Στην τεχνολογία ενδεχομένως να βρουν τη λύση γυναίκες με ακράτεια ούρων, πρόβλημα σύνηθες κατά την εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό ή την εμμηνόπαυση, οι οποίες δυσκολεύονται να τηρήσουν μια ρουτίνα ευεργετικών ασκήσεων ή να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.
Όπως και στις συμβατικές ασκήσεις Kegel, το κλειδί για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος είναι η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Μόνο που, εν προκειμένω, σύμφωνα με τη Δρ Mischa Bongers, λέκτορα και εξωτερική συνεργάτιδα του CQ University της Αυστραλίας, η τεχνολογική καινοτομία κάνει τα πράγματα ευκολότερα.
Το πυελικό έδαφος αποτελεί μια μυοσκελετική δομή, τους μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ του κόκκυγα και της ηβικής σύμφυσης και βασικές τους λειτουργίες είναι η υποστήριξη των οργάνων (κύστη, μήτρα, έντερο) εντός της πυέλου (λεκάνης), η εγκράτεια των ούρων και του εντέρου, η συμμετοχή στη σεξουαλική διέγερση και ευχαρίστηση και η ενίσχυση μαζί με άλλους μύες του πυρήνα της σταθερότητας του κορμού.
Η ακράτεια ούρων και η πρόπτωση των πυελικών οργάνων είναι συνήθεις διαταραχές στις γυναίκες που μπορεί να οφείλονται στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, την έντονη και επαναλαμβανόμενη προπόνηση με με άρση βαρών, τη δυσκοιλιότητα, την προσθήκη σωματικού βάρους, χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου και τις ορμονικές αλλαγές.
Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους αποτελούν τη θεραπεία πρώτης γραμμής, συνοδεία πάντα αλλαγών στον τρόπο ζωής για την προστασία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου με καλή φυσική κατάσταση και διαχείριση σωματικού βάρους.
Πολλές γυναίκες θα απευθυνθούν στους φυσικοθεραπευτές με ειδίκευση στις δυσλειτουργιές του πυελικού εδάφους, τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας για την περίπτωση που μπορούν αξιολογήσουν και υποδείξουν ένα εξατομικευμένο πλάνο που να περιλαμβάνει π.χ. καθημερινές ασκήσεις με γρήγορες συσπάσεις των μυών του πυελικού εδάφους, ασκήσεις συντονισμού των μυών κ.ο.κ. Κάποιες άλλες ωστόσο, λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων προσωπικών παραγόντων, θα αποφύγουν την επίσκεψη σε κάποιο εξειδικευμένο επαγγελματία. Για όλες αυτές και όσες ακόμα θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι νέο, προτείνονται οι ειδικές συσκευές βιοανάδρασης (Βιολογικής Επανατροφοδότησης ή biofeedback) εξάσκησης των μυών του πυελικού εδάφους.
Πρόκειται για συσκευές-βοηθήματα που εφαρμόζουν στο σώμα της γυναίκας -στον κόλπο ή και το ορθό αναλόγως κατασκευής- και συνδέονται μέσω εφαρμογών (apps) με το smartphone. Η χρήστρια λαμβάνει οδηγίες για την πραγματοποίηση των ασκήσεων και για τα σημεία που πρέπει να επικεντρωθεί κατά την άσκηση, όπως οι κάτω κοιλιακοί και το διάφραγμα πέραν των μυών του πυελικού εδάφους. Παράλληλα, η εφαρμογή στέλνει ειδοποιήσεις για να της υπενθυμίσει το πρόγραμμα ασκήσεων. «Οι έρευνες δείχνουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6-12 εβδομάδες τακτικής προπόνησης του πυελικού εδάφους για να δούμε αποτελέσματα», σημειώνει η Δρ Bongers.
Είναι αποτελεσματικές;
Οι απόψεις των ερευνητών όπως και των γυναικών που έχουν κάνει χρήση τέτοιων τεχνολογιών διίστανται, με κάποιες μελέτες να δίνουν θετικό πρόσημο στις εφαρμογές υπενθύμισης των ασκήσεων και τις συσκευές βιοανάδρασης έναντι άλλων που δίνουν μηδενικά αποτελέσματα, ενώ κάποιες χρήστριες ανέφεραν τεχνικές και άλλες δυσκολίες όπως με τη συνδεσιμότητα ή τις ρυθμίσεις, αίσθημα παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους, το κόστος κ.α. Έπειτα, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή αφού εισάγονται στο σώμα και έτσι εκθέτουν το σώμα σε κίνδυνο λοίμωξης αν δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής ή πιθανούς τραυματισμούς σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή προηγούμενου χειρουργείου.
Καταλήγοντας , η Δρ Bongers τάσσεται αναφανδόν υπέρ των ασκήσεων Kegel ως το επιστημονικά επιβεβαιωμένο και αποτελεσματικό όπλο έναντι των συμπτωμάτων του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος, αναμένοντας περισσότερα ερευνητικά στοιχεία για τα βοηθήματα βιοανάδρασης. Τα προτείνει ωστόσο σε όσες γυναίκες επιθυμούν καλύτερο συντονισμό της ρουτίνας εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους, καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ανακούφιση από τα συμπτώματα της πρόπτωσης ή βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.
Διαβάστε επίσης
Ακράτεια ούρων: Οι top ασκήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Η Νο1 άσκηση για τον έλεγχο της ακράτειας και της στύσης
Ακράτεια: Τέσσερις τρόποι να την αποφύγετε