Η παχυσαρκία είναι ένα ανερχόμενο πρόβλημα ανάμεσα στα νήπια, τα παιδιά και τους εφήβους στις ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας δεδομένου ότι έχουμε τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Η ταχεία αύξηση βάρους και σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής είναι ένας παράγοντας κινδύνου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Μία μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, εξέτασε το ρόλο που παίζει η διατροφή της μητέρας στην ανάπτυξη του βρέφους και σωματοδομή του. Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Muna Tahir και η ομάδα της εξέτασαν την ποιότητα της διατροφής καθώς θεωρείται ένας τροποποιήσιμος παράγοντας στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 354 μητέρων που θήλαζαν. Από τις γυναίκες ζητήθηκε να αναφέρουν λεπτομερώς το διαιτολόγιό τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έως και τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Οι απαντήσεις τους χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η ποιότητα της διατροφής κάθε γυναίκας. Η βαθμολογία ποιότητας διατροφής βασίστηκε στην υψηλότερη πρόσληψη τροφών από συγκεκριμένες κατηγορίες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά και η χαμηλότερη πρόσληψη τροφών άλλων κατηγοριών, όπως τα πρόσθετα σάκχαρα και οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες.
Τα παιδιά των μητέρων που συμμετείχαν στη μελέτη μετρήθηκαν για το ύψος και το βάρος όταν ήταν ενός, τριών και έξι μηνών. Το σωματικό λίπος, η λιπώδης μάζα και η μη λιπώδης μάζα μετρήθηκε στην ηλικία των έξι μηνών.
Οι μελετητές βρήκαν πως:
- Οι μητέρες που είχαν υψηλότερης ποιότητας διατροφή σε κάθε χρονικό σημείο, είχαν παιδιά με χαμηλότερη αναλογία βάρους – ύψους, κάτι που σημαίνει πως ήταν πιο λεπτά, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν χειρότερη ποιότητα διατροφής.
- Τα βρέφη που οι μητέρες τους είχαν καλύτερη ποιότητα διατροφής είχαν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και συνολική μάζα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
- Η ποσότητα του άλιπου ιστού η οποία περιλαμβάνει τη μυική και οστική μάζα δεν διέφερε από την ποιότητα της μητρικής διατροφής.
«Αυτό το στοιχείο δείχνει πως οι μητέρες με ποιοτική διατροφή ενδέχεται να βοηθούν τα παιδιά τους να είναι πιο λεπτά και να έχουν χαμηλότερο ποσοστό σωματικούς λίπους συγκριτικά με εκείνα που έχουν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής. Παράλληλα υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του ύψους και της άλιπου ιστού του παιδιού. Αυτό είναι κάτι θετικό για την αποφυγή του κινδύνου παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους», δήλωσε η Δρ. Demerath καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
«Το επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε τι περιέχεται στο μητρικό γάλα το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν έχοντας υγιείς αναλογίες και σωματοδομή. Μόλις γίνει κατανοητό, οι πληροφορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμβουλές ως προς το τι να τρώνε οι γυναίκες όταν θηλάζουν για να έχουν πιο θρεπτικό γάλα» εξηγούν οι ερευνητές.