνιο διατροφικό στρες που προκαλείται από μια διατροφή δυτικού τύπου, δηλαδή πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Αυτό το είδος διατροφής, που περιλαμβάνει πρόχειρο φαγητό αλλά και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, ντόνατς και κρουασάν, είναι γνωστό ότι οδηγεί σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα. Μειώνοντας το μιτοχονδριακό μαγνήσιο, οι ερευνητές κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτού του διατροφικού στρες.
Συνεπώς, το φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, και ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, ο οποίος μπορεί να είναι συνέπεια της λιπώδους νόσου του ήπατος.
Η ομάδα έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φάρμακο, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα μελλοντικής ιατρικής χρήσης του, έχοντας παράλληλα δεσμευτεί για τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων στους ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης:
Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων
Τρία βήματα που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους- Τι να κάνετε
Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα