Τη θωράκιση έναντι σοβαρών ιών σε βρέφη και νήπια εμποδίζει η χορήγηση αντιβιοτικών από την τρυφερή ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύετηκε πρόσφατα στο Pediatrics. Μολονότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, τα ευρήματα έρχονται προς επιβεβαίωση παλαιότερων μελετών σε πειραματόζωα που είχαν διαπιστώσει ότι τα αντιβιοτικά εξουδετερώνουν ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που συμμετέχουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα και ανεμοβλογιά είναι μερικές μόνο από τις ιογενείς λοιμώξεις που αποτρέπει ο βασικός εμβολιασμός και η αποτελεσματικότητα του οποίου απειλείται όταν η χορήγηση αντιβιοτικών δεν περιορίζεται στις περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Δρ Michael Pichichero, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Γενικού Νοσοκομείου του Ρότσεστερ.
Το πληθυσμιακό δείγμα της μελέτης συμπεριέλαβε 560 βρέφη και νήπια, από τα οποία ελήφθησαν αιματολογικά δείγματα κατά τους τυπικούς ιατρικούς ελέγχους στο ηλικιακό διάστημα έξι μηνών έως δύο ετών, ενώ καταμετρήθηκαν τα επίπεδα αντισωμάτων από τέσσερις εμβολιασμούς ρουτίνας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- για την ομάδα παιδιών που είχαν λάβει αντιβιοτικά (342 ή 61%), η απόκριση αντισωμάτων ήταν υποδεέστερη
- για τα βρέφη ενός έτους που είχαν λάβει αντιβιοτικά, πάνω από το 20% είχε μειωμένη ανοσολογική απόκριση
- περισσότερα αντιβιοτικά κατά τον πρώτο χρόνο ζωής σχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τους εμβολιασμούς στην ηλικία των 12 και 15 ετών
- κάθε αντιβίωση μείωνε κατά 6% έως 11% την ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό, ανάλογα με το εμβόλιο.
Ο Δρ Pichichero τόνισε τη σημασία της «συνετής» χρήσης αντιβιοτικών και υπενθύμισε ότι χορηγούνται σε βακτηριακές και όχι ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.
Αναπάντητα ερωτήματα γέννησε ωστόσο η νέα μελέτη, στα οποία αναφέρθηκε ο έτερος επικεφαλής ερευνητής, Δρ Octavio Ramilo, από το νοσοκομείο παίδων Nationwide Children’s Hospital στο Κολόμπους το Οχάιο, σύμφωνα με τον οποίο η σχέση που αναδείχθηκε πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη δεν μπόρεσε να δείξει εάν οι μεταβολές στον πληθυσμό βακτηρίων στο έντερο των παιδιών ευθύνονταν για τα χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω λήψης αντιβιοτικών.
Έπειτα, δεν αποδείχθηκε κάπως αν τα παιδιά που λάμβαναν τα αντιβιοτικά εντέλει μολύνθηκαν και νόσησαν σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους ιούς έναντι των οποίων διενεργούνται οι εμβολιασμοί.
Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε ότι παρά τη διαταραχή από τα αντιβιοτικά, το έντερο αποκαθιστά τη μικροχλωρίδα του. Συνεπώς, ο χρόνος που λαμβάνονται τα αντιβιοτικά ενδεχομένως να επηρεάζει και την απόκριση στον εμβολιασμό.
Διαβάστε επίσης:
Έκζεμα: Η βιταμίνη που ανακουφίζει τα συμπτώματα
ΔΕΠΥ: Αυξημένος κατά 45% ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά
Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Ο παράγοντας-έκπληξη που διογκώνει το πρόβλημα