Ο χρονικός περιορισμός των γευμάτων, συγκεκριμένα η «συμπίεση» της μεγαλύτερης ποσότητας πρόσληψης θερμίδων νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν διαφαίνεται ότι επηρεάζει την απώλεια βάρους και την αρτηριακή πίεση, όπως προκύπτει από έρευνα σε υπέρβαρους προδιαβητικούς και διαβητικούς ασθενείς που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου Τζονς Χόπκινς και η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στις Επιστημονικές Συνεδρίες 2020 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Έχουμε αναρωτηθεί επί μακρόν εάν όταν κάποιος τρώει κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια» δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης Nisa M. Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

«Οι περισσότερες προγενέστερες μελέτες δεν έχουν ελέγξει τον αριθμό των θερμίδων, οπότε δεν ήταν σαφές εάν οι άνθρωποι που έτρωγαν νωρίτερα απλά κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες. Σε αυτή τη μελέτη, το μόνο πράγμα που αλλάξαμε ήταν η ώρα του γεύματος» διευκρινίζει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, διάρκειας 12 εβδομάδων, η Nisa Maruthur και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 41 υπέρβαρους ενήλικες, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανίδες (90%) με προδιαβήτη ή διαβήτη και μέση ηλικία 59 ετών. Είκοσι ένας εκ των συμμετεχόντων ακολούθησαν χρονικά περιορισμένο ωράριο φαγητού -έτρωγαν σε συγκεκριμένες ώρες και κατανάλωναν το 80% των ημερήσιων θερμίδων πριν από τη 1:00 μ.μ.

Οι υπόλοιποι 20 συμμετέχοντες έτρωγαν τις συνήθεις ώρες κατά τη διάρκεια ενός «παραθύρου» 12 ωρών, καταναλώνοντας τις μισές από τις ημερήσιες θερμίδες μετά τις 5:00 μ.μ. καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της μελέτης. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τα ίδια προπαρασκευασμένα, υγιεινά γεύματα. Το βάρος και η αρτηριακή τους πίεση μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης, στη συνέχεια στις τέσσερις εβδομάδες, οκτώ εβδομάδες και στις 12 εβδομάδες.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έχασαν βάρος και είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από το πότε κατανάλωναν το γεύμα τους.

«Εκτιμούσαμε ότι η ομάδα στο πιο περιορισμένο χρονικό πεδίο θα έχανε περισσότερο βάρος. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Δεν είδαμε καμία διαφορά στην απώλεια βάρους σε όσους κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες νωρίτερα σε σχέση με αργότερα εντός της ημέρας, ούτε και οποιαδήποτε επίδραση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης» αναφέρει η Nisa Maruthur.

Οι ερευνητές του Τζονς Χόπκινς συλλέγουν στην παρούσα φάση πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων που καταγράφονταν κατά τη διάρκεια του 24ώρου και θα συνενώσουν αυτά τα στοιχεία με τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με την επίδραση της χρονικά περιορισμένης διατροφής στο σάκχαρο, την ινσουλίνη και άλλες ορμόνες.

«Συνδυαστικά αυτά τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πληρέστερα τις επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης θερμίδων στην καρδιομεταβολική υγεία» εξηγεί η καθηγήτρια και επικεφαλής της σχετικής έρευνας.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Η απρόσμενη καθημερινή συνήθεια που βοηθά στον έλεγχο της νόσου

Διαβήτης: Περιορίστε κατά 50% τον κίνδυνο νόσου τρώγοντας καθημερινά αυτό το φρούτο

Διαβήτης: Δύο δημοφιλή ροφήματα που μειώνουν έως 63% τον κίνδυνο θανάτου