Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, μια μικρή πληγή δε θα αποτελέσει πηγή σοβαρότερων επιπλοκών για την υγεία. Για μια μικρότερη μερίδα ατόμων, ωστόσο, όπως οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί ασθενείς, η επούλωση των πληγών πραγματοποιείται βραδύτερα. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης και της εμφάνισης χρόνιων τραυμάτων, τα οποία μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, όπως ο ακρωτηριασμός.
Για την ανακούφισή τους, μια ερευνητική ομάδα επιστημόνων από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers και Πανεπιστήμιο του Freiburg ανέπτυξε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί ηλεκτρική διέγερση για να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των κακώσεων.
«Οι χρόνιες πληγές είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό. Η δημιουργία μιας μεθόδου που μπορεί να επουλώσει τις πληγές έως και τρεις φορές ταχύτερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους, μεταξύ άλλων, οι οποίοι συχνά υποφέρουν πολύ από πληγές που δεν επουλώνονται» αναφέρει σχετικά η δρ. Maria Asplund, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοηλεκτρονικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers και επικεφαλής της έρευνας.
Ηλεκτρισμός για ταχύτερη επούλωση
Η νεότερη εργασία των ερευνητών βασίστηκε σε μια παλιά υπόθεση, που υποστήριζε ότι η ηλεκτρική διέγερση του κατεστραμμένου δέρματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των πληγών. Όταν, δηλαδή, τα κύτταρα του δέρματος «φορτιστούν» με ηλεκτρισμό, θα μπορούσαν να «μεταναστεύουν» με κατεύθυνση σε ηλεκτρικά πεδία. Ειδικότερα, τοποθετώντας ηλεκτρικό πεδίο σε ένα τρυβλίο Πέτρι με δερματικά κύτταρα, τα κύτταρα σταματούν να κινούνται τυχαία και αρχίζουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.
Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς αυτή η αρχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρική καθοδήγηση των κυττάρων, προκειμένου να επουλωθούν ταχύτερα οι πληγές. Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό κατασκευασμένο βιοτσίπ, στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί τεχνητό δέρμα, να διεγερθεί με ηλεκτρικό ρεύμα και να μελετηθεί, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν την επούλωση πληγών σε τεχνητό δέρμα μιας πληγής με ηλεκτρισμό και μιας πληγής χωρίς την εφαρμογή του ηλεκτρισμού. Οι διαφορές ήταν εντυπωσιακές.
Όπως διαπιστώθηκε, η επούλωση των πληγών μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης ήταν τρεις φορές ταχύτερη από ό,τι στο δέρμα που επουλωνόταν με φυσικό τρόπο. Το ηλεκτρικό πεδίο ήταν χαμηλό, περίπου 200 mV/mm, και δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στα κύτταρα.
«Εξετάσαμε μοντέλα τραυμάτων από διαβήτη και διερευνήσαμε αν η μέθοδός μας θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις. Παρατηρήσαμε ότι όταν μιμούμαστε τους μηχανισμούς του διαβήτη στα κύτταρα, οι πληγές από το τσιπ επουλώνονται πολύ αργά. Ωστόσο, με την ηλεκτρική διέγερση μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα επούλωσης, έτσι ώστε τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να αντιστοιχούν περίπου το ίδιο σε υγιή κύτταρα του δέρματος» εξηγεί η δρ. Asplund.
Στα επόμενα βήματα των επιστημόνων συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία της τεχνολογίας αυτής στην αγορά μακροπρόθεσμα, η οποία θα σαρώνει τις πληγές και θα προσαρμόζει τη διέγερση με βάση την εκάστοτε πληγή.
Διαβάστε επίσης:
Η σούπερ διατροφή για υγιές και νεανικό δέρμα
Τα φρούτα που ομορφαίνουν το δέρμα και ρίχνουν την πίεση